Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak"— Előadás másolata:

1 Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak
I. Évfolyam, nappali tagozat

2 Története A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont az ő szabadalmuk nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik. Az izraeli M-Systems cég október 12-én regisztrált egy honlapot, mellyel a pendrive-megoldásuk reklámozását célozták. Termékük 2001-ben IDEA díjat nyert. Az IBM foglalkozott termékük terjesztésével, de csak december 15-től lehetett vásárolni tőlük.

3 Mi a pendrive? egy usb-csatlakozóval egybeépített flash memória.
Jellemzői: Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed  Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja.  Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 60 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1,5 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változat is. USB mass storage=úgy nevezett kommunikáció fajta; kernel (rendszermag)

4 Fájlrendszere A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS- sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. A merevlemezekhez hasonlóan futtathatók rajta hibajavító, adat-helyreállító programok. Töredezettség-mentesítés nem szükséges, mivel a flash memória „random elérésű” tárolással dolgozik, így az adatok sorrendiségének nincs jelentősége.

5 Felépítése A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve. A tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por‑ és cseppálló kivitele, kiemelten ütésálló kivitele is. A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt „A típusú” USB csatlakozó. Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például adatmenyiség-kijelzés vagy MP3-zenelejátszás, diktafon funkció.

6 Előnyök és hátrányok Előnyök: Tartós, egyszerű és kényelmes használat
Biztonságos adathordozó Olcsó, az extráktól függően is Egyre nagyobb kapacitás Univerzális csatlakozási felület Hátrányok: Könnyen elveszhet,mert kicsi Vírushordozó

7 USB 3.0 A Silicon Power Blaze B10 a gyártó első USB 3.0-s pendrive-nak. Külsőre teljesen átlagos, kupakos modellnek tűnik, csak olvasható rajta USB 3.0 felirat. Érdekessége, hogy hő hatására az alapból kékes mintázata lilára, majd vörösre vált A Silicon Power Blaze B10 a gyártó első USB 3.0-s pendrive-nak. Külsőre teljesen átlagos, kupakos modellnek tűnik, csak a rajta olvasható USB 3.0 felirat jelzi, itt valami többről van szó. Érdekessége, hogy alapból kékes mintázata hő hatására lilára, majd vörösre vált. Elég neki annyi hő, amennyit az eszköz adatátvitel közben termel; a nyári melegben egészen szépen kivörösödött. Még ennyire sem hivalkodó a Verbatim egyszerűen csak USB 3.0 Drive névvel illetett terméke. Korábban 2.0-s interfésszel is kínálta már a gyártó ezt az integrált kupakos formatervet. A borítás egyik részét hátra kell húzni, hogy az USB csatlakozó előkerüljön. Kár, hogy a pendrive elég dundira sikerült, ugyanis blokkolni fogja a szomszédos aljzatokat. Ez azért is nagy gond lehet, mert asztali gépeken mostanában még csak két egymás alá helyezett USB 3.0 csatlakozó szokott lenni, szóval jó eséllyel kiütjük majd a másodikat. Ilyen problémánk nem lesz a karcsú Silicon Powerrel, annak legfeljebb a kupakját veszíthetjük el.

8 USB 3.0 External SSD Egy meglehetősen érdekes SSD-vel is előrukkolt a Verbatim. Úgy nevezi, USB 3.0 External SSD. Különbségei a pendrivetól: A külső SSD szélesebb és laposabb Kapacitása nagyobb, ugyanis 32, 64 és 128 GB-os méretben érhető el Nem közvetlenül, hanem a külső merevlemezekhez hasonlóan USB vezetékkel csatlakoztatható a számítógéphez Egy meglehetősen érdekes SSD-vel is előrukkolt a Verbatim. Úgy nevezi, USB 3.0 External SSD. Miben különbözik egy külső SSD egy pendrive-tól? Először is a külső SSD szélesebb és laposabb. Arra tippelünk, hogy a Verbatim csupán korábbi, ExpressCard formátumú SSD-jének szabott új kabátot. Kapacitásban valamivel a pendrive-ok fölött áll ez az SSD, ugyanis 32, 64 és 128 GB-os méretben érhető el. Az utolsó lényeges különbség, hogy nem közvetlenül, hanem a külső merevlemezekhez hasonlóan vezetékkel USB csatlakoztatható a számítógéphez.

9 USB 2.0 vagy USB 3.0 Ha az olvasási sebességet vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy a pendrive-ok területén is kiütéssel győzött az USB 3.0 az USB 2.0 ellenében. Megfelelő modellt választva akár háromszoros sebességet is elérhetünk. Írásnál az USB sávszélessége mellett a felhasznált vezérlő is nagyban befolyásolja a sebességet. Az USB 3.0 felára már nem túl magas a pendrive-oknál. A pendrive-oknál ajánlott USB 2.0-ról áttérni USB 3.0-ra. Ha csak az olvasási sebességet vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy a merevlemezek után a pendrive-ok területén is kiütéssel győzött az USB 3.0 az USB 2.0 ellenében. Megfelelő modellt választva akár háromszoros sebességet is elérhetünk, ami egy több gigabájtos állománynál bizony jól érzékelhető gyorsulást jelent. Írásnál már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ott az USB sávszélessége mellett a felhasznált vezérlő is nagyban befolyásolja a sebességet. Igaz, hogy a 32 GB-os Verbatim nagy állományokkal átlépte az USB 2.0 nagyjából 30 MB/s-os korlátját, de a Silicon Power Blaze B10-nek ez nem sikerült. Szerencsére az USB 3.0 felára már nem túl magas a pendrive-oknál. A Silicon Power és a Verbatim terméke is csupán egy ezressel drágább USB 2.0-s társaiknál, így a pendrive-oknál ajánlott USB 3.0-ra áttérni, de hogy melyik modellt érdemes választani, ezt nehéz megmondani. 

10 Pendrive árak (2011.10.15) USB 2.0: USB 3.0 2 GB: 2-3000 Ft
GB: Ft-től

11 Egyedi pendriveok

12 Források http://www.arukereso.hu/pendrive-c3540/f:usb-3-0,kapacitas=5/

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések