Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szeretnél gazdag lenni? Miért? Mivel lehet ma sok pénzt keresni a világban?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szeretnél gazdag lenni? Miért? Mivel lehet ma sok pénzt keresni a világban?"— Előadás másolata:

1

2

3 Szeretnél gazdag lenni? Miért?

4 Mivel lehet ma sok pénzt keresni a világban?

5 Te hogyan szeretnél pénzt keresni? Alkalmazott Egyéni vállalkozó Cégtulajdonos Befektető énkép célok kapcsolatok hozzáállás munka vágy

6 Találkoztál-e már a családban pénzügyi problémákkal (munkanélküliség, adósság, befizetetlen csekkek, kényszerű takarékoskodás, stb.)?

7 Mi az oka annak, hogy vannak a világban szegények és gazdagok?

8 Kitől vagy mitől függ a te anyagi jövőd?

9 Mit mond a statisztika? Mire készít fel az iskola? Az ipari kor és az információ korának szabályai. Mit értünk pénzügyi intelligencián? Hol tanulunk a pénzről?

10 A tudás

11 Munkaerőpiaci értékünk

12 Ki a felelős a nyugdíjért?

13 A pénzügyi intelligencia nem attól függ, mennyi pénzt keres az ember, hanem attól, hogy mennyit tart meg, és hogy milyen keményen dolgozik neki a pénze.

14 Az igazi szabadság nem az, hogy azt teszel, amit akarsz, hanem az, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

15 Mi a pénz? A pénz kialakulásának folyamata. Mire jó a pénz? A magyar pénz története. Mit tudsz az Euróról? FELADATOK

16 Az embereket az érzelmeik vezérlik. Pénzügyi alapfogalmak. A készpénzáramlás és mutatói. A pénzügyi intelligencia fő területei.

17

18

19

20 Cégtulajdonos: egy rendszerrel rendelkezik, amelyben hozzáértő emberekre bízza annak működtetését. tulajdonjog a rendszer felett az emberek irányításának képessége Alkalmazott: biztos állásra, jó fizetésre és szociális juttatásokra törekszik, a biztonság gyakran fontosabb a pénznél. Egyéni vállalkozó: a maguk urai akarnak lenni, nagyon keményen és egyedül dolgoznak. Az egyéni vállalkozó maga a rendszer. Befektető: pénzzel csinálnak pénzt. A pénz dolgozik nekik. A pénz ebben a negyedben válik gazdagsággá.

21 A család funkciói. A háztartás funkciói. A háztartás pénzgazdálkodása. A háztartásvezetés formái. FELADATOK A 10 legnagyobb pénzügyi hiba.

22 Megjelenési formáit tekintve megkülönböztetünk tárgyiasult vagyont (pénz, áru, értékpapír, gépek és eszközök, ingatlanok) és eszmei vagyont (használati jog, követelés, egy művészi alkotás). Vagyon az a forrás, amely jelen van a gazdaság minden területén. Vagyongazdálkodás a háztartásban

23 Vagyon – másképpen: Az az idő, ameddig – minden jövedelemforrás megszűnése után – képes fenntartani jelenlegi életszínvonalát.

24 A gazdagság titka. Mi az a költségvetés? A költségvetés elemei. Miben segít a költségvetés? Kiadáscsökkentés. Bevételnövelés. FELADATOK.

25 Ha többet költesz, mint amennyi pénzed van, hiányod lesz. Ebben az esetben tudnod kell, honnan pótolod ezt a hiányt. Kölcsönkérsz? Eladsz valamit? Munkát vállalsz? Ha azonban kevesebb a kiadásod, mint a bevételed, akkor felesleged lesz, amit megtakarítasz, és később felhasználhatsz.

26 Miben segít téged a költségvetés? Segít elejét venni az érzelem alapú vásárlásnak.

27 Miben segít téged a költségvetés? Eldöntheted, hogy mit engedhetsz meg magadnak.

28 Miben segít téged a költségvetés? Követheted pénzed mozgását.

29 Döntéseink általában. A döntéshozatali folyamat. Életpályánk pénzügyei. Döntést befolyásoló tényezők. Döntéshozatali módszerek. Döntésekkel járó kockázatok. Döntésinket befolyásoló gazdasági tényezők. Az elvétett lehetőség költsége. Hová fordulhatunk segítségért?

30 A döntést befolyásoló tényezők 1. Értékek Mi fontos neked, a családodnak, valamint a társadalom többi részének?

31 2. Ismerősök Barátok, haverek, ismerősi kör, közösség, elvárás bizonyos (jó vagy rossz) viselkedésmódra A döntést befolyásoló tényezők

32 3. Szokások, kultúra Idővel kialakult szokások alapján döntesz. „Én (mi) ezt így szoktam...”

33 A döntést befolyásoló tényezők 4. Érzelmek (szeretet, harag, csalódottság, közömbösség, elutasítás) Ha meghozol, vagy ha nem hozol meg egy bizonyos döntést.

34 Bankszámlanyitás. A bankszámla kiválasztásának szempontjai. A bankválasztás lépései. Bankszámla-szerződés. Bankszámla-kivonat. E-bankolás. Fő a biztonság!

35 A bankkártya. A bankkártya típusai. A bankkártya használata. Tudnivalók. Az ATM. Az ATM használata. Mire ügyeljünk?

36 A kártyát kibocsátó bank azonosítója Nemzetközi kártyatársaság hologramja (biztonsági elem) Nemzetközi kártyatársaság védjegye (pl.: Visa, MasterCard, American Express) Hónap/év A kártya lejáratának dátuma Kártyabirtokos neve Kártyaszám Előlap

37 Internetes fizetéseknél használt háromjegyű azonosító Aláírási sáv Mágnescsík Kártyaszám vagy annak utolsó négy számjegye Hátlap

38 Kisbolt – nagybolt. A vásárlási döntés. Telefonos eladás. Rendszeres vásárlásaink. Internetes vásárlás. Fogyasztóvédelem és reklamáció. FELADATOK.

39 Mi az előnye egy kisboltnak? Mi a hátránya egy kisboltnak?

40 Mi az előnye egy bevásárlóközpontnak? Mi a hátránya egy bevásárlóközpontnak?

41 Legyőzheti-e a kisbolt a szupermarketet? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem?

42 Miért jó egy reklám? Miért reklámoznak? Reklámozási technikák. Tisztességtelen reklámok. A reklámok elemzését segítő alapelvek. FELADATOK.

43 Miért szeretik és miért utálják az emberek a reklámokat?

44 Hol találkoztok a mindennapokban a reklámokkal? Újság, szórólap, plakátok. Rádió, TV, internet

45 Melyek a jó reklám jellemzői? A fogyasztó szempontjából?A reklámozó szempontjából?

46 Kell-e a hitel? A hitel előnyei. A hitel hátrányai. A hitelek csoportosítása. A hitel költségei. A THM. Hitelfajták. Hogyan döntsünk a hitelfelvételről. Az eladósodás problémája. FELADATOK.

47 Számtalan élethelyzet van, amikor a meglévő pénzünk nem elegendő egy régóta vágyott termék megvásárlásához, vagy életünk egy- egy fontos eseményének finanszírozásához. Külső források bevonása lehetővé teszi számunkra, hogy előre hozzuk a vásárlásainkat, döntéseinket, nem kell megvárnunk, amíg összegyűjtjük rájuk a pénzt. 1. Meddig nyújtózkodjunk?

48 Autó? Lakásvásárlás? Bútor? MIBŐL? Karácsony? Motor? Utazás? Számítógép? Továbbtanulás? Háztartási gép?

49 A megtakarítás fogalma. Miért takarítunk meg? A megtakarítás alapelvei. A megtakarítás eszközei.

50 A megtakarítás fogalma Mottó: Megtakarításból nem lehet meggazdagodni. Megtakarítás: a rendelkezésre álló – általában egy hónapban megkeresett – jövedelemből a folyó fogyasztásra fel nem használt rész.

51  Pénzügyi célok elérése  Vésztartalék létrehozása  Előreláthatatlan események kihasználásának lehetősége Miért jó megtakarítani?

52 Nyaralás Utazás Lakásfelújítás Autószerelés Stb. Nyugdíjas évek Gyerekek jövője Váratlan kiadások Jövedelem kiesés Stb. Anyagi biztonság megteremtésére Miért takarítunk meg? Lakás, ház, telek Autó Lakberendezési tárgy Híradástechnikai eszköz Stb. Nagy értékű eszköz beszerzésére Nagy értékű szolgáltatásra

53 Kétféle probléma. Mit értünk befektetésen? A befektetések kockázata. Elsajátítandó ismeretek. A 90/10-es szabály. A befektetés kiválasztásának szempontjai. A kamat. A 72-es szabály. A befektetések típusai. FELADATOK.

54 A 90 /10-es szabály A befektetők 10%-a birtokolja a pénz 90%-át.

55 Mi a biztosítás? Mire köthetünk biztosítást? A biztosítás szereplői. Hogyan kössünk biztosítást? A biztosítások csoportosítása. Hogyan döntsünk a biztosításokról? A társadalombiztosítás. Az egészségbiztosítás. A nyugdíj.

56 Mi a biztosítás? Előre nem látható, véletlenszerűen bekövetkező károk, jövedelem kiesések, nagyobb összegű kiadások elleni védekezés. Alapgondolata: közös kockázatviselés. A kockázat felosztása egy adott közösségen belül. A befizetett biztosítási díjakból képződő alap a forrása a kifizetéseknek.

57 Mi a kockázatközösség? Tudjuk, hogy bizonyos százalékban mindenképpen baleset fog bekövetkezni. Azt azonban nem tudjuk, hogy személy szerint velünk történik-e baleset vagy mással. Kockázatközösséget hozunk létre. A közösség tagjainak rendszeres befizetéséiből alapot képzünk. Az alapból azok kapnak kárpótlást, akikkel a baleset ténylegesen megtörtént.

58 Egyik legismertebb biztosítás a kötelező gépjármű biztosítás. Mit jelent? Vétlen autósnak kártérítés befizetés ALAP baleset befizetés

59 Mikor kell pénzügyi tervet készíteni? A pénzügyi terv három pillére. A pénzügyi terv szerkezete. Tanácsok pénzügyi terv készítéséhez. Esetleírás.

60 annak arról szól a terve, hogy hogyan fektesse be, hogyan őrizze meg annak értékét, mire költi el.

61 annak hitelt kell felvennie vagy meg kell terveznie, hogy miből lesz pénze (megtakarítási képesség).

62 Aki nem tervez előre az csak sodródik az életben. (kormány nélküli vitorlás) Ha van kormány a vitorlásodon, (van terved) mindegy milyen irányból fúj a szél, eljutsz a célodhoz.


Letölteni ppt "Szeretnél gazdag lenni? Miért? Mivel lehet ma sok pénzt keresni a világban?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések