Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tűzhelyek, füstelvezetés. A tűz  Mire jó a tűz?  Világít,  meleget ad,  sütni, főzni lehet vele,  azaz központi szerepe van az ember életében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tűzhelyek, füstelvezetés. A tűz  Mire jó a tűz?  Világít,  meleget ad,  sütni, főzni lehet vele,  azaz központi szerepe van az ember életében."— Előadás másolata:

1 Tűzhelyek, füstelvezetés

2 A tűz  Mire jó a tűz?  Világít,  meleget ad,  sütni, főzni lehet vele,  azaz központi szerepe van az ember életében.

3 Nyugat-Dunántúl  Nyílt tűzhely  Nincs füstelvezetés  A füst az ajtó fölötti nyíláson távozik  Füstöskonyha

4 Füstösház

5

6 Felföld  Belülfűtős kemence kürtővel  Szobában  A füst a kürtőn keresztül a padlásra távozott  Füstlyukas tető

7 Füstlyukas tetőforma

8 Kívülfűtős – belülfűtős?  A szoba fűtésével kapcsolatos.  Kívülfűtős: ha a kemencét nem a szobából, hanem a konyhából fűtik (Alföld, Dunántúl).  Belülfűtős: ha a sütés, főzés, fűtés a szobában történik (Felföld, Erdély).

9 Erdély  Kandalló füstfogóval, kürtővel (belülfűtős).  Szobában.  A füst a padlásra távozik.

10 Alföld  Szabadkéményes tűzhely kemencével (kívülfűtős).  Konyhában (hidegkonyha).  A füst a boltozatos szabadkéményen jut a szabadba.  Van kémény a háztetőn.

11 Berakott tűzhelyek  A 19. sz.-tól  Vályogból, sárból, vaslappal.  Zárt füst- elvezetés.  A szabadkémény lepadlásolása  Melegkonyha

12 Rakott-, vagy takaréktűzhelyek

13 Gyári sparheltok  csikótűzhely

14 Gyári sparheltok

15 A szoba fűtése  Búboskemence  „Cserepes”  Kandalló


Letölteni ppt "Tűzhelyek, füstelvezetés. A tűz  Mire jó a tűz?  Világít,  meleget ad,  sütni, főzni lehet vele,  azaz központi szerepe van az ember életében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések