Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Italok Az italok ajánlása Aperitif italok és párlatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Italok Az italok ajánlása Aperitif italok és párlatok."— Előadás másolata:

1 Italok Az italok ajánlása Aperitif italok és párlatok

2 Italok csoportosítása Alkoholos italok Alkoholos italok Alkoholmentes italok

3 Italok csoportosítása Aperitif italok Aperitif italok Párlatok Párlatok Likőrök Likőrök Digestive italok Digestive italok Borok Borok Sörök Sörök Kevert italok Kevert italok

4 Az ital fogyasztás vagy megelőzi,vagy kíséri az étkezést,vagy befejezve követi azt.  Aperitif italok  Étkezés közben fogyasztott italok (Harmónia)  Digestive italok( Elősegítik az emésztést,megkoronázzák az ételsort) Az italok ajánlása

5 Aperitif italok hatása  Az üres gyomorba jutva serkentik a gyomornedv kiválasztását  Növelik az éhségérzetet  Megnyugtatják a vendéget

6 APERITIF  Alkohol tartalmü  Alkohol mentes  Száraz  Kesernyés  Savanykás  Fanyar

7 APERITIF  Egyszer,egy fajta  Első ÉTVÁGYGERJESZTŐ  Második ÉTVÁGYRONTÓ  Harmadok ROSSZ KÖZÉRZET  Negyedik K.O.  Mennyisége a gyümölcs és zöldséglevek kivételével 4- 8 CL

8 Aperitif Kapcsolata az ételsorral  AZÉTELEK ÉLVEZHETŐSÉGÉT KÁROSAN BEFOLYÁSOLHATJA A ROSSZUL MEGVÁLASZTOTT ITAL  BOR BÁZISU APERITIFEK

9 BOR BÁZIS -SZŐLŐ BÁZIS  MARTINI  CINZANO  DUBONNET…..VERMUT…FŰSZEREZETT BOR  TOKAJI SZÁRAZ SZAMORODNI  SHERRY  MADEIRA  PORTOI  MALAGA  MARSALA/ SZICÍLIA/  SAMOS…….LIKŐR-DESSZERT BOROK

10 Champagne Moet Chandon Alapítás éve 1743; minden másodpercben kinyitnak a világ valamely pontján egy Moet pezsgőt. 768 hektár szőlőhegy tartozik a óriási vállalkozáshoz, évi 31 millió palack pezsgőt készítenek ben a pezsgőház egyesült a luxuscikkeket gyártó mamuttal a Luis-Vuitton-Moet- Hennessy-vel. Alapítás éve 1743; minden másodpercben kinyitnak a világ valamely pontján egy Moet pezsgőt. 768 hektár szőlőhegy tartozik a óriási vállalkozáshoz, évi 31 millió palack pezsgőt készítenek ben a pezsgőház egyesült a luxuscikkeket gyártó mamuttal a Luis-Vuitton-Moet- Hennessy-vel.

11 Champagne Mumm Alapítás éve 1827; 1952 óta a kanadai Seagram tulajdonában van a cég. 327 hektár saját területen gazdálkodnak, évi 12 millió palack pezsgőt állítanak elő. Alapítás éve 1827; 1952 óta a kanadai Seagram tulajdonában van a cég. 327 hektár saját területen gazdálkodnak, évi 12 millió palack pezsgőt állítanak elő.

12 Champagne Gosset Alapítva a 18. században; bizonyos Pierre Gosset 1584-ben már vörösbort termelt a leendő pezsgőgyár környékén. Az alapborok egy részét a mai napig tölgyfahordókban érlelik. Évi palackot forgalmaz a cég. Alapítva a 18. században; bizonyos Pierre Gosset 1584-ben már vörösbort termelt a leendő pezsgőgyár környékén. Az alapborok egy részét a mai napig tölgyfahordókban érlelik. Évi palackot forgalmaz a cég.

13 Champagne Krug Alapítás éve 1834; kiemelkedő minőségű pezsgőt állítanak elő. Az LVHM-hez tartozik, ugyanakkor a tulajdonos család tagjai ma is ott vannak a vállalatba, meghatározzák cuvée összetételét. Az egyedi ízvilághoz az is hozzátartozik, hogy az alapborok tölgyfahordóban érlelődnek. A cég kivételes különlegessége a „Clos du Mesnil”, ami dűlőszelektált chardonnay-ból készül összesen évi palackkal. A Krug 21 hektár saját dűlővel rendelkezik, évi forgalma palack. Alapítás éve 1834; kiemelkedő minőségű pezsgőt állítanak elő. Az LVHM-hez tartozik, ugyanakkor a tulajdonos család tagjai ma is ott vannak a vállalatba, meghatározzák cuvée összetételét. Az egyedi ízvilághoz az is hozzátartozik, hogy az alapborok tölgyfahordóban érlelődnek. A cég kivételes különlegessége a „Clos du Mesnil”, ami dűlőszelektált chardonnay-ból készül összesen évi palackkal. A Krug 21 hektár saját dűlővel rendelkezik, évi forgalma palack.

14 Champagne Bollinger Alapítás éve 1829; a legjobbak egyike. Különleges termékük a Bollinger R.D., azaz a degorzsálás előtt 8 évig érlelt pezsgő. A cég exkluzív csemegéje a beoltatlan pinot noire tőkéről szüretelt „Vieilles vignes francaises, amelyből évi 2000 palack készül. A pezsgőház 144 hektár saját területen gazdálkodik, éves termelése 1,4 millió palack. Alapítás éve 1829; a legjobbak egyike. Különleges termékük a Bollinger R.D., azaz a degorzsálás előtt 8 évig érlelt pezsgő. A cég exkluzív csemegéje a beoltatlan pinot noire tőkéről szüretelt „Vieilles vignes francaises, amelyből évi 2000 palack készül. A pezsgőház 144 hektár saját területen gazdálkodik, éves termelése 1,4 millió palack.

15 PEZSGŐ

16 DOM. PERIGNON  Bencés szerzetes  Pincemester  Champagne borvidék (Észak)  Pezsgő feltalálása

17 CAMPARI  BITTER BOR  OLASZ  CASPARE CAMPARI  KININ  NARANCS HÉJ  SZÓDA, TONIK, NARANCS

18 Aperitif italok  Martini  Cinzano  Dubonnet  Campari  Chambery  Ampelos  Noilly prat  Amer Picon bitter  Fernet Branca bitter  Underberg bitter

19 Aperitif italok  Ouzo  Pernod  Ricard  Sherry  Madeira  Port  Malaga  Tokaj Dry Szamorodni  Champagne Dom. Perignon  Champagne Moet Chandon  Champagne Mumm  Champagne Gosset  Champagne Krug

20 WHISKY A hagyomány szerint a 12. században az írek készítettek először whiskyt, és ők nevezték el saját nyelvükön az élet vizének. Skóciában a 15. században vert gyökeret, de mint máshol, ott is csak gyógyszerként használták először. Az Újvilágba a skót és az ír bevándorlók vitték magukkal a whisky készítésének tudományát

21 Meghatározó alapanyagok, technikák  Gabona  Víz  Tőzeg  Malátázás  Élesztő és erjesztés  Főzőüstök  Európai tölgy  Amerikai(Bourbon/sherry íz)  Vegyítés  Elegyítés

22 A whisky különböző típusai  SKÓT  ÍR  AMERIKAI  KANADAI

23 OLD FASHIONED POHÁR

24 SKÓT WHISKY Négy alapvető terület:  Lowland  Campbeltown  Islay  Highland

25 SKÓT WHISKY  Skóciában lepárolt és érlelt.  Csak természetes összetevőkből készülhet, víz, malátázott árpa és egyéb gabonaszemek, valamint élesztő felhasználásával.  Lepárláskor max. alkoholfoka 94,8 % lehet.  Legalább 3 évig tölgyfahordóban érlelt.  Nem tartalmaz adalékanyagokat, kivéve a vizet és karamellt.  Minimális alkohol tartalma 40 %.

26 SKÓT WHISKY ----  Malt Scotch Whisky, amely csak malátából készül /ÁRPA/  - Grain Scotch Whisky, amelyhez más gabonát is felhhasználnak

27 - Blended Scotch Whisky Maláta és gabona whiskyk keveréke. Minden blended whiskyre egyedi keverési arány jellemző, amelyet titokként kezelnek. Kikötés azonban, hogy a keverék bármely elemének min. annyi idősnek kell lennie, mint ahány évesnek feltüntetik a keveréket az üveg cimkéjén. (Például a 12 éves Chivas Regal minden eleme min. 12 évig érlelt)

28 standard blend : Ez a whisky kb. 50 különböző whisky keveréke, melyek közt grain és malt whiskyket is találhatunk. Ezeket a whiskyket általában 5 évig érlelik, de ez az időszak természetesen lehet 8 vagy 12 év is. Ez a whisky kb. 50 különböző whisky keveréke, melyek közt grain és malt whiskyket is találhatunk. Ezeket a whiskyket általában 5 évig érlelik, de ez az időszak természetesen lehet 8 vagy 12 év is.

29 de luxe blend : Ez a keverék általában idősebb whiskyket tartalmaz és rendszerint drágább is. Nem létezik olyan kormegkötés, amitől kezdve egy whisky megkapja a de luxe nevet, viszont min. 35% malt whiskyt kell tartalmaznia.

30 SKÓT WHISKY  Ballantine’s  J&B  Chivas Regal  Johnnie Walker  Cutty Sark  Teachers  White Horse  Long John  Dewar’s  Black&White  Clan Campbell

31 SKÓT WHISKY  The Singleton  Cardhu  Glenfiddich  Highland Park  Dimple  Haig  Long John  White Horse  Grant’s  William Lawson

32 ÍR WHISKY Az ír whiskey törvény által védett termék, amit az Ír Köztársaságban és Észak- Írországban gyártanak. Általában grain és malt whiskeyk keveréke. Az ír whiskey törvény által védett termék, amit az Ír Köztársaságban és Észak- Írországban gyártanak. Általában grain és malt whiskeyk keveréke.

33 ÍR WHISKY  Jameson  Red brest  Paddy  Murphy’s  Tullamore Dew  Bushmills  Midleton Very Rare  Green Spot

34 AMERIKAI WHISKEY A klasszikus amerikai whiskykkel történelmileg összefüggő területek keletről (Pennsylvania, Maryland, Virginia) dél felé (Kentucky, Tennessee) terülnek el. Részben máshol is gyártanak corn whiskeyket és blend whiskyket is, de csak a határos államokban A klasszikus amerikai whiskykkel történelmileg összefüggő területek keletről (Pennsylvania, Maryland, Virginia) dél felé (Kentucky, Tennessee) terülnek el. Részben máshol is gyártanak corn whiskeyket és blend whiskyket is, de csak a határos államokban

35 BOURBON 5-15 % rozsból, hasonló mennyiségű árpamalátából, a fennmaradó jelentős részben pedig kukoricából készül. A fűszeresebb ízűek kb. 70%, a kevésbé fűszeresek 90% kukoricát tartalmaznak. A bourbonok gyártásánál a legmeghatározóbb a kiégetett tölgyfahordóban történő érlelés. Ez kölcsönzi neki a jellegzetes vanília ízt. Különböző korkategóriákban gyártják őket. Általában nem fiatalabbak 4 évesnél, és csak ritkán idősebbek évesnél % rozsból, hasonló mennyiségű árpamalátából, a fennmaradó jelentős részben pedig kukoricából készül. A fűszeresebb ízűek kb. 70%, a kevésbé fűszeresek 90% kukoricát tartalmaznak. A bourbonok gyártásánál a legmeghatározóbb a kiégetett tölgyfahordóban történő érlelés. Ez kölcsönzi neki a jellegzetes vanília ízt. Különböző korkategóriákban gyártják őket. Általában nem fiatalabbak 4 évesnél, és csak ritkán idősebbek évesnél.

36 BOURBON  Buffalo Trace  Wild Turkey  Evan Williams  Jim Beam  Heaven Hill  Jack Daniel’s  Old Taylor  Old Grow  Four Roses

37 RYE WHISKEY Leheletnyi keserű íze van. Keserűédes gyümölcsre emlékeztet, fűszeres, kissé olajos, majdnem mint a borsmenta. A borsmenta íz főleg a századunk első évében gyártott whiskeyknél jelentős. Egy-két bárban, ahol még őriznek ilyen régiségeket, megtalálható néhány palack belőlük. Nehéz egy whiskeyt csak rozsból előállítani. Az erjesztéshez szükség van egy kevés árpamalátára is. A rozs intenzív ízét pedig egy jelentős hányad kukorica egyenlíti ki. Leheletnyi keserű íze van. Keserűédes gyümölcsre emlékeztet, fűszeres, kissé olajos, majdnem mint a borsmenta. A borsmenta íz főleg a századunk első évében gyártott whiskeyknél jelentős. Egy-két bárban, ahol még őriznek ilyen régiségeket, megtalálható néhány palack belőlük. Nehéz egy whiskeyt csak rozsból előállítani. Az erjesztéshez szükség van egy kevés árpamalátára is. A rozs intenzív ízét pedig egy jelentős hányad kukorica egyenlíti ki.

38 Rye  Tenessy Rye  Jim Beam Rye  Old Overholt

39 Kanadai whisky A legtöbb kanadai whisky ismertetője, hogy a malátázatlan rozs mellett malátázott rozst is használnak készítéséhez, ami egységes lágy és teljes ízt kölcsönöz. A legtöbb blend többféle rye whisky keveréke, ezért egy-egy szeszfőzde többfélét is tud előállítani. A kanadai whiskyk karaktere is a cefre összetételétől és a lepárlási módszertől függ. Keverésükhöz felhasználnak saját előállítású bourbon típusú whiskyket is. A legtöbb kanadai whisky ismertetője, hogy a malátázatlan rozs mellett malátázott rozst is használnak készítéséhez, ami egységes lágy és teljes ízt kölcsönöz. A legtöbb blend többféle rye whisky keveréke, ezért egy-egy szeszfőzde többfélét is tud előállítani. A kanadai whiskyk karaktere is a cefre összetételétől és a lepárlási módszertől függ. Keverésükhöz felhasználnak saját előállítású bourbon típusú whiskyket is.

40 KANADAI WHISKY Az érleléshez használt hordók faanyaga is meghatározó. Általában sherry-s, bourbon -os, és brandy-s hordókat használnak, max. 52,3 US gallon (198 l) űrtartalommal. Az érlelés időtartama min. 3 év. A tömegpiacra szánt italokat 3-5 évig, a prémium mínőségűeket min. 6-8 évig, az igazi ínyencségeket évig érlelik Az érleléshez használt hordók faanyaga is meghatározó. Általában sherry-s, bourbon -os, és brandy-s hordókat használnak, max. 52,3 US gallon (198 l) űrtartalommal. Az érlelés időtartama min. 3 év. A tömegpiacra szánt italokat 3-5 évig, a prémium mínőségűeket min. 6-8 évig, az igazi ínyencségeket évig érlelik

41 KANADAI WHISKY  Canadian Club  Canadian Mist  Canadian Club Classic  Wiser’s  Wiser’s de Lux  Seagrams  Seagrams V.O.  Royal Velvet  Royal Reserve

42 A whiskey felszolgálása és fogyasztása A whiskyt számtalan módon lehet fogyasztani : hűtve vagy anélkül - esetleg jéggel -, tisztán vagy higítva - ha higítva, akkor szódával vagy sima vízzel -, de akár kólával, narancslével, gyömbérrel vagy 7 uppal is iható. A skótok tisztán, esetleg kevés vízzel higítva isszák whiskyjüket, míg az amerikaiak sok-sok jéggel vagy üdítővel feltöltve. A számtalan fogyasztási lehetőségen kívül az is különleges még ebben a nemes párlatban, hogy akár aperitíf, akár diggesztív italként megállja a helyét.

43 GIN  BORÓKÁVAL ÍZESÍTETT GABONAPÁRLAT  MARINE DRY GIN  GORDON’ S GIN  BEEFEATHER  GOLDEN DRY  LONDON DRY  OLD TOM  PLYMOUTH

44 RUM Melasz VILÁGOS….KÖRISFA HORDÓ BARNA……TÖLGYFA  Jamaica  Kuba HABANA CLUB  BarbadosS  Brit Guayana  Martinique  Virgin szigetek Bacardi, Captain Morgan,Ronrico,Goddard’s,Polar,Coruba,Kingston, Old Oak,

45 EGYÉB PÁRLATOK  GENEVER…NÉMETALFÖLD  AQUAVIT….DÁN…SVÉD  VODKA…FINNLANDIA, STOLITSNAYA, ABSOLUT,SMIRNOFF,MOSKOVSKAYA, WYBOROWA  TEQUILA  SZAKE  UZO  PERNOD

46 EGYÉB PÁRLATOK  Slivovic  Tzuika (Román szilvapálinka)  Grappa  Kirschwasser  Abszint (Fehér ürömfű-halucinogén

47 PÁLINKA Hungarikum Pálinka törvény  Fütyülős Barack  Ó-Barack  Szatmári Szilva  Kosher Szilva  Vilmos Körte

48  Kecskeméti barack pálinka  Szatmári szilvapálinka  Panyolai feketecsersznye pálinka  Szabolcsi fokos alma pálinka  Vilmoskörte pálinka

49 Kevert italok

50 MIXED DRINKS

51 Kevert italok csoportosítása Alkohol mentes-alkohol tartalmú Alkohol mentes-alkohol tartalmú Aperitif –Digestive italok Aperitif –Digestive italok Standard italok-fantázia italok Standard italok-fantázia italok Száraz-félédes-édes italok Száraz-félédes-édes italok Rövid italok-hosszú italok Rövid italok-hosszú italok

52 Rövid italok CocktailokFrappékKrusták

53 Hosszú italok- Long drinkek Cobbler italok Cobbler italok Collins italok Collins italok Cooler italok Cooler italok Daisy italok Daisy italok Egg- nogg italok Egg- nogg italok Fizzek Fizzek Fixek Fixek Flipek Flipek Julepek Julepek Sour italok Sour italok

54 Egyéb italok Gyümölcs puncsok Gyümölcs puncsok Grogok Grogok Punch italok Punch italok Slingek és Toddy-k Slingek és Toddy-k Sorbet italok Sorbet italok Ice Cream Soda italok Ice Cream Soda italok

55 Egyéb italok Milk Shake italok Milk Shake italok Iced Coffee italok Iced Coffee italok Pousse Coffee italok Pousse Coffee italok Scaffa italok Scaffa italok Fancy Drinks –fantázia italok Fancy Drinks –fantázia italok

56 Cocktail-ok 6-9 cl 6-9 cl Cukor tartalom: száraz-félszáraz-édes Cukor tartalom: száraz-félszáraz-édes Alkohol Alkohol Aperitif, digestive és party drinks,parti italok Aperitif, digestive és party drinks,parti italok Standard és fantázia cocktailok Standard és fantázia cocktailok

57 Italok készítése Shakerben készítjük a nehezen vegyíthető összetevőket tartalmazó cocktailokat. A shakert kétharmadáig kockajéggel töltjük meg, majd a tetejét rátéve összerázzuk, hogy lehűljön a shaker. A zárókupakot levesszük és letöltjük róla a megolvadt vizet. Miután leszedtük a shaker tetejét az összetevőket a jég tetejére öntjük, az alkohol-tartalom sorrendjében (a legmagasabb alkoholtartalmút először). Lezárjuk a shakert, egyik kezünket a shaker tetejére, a másikat a shaker aljára helyezzük és erőteljesen összerázzuk az összetevőket. Addig rázzuk, amíg a shaker külső falán el nem kezd gyöngyözni a víz. Ha elkészült, vegyük le zárókupakját és a szűrőn keresztül öntsük a kész cocktailt poharakba. Ekkor már a cocktail megfelelően lehűlt, külön jégre nincs szükség, díszítjük és azonnal fogyasztható. Shakerben készítjük a nehezen vegyíthető összetevőket tartalmazó cocktailokat. A shakert kétharmadáig kockajéggel töltjük meg, majd a tetejét rátéve összerázzuk, hogy lehűljön a shaker. A zárókupakot levesszük és letöltjük róla a megolvadt vizet. Miután leszedtük a shaker tetejét az összetevőket a jég tetejére öntjük, az alkohol-tartalom sorrendjében (a legmagasabb alkoholtartalmút először). Lezárjuk a shakert, egyik kezünket a shaker tetejére, a másikat a shaker aljára helyezzük és erőteljesen összerázzuk az összetevőket. Addig rázzuk, amíg a shaker külső falán el nem kezd gyöngyözni a víz. Ha elkészült, vegyük le zárókupakját és a szűrőn keresztül öntsük a kész cocktailt poharakba. Ekkor már a cocktail megfelelően lehűlt, külön jégre nincs szükség, díszítjük és azonnal fogyasztható.

58 Italok készítése Keverőpohárban készítünk minden olyan italt, melyek nem tartalmaznak sűrű alkotórészt, illetve egymással könnyen keverednek. Pár jégkockát helyezünk a keverőpohárba, majd rátöltjük az összetevőket és a bárkanállal jól összekeverjük. Akárcsak a shakerben készült cocktailoknál, kockajeget használjunk és az ital akkor kész, amikor a keverőpohár oldalán megjelennek a vízcseppek. Szénsavas üdítőitalokat tartalmazó cocktailokat sosem shakerben, hanem mindig keverőpohárban készítsük, mert a shaker a felszabaduló széndioxidtól felrobbanhat. Keverőpohárban készítünk minden olyan italt, melyek nem tartalmaznak sűrű alkotórészt, illetve egymással könnyen keverednek. Pár jégkockát helyezünk a keverőpohárba, majd rátöltjük az összetevőket és a bárkanállal jól összekeverjük. Akárcsak a shakerben készült cocktailoknál, kockajeget használjunk és az ital akkor kész, amikor a keverőpohár oldalán megjelennek a vízcseppek. Szénsavas üdítőitalokat tartalmazó cocktailokat sosem shakerben, hanem mindig keverőpohárban készítsük, mert a shaker a felszabaduló széndioxidtól felrobbanhat.

59 Összetevők A kevert italok összetevői a következők: alapszesz, amely a legmeghatározóbb komponens; az íz-kiegészítő, amely mennyisége általában meghaladja az alapszeszét; ízesítő anyagok, amelyekből csak pár cseppre van szükség, pl. szirupok, keserűk. A kevert italok összetevői a következők: alapszesz, amely a legmeghatározóbb komponens; az íz-kiegészítő, amely mennyisége általában meghaladja az alapszeszét; ízesítő anyagok, amelyekből csak pár cseppre van szükség, pl. szirupok, keserűk. Jótanácsok: Jótanácsok: A jó cocktail alapja a sok jég A jó cocktail alapja a sok jég 3-5 komponensnél többet sose keverjünk össze 3-5 komponensnél többet sose keverjünk össze Savanyításra citrusféléket használjunk Savanyításra citrusféléket használjunk A tejszínnel, tejjel bánjunk óvatosan, citrommal, savanyú gyümölccsel sose keverjük A tejszínnel, tejjel bánjunk óvatosan, citrommal, savanyú gyümölccsel sose keverjük Az elkészült italokat mindig előhűtött pohárba töltsük ki Az elkészült italokat mindig előhűtött pohárba töltsük ki

60 Hűtés Nagyobb,tömörebb jégkocka Nagyobb,tömörebb jégkocka 0 celsius 0 celsius

61 Italok díszítése A kevert ital koronája a díszítés A kevert ital nem csak szomjoltó, frissítő ital hanem esztétikai alkotás is. A kevert italokat általában gyümölcsökkel díszítjük, citrom karikával, ananász szelettel a pohár szélén vagy díszes pálcikára szúrt cocktail cseresznyével. A kevert italok egy része elképzelhetetlen színes szívószál nélkül. Cocktailok SOHA! Gyakori még a cocktailos pohár szélének cukorral, sóval való díszítése (crusta). A pohár peremét kenjük be citromlével vagy tojásfehérjével, majd érintsük cukorba vagy sóba. Természetesen bármilyen díszítés elkészíthető, amely harmonizál a cocktail szín- és ízvilágával, a lehetőségeknek csak képzeletünk szab határt.

62 De miből is áll a cocktail? A cocktailokat két fő csoportra osztjuk, vannak az ún. standard (International Bar Associaton által klasszikus cocktailok közé soroltak) és vannak a fantázia cocktailok (bármely klasszikus cocktailok közé nem soroltak, illetve újonnan kreáltak).

63 Kevert aperitif italok Martini standard cocktail Martini standard cocktail 4 cl gin 4 cl gin 2 cl martini sz.vermouth 2 cl martini sz.vermouth 1 csepp angostura 1 csepp angostura Keverjük Keverjük Cocktailos pohár Cocktailos pohár 1 szem oliva 1 szem oliva

64 Kevert aperitif italok Martini extra dry cocktail Martini extra dry cocktail 5 cl gin 5 cl gin 1 cl száran martini vermouth 1 cl száran martini vermouth 1 csepp angostura 1 csepp angostura Keverjük Keverjük Cocktailos pohár Cocktailos pohár 1 szem olova 1 szem olova Citrom spirál Citrom spirál

65 Kevert aperitif italok Manhattan cocktail  4 cl Canadian Club  2 cl Martini Rosso  2 csepp angostura  Keverjük  Cocktailos pohár  Cocktail cseresznye

66 Shake-elt aperitif italok Whisky Sour ((SOUR)) Whisky Sour ((SOUR)) 4 cl Canadian Club 4 cl Canadian Club 2 cl citromlé 2 cl citromlé 1 teáskanál cukor 1 teáskanál cukor 3-4 cspp angostura 3-4 cspp angostura Rázzuk Rázzuk Old fashioned pohár Old fashioned pohár Cocktail cseresznye Cocktail cseresznye 1 karika citrus 1 karika citrus

67 Kevert aperitif italok Puszta cocktail Puszta cocktail 3 cl Barack pálinka 3 cl Barack pálinka 2 cl Mecseki likőr 2 cl Mecseki likőr 3cl Tokaji száraz szamorodni 3cl Tokaji száraz szamorodni Keverjük Keverjük Cocktailos pohár Cocktailos pohár Meggy befőtt Meggy befőtt

68 Shake-elt aperitif italok Margarita cocktail 4 cl Tequila 4 cl Tequila 2cl Cointreau 2cl Cointreau 2 cl citromlé 2 cl citromlé Rázzuk Rázzuk Sóval crustázott Sóval crustázott Cocktailos pohár Cocktailos pohár Citrom karika Citrom karika

69 Shake-elt aperitif italok White Lady 4 cl Gin 4 cl Gin 2 cl Cointreau 2 cl Cointreau 2 cl citromlé 2 cl citromlé Rázzuk Rázzuk Cocktailos pohár Cocktailos pohár Crustázás Crustázás Citrom karika Citrom karika

70 Shake-elt aperitif italok Tequila Sunrize 4 cl Tequila 4 cl Tequila Narancslé Narancslé 0,5 clGrenadin 0,5 clGrenadin Rázzuk Rázzuk Long drinkes pohár Long drinkes pohár Narancs karika Narancs karika Szívószál Szívószál

71 Shake-elt aperitif italok Bloody Mary 4 cl vodka 4 cl vodka 1,5-2 dl paradicsomlé 1,5-2 dl paradicsomlé Só,bors Só,bors Worchester Worchester Tobasco Tobasco Zeller levél Zeller levél Rázzuk Rázzuk Long drinkes pohár Long drinkes pohár Citrom karika,szívószál Citrom karika,szívószál

72 Mojito 1db lime 6 db mentalevél 4 cl fehérrum 4 kiskanál porcukor szénsavas ásványvíz zúzott jég 1db lime 6 db mentalevél 4 cl fehérrum 4 kiskanál porcukor szénsavas ásványvíz zúzott jég A pohába belerakunk egy gerezdekre szedett lime-t, ízlés szerint porcukrot és a friss mentalevelet. Beleöntjük a fehérrumot. Törőfával összezúzzuk a pohárba tett összetevőket. Színültig töltjük a poharat zúzott jéggel. Feltöltjük szénvavas ásványvízzel. Bárkanál segítségével összekeverjük az italt. Beletesszük a szívószálat és limeszelettel díszítjük. A pohába belerakunk egy gerezdekre szedett lime-t, ízlés szerint porcukrot és a friss mentalevelet. Beleöntjük a fehérrumot. Törőfával összezúzzuk a pohárba tett összetevőket. Színültig töltjük a poharat zúzott jéggel. Feltöltjük szénvavas ásványvízzel. Bárkanál segítségével összekeverjük az italt. Beletesszük a szívószálat és limeszelettel díszítjük.

73 Daiquiri cocktail 4 cl fehér rum 4 cl fehér rum 2 cl lime 2 cl lime 1 teáskanál porcukor 1 teáskanál porcukor Shaker Shaker Jégdara Jégdara Cocktailos pohár Cocktailos pohár Lime karika Lime karika

74 Alkoholmentes kevert italok  Sárgarépalé  Narancslé  Grapefruit  Paradicsom  Virgin Mary

75 Prairie Oyster Fürdőszoba Fürdőszoba Fogmosó pohár Fogmosó pohár Tojás sárgája Tojás sárgája Só Só Rörött bors Rörött bors Ketchup Ketchup Worchester Worchester fogkefe fogkefe

76 Any question?


Letölteni ppt "Italok Az italok ajánlása Aperitif italok és párlatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések