Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Hőmérsékletmérés 13. H.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Hőmérsékletmérés 13. H."— Előadás másolata:

1 Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Hőmérsékletmérés http://tp1957.atw.hu/kal_14.ppt 13. H

2 Tartalom A hőmérséklet fogalma, mértékegységei A hőmérséklet mérése Hőmérsékletmérő eszközök: hőmérők Olvadáspont Forráspont Ismétlő kérdések Függelék Szakirodalom

3 A hőmérséklet fogalma, mértékegységei A hőmérséklet az anyag fajlagos energia tartalmának mértéke. Intenzív – mennyiségtől független jellemző. Hét- köznapi értelemben a hideg – meleg mértéke. Nem tévesz- tendő össze a hőérzettel, ami sok más tényezőtől is függ. Jele T, alapegysége K, szokásos egységek még: °C, °F. Átváltások: 0 K273,15 K373,15 K –273,15 °C0 °C100 °C –459,67 °F32 °F212 °F

4 A hőmérséklet mérés lehetőségei Bármilyen mérhető fizikai jellemző, aminek egyértelmű hőmérséklet-függése van, alkalmas: térfogat ellenállás sugárzás Hőmérők: – hőtágulásos és hődeformációs = gáz (abszolút hőmérséklet), = folyadék, ≡ higany, alkohol, = szilárd = bimetall – elektromos = ellenállás, termisztor, = termoelem; – optikai pirométer (sugárzásos); –színváltó festékek, –koleszterikus folyadékkristályok, –Seger-gúla.

5 A hőmérséklet mérés jelentősége A hőmérséklet az időjárás egyik paramétere, a mintavétel- kor is mérik. Bizonyos hőmérsékleti értékek fontosak az anyagok jellemzésében, ilyenek: olvadáspont és fagyáspont, forráspont, harmatpont, lágyulási hőmérséklet. Az olvadáspont, fagyáspont, forráspont mérésével az anya- got jellemezhetjük, esetleg szennyeződését bizonyíthatjuk. Olvadáspont: az a hőmérséklet, amelyen a szilárd kristályos anyag folyékonnyá válik. Forráspont: az a hőmérséklet, amelyen a folyadék belsejé- ben is keletkeznek gőzbuborékok.

6 Az olvadáspont mérése Az olvadásponton a kristályrácsot összetartó erővel szem- ben a hőmozgás győz: a rács felbomlik. Ha a szilárd anyagot melegítjük, amíg az anyag teljesen meg nem olvad, nem melegszik tovább: hőmérséklet idő olvadáspont szilárd + folyékony szilárd folyékony

7 Az olvadáspont Az olvadáspontot befolyásoló tényezők: anyagi minőség, nyomás (a szilárd – folyadék térfogatváltozástól függően), szennyezés (nedvesség, más idegen anyag). A fagyáspont az a hőmérséklet, amelyen a folyékony anyag megszilárdul, kikristályosodik. Egy anyag olvadás- és a fagyáspontja megegyezik, pl. a víz esetén 0 ºC. Előfordulhat, hogy a fagyásponton nem kezdődik meg a kristályosodás, kristálygóc híján. Ez a túlhűtés jelensége. Ha a kristályosodás beindul, a hőmérséklet a fagyáspontra emelkedik és azon marad, amíg az anyag teljesen meg nem szilárdul.

8 Az olvadáspont mérő Thiele-készülék

9 Az olvadáspont mérése 1.Nyomja a mérendő anyag finom porába a kapilláris nyitott végét. 2.A kapillárist fordítsa meg, és a leforrasztott végével lefelé ejtse le néhányszor az ejtőcsőben, így az anyag a lezárt végnél tömörödik. Kb. 1 cm vastag legyen az anyag. 3.Helyezze a Thiele-készülékbe a lezárt véggel befelé. 4.A készülék oldalsó (keringető) csövét kis lánggal mele- gítse, úgy, hogy a hőmérséklet legfeljebb percenként 10 ºC-kal emelkedjék. 5.Amikor az anyag színe megváltozik, áttetszőbbé válik, olvassa le a hőmérőt, zárja el a gázt. 6.A mérést a készülék lehűtése után még kétszer (össze- sen 3 mérés) ismételje meg. Indulás a körülbelüli op. alatt 10-15 ºC-kal, sebesség 3-5 ºC/perc. 7.Az 5 ºC-on belüli mérések átlagolhatóak.

10 A forráspont A forrás esetében – hasonlóan a fagyáshoz – szintén szükség van gócokra a buborékok képződéséhez. Ha nincs góc, a folyadék a forráspont fölé melegszik. Ez a túlhevülés. Amikor a forrás megindul, a folyadék visszahűl a forrás- pontra, hirtelen igen sok buborék képződik, ez veszélyes! Elkerülésére lehet forrkövet (horzsakő) használni, vagy levegőt buborékoltatni a folyadékba. A forráspontot befolyásoló tényezők: anyagi minőség, nyomás, szennyezés (oldott anyag).

11 A forráspont mérése 1.A vizsgálandó folyadékot a gázlángtól biztonságos távol- ságra (legalább 1 m) helyezze! 2.Az üveggömböt a száránál csipesszel megfogva kis gáz- lángon forgatva melegítse, amíg kezdi sárgára (Na) színezni a lángot. 3.A gömb kapilláris végét merítse a folyadékba, és várja meg, míg a folyadék a gömbbe felszívódik.

12 A forráspont mérése 4.A kapillárist nyílásával lefelé a hőmérőhöz rögzíti gumi- gyűrűvel úgy, hogy a gömb a higanytartályhoz minél közelebb legyen. 5.A nagy főzőpohárba langyos vizet enged (30-40 ºC), összeállítja a készüléket, elkezdi melegíteni. 6.Ha a kapilláris aljából gyorsan, folyamatosan távoznak gőzbuborékok, a gázt elzárja. 7.Azt a hőmérsékletet jegyzi fel, amikor a buborékolás abbamarad. 8.Még két mérést végez újabb gömbökkel. A használt gömböket (benne a folyadékkal) nem dobjuk a szeme- tesbe, gyűjtjük!


Letölteni ppt "Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 Hőmérsékletmérés 13. H."

Hasonló előadás


Google Hirdetések