Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIOLÓGIA I.. Az élet fogalma A filozófia meghatározása szerint: az élet az anyag fejlett mozgásformája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIOLÓGIA I.. Az élet fogalma A filozófia meghatározása szerint: az élet az anyag fejlett mozgásformája."— Előadás másolata:

1 BIOLÓGIA I.

2 Az élet fogalma A filozófia meghatározása szerint: az élet az anyag fejlett mozgásformája

3 Kémiai értelemben az anyag legkisebb egysége az atom. Az atomok molekulákká társulnak. Az élő anyagot is atomok és molekulák építik fel. Hol van az az ugráspont, ahol a kémiai mozgásformából kialakul a biológiai?

4 Az élőre jellemző 1.Komplexitás (összetettség) 2.Individualitás (egyediség) 3.Organizáltság (szerveződöttség) 4.Reguláltság (szabályozottság) 5.Homeosztázis (belső állandóság) 6.Evolúció (fejlődés) 7.Szelekció(kiválógatódás) 8.Önfenntartásra, önreprodukcióra való képesség 9.Életjelenségek 10.Nyílt rendszer (állandó anyag- és energiacsere)

5 A Föld létrejötte és fejlődése 10 milliárd évvel ezelőtt egy spirális mozgást végző ősködből keletkezhetett. Kb. 5 milliárd éve létrejött a Föld szilárd kérge. Ősóceánok, őslégkör

6 Az élet keletkezése  Kísérletek igazolják: az élethez szükséges egyszerű szerves molekulák az őslégkör és az ősóceán szervetlen molekuláiból az akkor rendelkezésre álló E fajták segítségével abiogén úton jöttek létre. Kemoton elmélet

7 Az evolúció törvényei  Dollo visszafordíthatatllansági törvénye: A fejlődés visszafordíthatatlan, az evolúcióban az egyszer már eltűnt szervek nem jelennek meg újra, az elcsökevényesedett szervek már nem nyerik vissza eredeti állapotukat és feladatukat.

8  Haeckel-Meckel biogenetikai alaptörvénye: Az egyedfejlődés nem más, mint a fajfejlődés gyors megismétlése, rekapitulációja. Ma már tudjuk, hogy a törvény csak úgy igaz, hogy az egyedfejlődés a fajfejlődésnek csak főbb minőségi ugráspontjait ismétli meg.

9

10  Goldschmidt szisztémamutáció elmélete: Pl.: állandó testhőmérséklet kialakulása Hypothalamusban hőszabályozás központja, hőszigetelő kültakaró, 4 üregű szív, tüdőben gazdaságos gázcsere stb. Az állandó testhőmérséklet rendszermutációja olyan nagy horderejű változás volt az evolúcióban, hogy két új osztály létrejöttét jelentette (madarak, emlősök)

11  Robretson centrikus fúzió elmélete: A nagyobb metacentrikus kromoszómák (egyforma karhosszúságú) kisebb akrocentrikus (rövidkarú) kromoszómák összeolvadása, fúziója útján jöttek létre.

12  Ohno génreguláció-tökéletesedési szabálya: Az evolúció nem más, mint a reguláló gének számának óriási növekedése.


Letölteni ppt "BIOLÓGIA I.. Az élet fogalma A filozófia meghatározása szerint: az élet az anyag fejlett mozgásformája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések