Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÍNEKRŐLSZÍNEKRŐL. Látás fiziológiája - a színek fényhullámokból (elektromágneses energia egy fajtája) jönnek létre - szemünk a 400-700 nanométer (hullámhossz)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÍNEKRŐLSZÍNEKRŐL. Látás fiziológiája - a színek fényhullámokból (elektromágneses energia egy fajtája) jönnek létre - szemünk a 400-700 nanométer (hullámhossz)"— Előadás másolata:

1 SZÍNEKRŐLSZÍNEKRŐL

2 Látás fiziológiája - a színek fényhullámokból (elektromágneses energia egy fajtája) jönnek létre - szemünk a 400-700 nanométer (hullámhossz) közti fényhullámokat képes érzékelni - a fényhullámok színtelenek, a színek agyunkban állnak össze Hogyan? A fénysugarak elérik a szemlencsét, s a fény a szemlencsén, mint fénytörő közegen keresztül a retinára vetülve képpé alakul. A szemünkben lévő csapok és pálcikák fotokémiai folyamata révén az inger elektromos ingerimpulzusokká a alakítva jut el az idegpályákon keresztül az agy látókérgébe. Itt az impulzusok képérzetté alakulnak.

3 Látás fiziológiája színlátás: csapok: színérzékelés pálcika alakú érzéksejtek: sötét-világos érzékelés - a színes képen megjelenített látvány tartósabban megmarad emlékezetünkben, mint a fekete-fehér látvány térlátás: - a retinán keletkező kép kétdimenziós - a valóságos képnek mélysége is van 1. viszont két szemmel látunk, a retinákon lévő képeket agyunk egyesíti egy térbeli képpé 2. érzékeljük a tárgyakon megjelenő fényeket és árnyékokat mozgás érzékelés: ha a szemünk elmozdul, akkor a retinán látott kép is más pontra kerül - állóképet nem látjuk mozgónak: mert mert látásunk kompenzálja fejünk mozgását, - mozgó tárgy képének mozgása folyamatos ? ? Film vetítésénél az álló képkockákat miért látjuk mozgónak?

4

5 SZÍNEKSZÍNEK 1.Színek fizikai tulajdonságai 2.Színek rendszere, keverése, harmóniája 3.Színkontrasztok (színek egymással való kapcsolata) 4.Színek pszichológiája

6 1. Színek a fizikában Isaac Newton, 1676: a fehér napfényt 3 élű prizmával színképpé bontotta. vörös narancs sárga zöld kék ibolya Színek létrejöttének fizikai módjaira példák: fénytörés, tükrözés, interferencia, elhajlás, diffrakció, polarizáció spektrum színeit tartalmazó színszalag Minden szín gyűjtőlencsével összegyűjtve: tiszta fehér Minden szűrőt a fénynyaláb elé téve: tiszta fekete

7 1. Színek a fizikában Keverék színek: Ha spektrum egyes színeit elkülönítjük (különféle színszűrőkkel), akkor keverék színeket kapunk. Komplementer színek: Azok a fényszín párokat nevezzük komplementer (kiegészítő) szín-pároknak, melyek keverékéből a tiszta fehér jön létre. Tárgyak saját színe: A színszűrők kiszűrik a spektrum kisebb-nagyobb tartományát. A tárgyak felülete speciális színszűrőknek felelnek meg, azok a fény egy bizonyos tartományát elnyelik, más tartományokat kevert színként visszavernek. A visszavert fényszín lesz a tárgy saját színe.

8 1. Komplementer színek Komplementer színek vörös zöld sárga ibolya kék narancs 1. szukcesszív kontraszt: az utókép mindig a nézett szín komplementere a szem magától megkeresi a komplementer színt, hogy helyreállítsa az egyensúlyt 2. szimultán kontraszt: egy szín a másik színt is kicsit a komplementere felé közelíti - pl.: vöröset elkülönítve a maradék 5 színből zöld jön létre => Minden elkülönített spektrál szín az összes többi színből összetevődött keverékszín komplementere. - pl.: használjunk vörös és zöld színszűrőt => Az összes szín elnyelésével tiszta fekete szín jön létre.

9

10 2. Színek rendszerzése, színrendszerek Színkör (tiszta színek): a spektrumban a színjelleg folyamatosan változik (finom átmenettel) a színszalag két végén lévő színt keverjük össze (vörös és ibolya: bíbor) a színkört sok meghatározott hullámhosszúságú fény tiszta szín (telített szín) alkotja (rövidebb: hideg sz., hosszabb: meleg sz.) Színgömb (semleges színek is): - gömb vízszintes főkörén állnak a spektrum színei (egyenlítő) - felső sarkpóluson áll a fehér, alsó sarkpóluson a fekete - a gömb középpontjában található a szürke szín színezet világosság telítettség Bármely színt el tudjuk helyezni a gömb felszínén, vagy a gömb belsejében Színmetria: színméréssel kapcsolatos tudomány

11 2. Színek keverése Fény színek (prizmatikus színek) Festék színek (pigment színek) ADDITÍV SZÍNKEVERÉS (összeadó) Minden szín együtt: fehér Komplementerek együtt: fehér csal a felső félgömb színeit lehet előállítani a fényszínek keverésével alsó félgömbön lévőket nem tudjuk megkapni keveréssel, csak a színek hiányával alapszínek: zöld, piros, ibolya SZUBSZTRAKTÍV SZÍNKEVERÉS (kivonó) Minden szín együtt: fekete Komplementerek együtt: szürke mindkét félgömb színei előállítható főszínek: sárga, kék, piros

12 Színkör (festék színekkel): vörös - sárga - kék): 2. Színek harmóniája Első rendbeli színek

13 Színkör (festék színekkel): vörös - sárga - kék): Másod rendbeli színek

14 Színkör (festék színekkel): vörös - sárga - kék): Harmad rendbeli színek

15


Letölteni ppt "SZÍNEKRŐLSZÍNEKRŐL. Látás fiziológiája - a színek fényhullámokból (elektromágneses energia egy fajtája) jönnek létre - szemünk a 400-700 nanométer (hullámhossz)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések