Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Szűrés, derítés 13. H.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Szűrés, derítés 13. H."— Előadás másolata:

1 Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Szűrés, derítés http://tp1957.atw.hu/kal_24.ppt 13. H

2 Szűrés A szűrés az egyik mód a szilárd és folyékony fázis elválasztására. Célja lehet: –a szilárd anyag kinyerése  sima szűrő; –a folyadék kinyerése  redős szűrő A szűrés sebessége (Q illetve v): ahol  pa nyomáskülönbség,Aa szűrőfelület, sa szűrőréteg vastagsága,  a viszkozitás, ka szűrőállandó, a szűrőréteg tulajdonsága (pórusméret, pórustérfogat) Q Q szűrlet (foly.) szuszpenzió (szil. + foly.) szilárd szűrőanyag

3 Hogyan szűrjünk? Az előbbiekben megismert képlet alapján: –nagy felületen (A) redős szűrő, analitikai tölcsér; –nagy nyomáskülönbséggel (  p) magas folyadékoszlop, nyomás felülről (nyomószűrő), csökkentett nyomás alul (vákuumszűrő – analitikai tölcsér vékony, hosszú szára); –vékony szűrőrétegen (s), –melegen (  kis viszkozitás,  ), –laza szerkezetű jól áteresztő szűrőanyagon (k).

4 A szűrés eszközei A szűréshez a következők kellenek: –edény, amiben a szűrendő anyag (szuszpenzió, zagy) van – általában főzőpohár, –szűrőállvány, szűrőkarika, –tölcsér, szűrőpapír, –üvegbot (hogy ne menjen mellé), –szedő edény, amibe a szűrlet kerül, a tölcsér hozzáér. A szűrőpapír mérete a tölcséréhez igazodik: –nem lóg ki (Miért?), –kb. 0,5-1 cm-rel a tölcsér felső széle alatt végződik, –a papír méretezésénél sablont, nem körzőt használunk, –a szűrőpapírra a bejelölés ceruzával történik (Miért?).

5 A szűrés eszközei tovább

6 Dekantálás, dekantálva szűrés A dekantálás: 1.a szuszpenziót ülepítjük, 2.a tisztáját leöntjük (Miért?), 3.a csapadékot kb. 10-szeres térfogatra felöntjük vízzel (Miért?), 4.felkeverjük, megmelegítjük (Miért?) Ezt (1-4.) ismételjük, amíg a csapadék kellőképpen tömörödik, az oldat oldott anyag tartalma lecsökken (a szennyező, melléktermék felhígul). Így a csapadékot a főzőpohárban mossuk, csak a tiszta, tömör anyagot visszük a szűrőre, ami nem tömi el, gyorsan szűrhető.

7 A vákuumszűrés eszközei A vákuumszűréshez a következők kellenek: –edény, amiben a szűrendő anyag (szuszpenzió, zagy) van – általában főzőpohár, –Bunsen-állvány, lombikfogó, –Büchner-tölcsér, szűrőpapír, –üvegbot (hogy ne menjen mellé), –szedő edény: szívópalack, –vákuumszivattyú, pl. vízsugárszivattyú. A szűrőpapír mérete, használata: –nem hajlik fel a szélén (Miért?), –a Büchner-tölcsér összes nyílását letakarja, –a papírt a behelyezés után megnedvesítjük (Miért?).

8 A vákuumszűrés eszközei

9 A vákuumszűrés menete A helyes sorrend: –a Büchner-tölcsér kiválasztása, –a szűrőpapír méretezése, kivágása, –a szűrő összeszerelése, –a szűrőpapír behelyezése, megnedvesítése, –a vákuum elindítása, –az anyag szűrése, mosása. A vákuum megszüntetése vízsugárszivattyú használatakor: –mindig először a szívópalackról húzzuk le a gumicsövet, –csak utána zárjuk el a vízcsapot, másképp –a szívópalackba bemegy a víz a vízsugárszivattyúból.

10 Derítés A derítés a színes, zavaros folyadékok, oldatok tisztítási módja. Megvalósítható: –adszorbens (pl. aktívszén) hozzáadásával; –megfelelő csapadék képzésével. A hozzáadott adszorbenst milyen szűréssel távolítjuk el? Redős szűrő használatával. Miért? A hőmérséklet hatása  az adszorpció egyensúlyára,  az adszorpció sebességére,  a szűrés sebességére. Végeredmény: lehetőleg melegen végezzük.


Letölteni ppt "Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Szűrés, derítés 13. H."

Hasonló előadás


Google Hirdetések