Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak I. Évfolyam, nappali tagozat 2011.11.14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak I. Évfolyam, nappali tagozat 2011.11.14."— Előadás másolata:

1 Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak I. Évfolyam, nappali tagozat

2 Története A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont az ő szabadalmuk nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik. Az izraeli M-Systems cég október 12-én regisztrált egy honlapot, mellyel a pendrive-megoldásuk reklámozását célozták. Termékük 2001-ben IDEA díjat nyert. Az IBM foglalkozott termékük terjesztésével, de csak december 15-től lehetett vásárolni tőlük.

3 Mi a pendrive? EGY USB-CSATLAKOZÓVAL EGYBEÉPÍTETT FLASH MEMÓRIA. Jellemzői: Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás- törlési ciklust is kibír. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 60 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1,5 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változat is.

4 Fájlrendszere  A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS- sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók.  A merevlemezekhez hasonlóan futtathatók rajta hibajavító, adat-helyreállító programok. Töredezettség-mentesítés nem szükséges, mivel a flash memória „random elérésű” tárolással dolgozik, így az adatok sorrendiségének nincs jelentősége.

5 Felépítése A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve. A tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por ‑ és cseppálló kivitele, kiemelten ütésálló kivitele is. A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt „A típusú” USB csatlakozó. Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például adatmenyiség-kijelzés vagy MP3- zenelejátszás, diktafon funkció.

6 Előnyök és hátrányok Előnyök:  Tartós, egyszerű és kényelmes használat  Biztonságos adathordozó  Olcsó, az extráktól függően is  Egyre nagyobb kapacitás  Univerzális csatlakozási felület Hátrányok:  Könnyen elveszhet,mert kicsi  Vírushordozó

7 USB 3.0 A Silicon Power Blaze B10 a gyártó első USB 3.0-s pendrive-nak. Külsőre teljesen átlagos, kupakos modellnek tűnik, csak olvasható rajta USB 3.0 felirat. Érdekessége, hogy hő hatására az alapból kékes mintázata lilára, majd vörösre vált

8 USB 3.0 External SSD Egy meglehetősen érdekes SSD-vel is előrukkolt a Verbatim. Úgy nevezi, USB 3.0 External SSD. Különbségei a pendrivetól: A külső SSD szélesebb és laposabb Kapacitása nagyobb, ugyanis 32, 64 és 128 GB-os méretben érhető el Nem közvetlenül, hanem a külső merevlemezekhez hasonlóan USB vezetékkel csatlakoztatható a számítógéphez

9 USB 2.0 vagy USB 3.0 Ha az olvasási sebességet vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy a pendrive-ok területén is kiütéssel győzött az USB 3.0 az USB 2.0 ellenében. Megfelelő modellt választva akár háromszoros sebességet is elérhetünk. Írásnál az USB sávszélessége mellett a felhasznált vezérlő is nagyban befolyásolja a sebességet. Az USB 3.0 felára már nem túl magas a pendrive- oknál. A pendrive-oknál ajánlott USB 2.0-ról áttérni USB 3.0-ra.

10 Pendrive árak ( ) USB 2.0:  2 GB: Ft  4-8 GB: Ft  GB: Ft  GB: Ft USB 3.0  8 GB: Ft  GB: Ft  GB: Ft-től

11 Egyedi pendriveok

12 Források 0,kapacitas=5/ gbv=2&tbm=isch&sa=1&q=pendrive+k%C3%A9pek&oq= pendrive+k%C3%A9pe&aq=0&aqi=g1&aql=&gs_sm=e&g s_upl=3242l18371l0l19961l26l26l7l6l9l0l202l1618l1.11.1l 13l0 ok_adattarolok_usb_3_0-n/nyomtatobarat/teljes.html

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak I. Évfolyam, nappali tagozat 2011.11.14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések