Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mutualista kapcsolatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mutualista kapcsolatok"— Előadás másolata:

1 Mutualista kapcsolatok

2 Példák a mutualizmusra

3 Trofobiózis .

4 Trofobiózis A levéltetvekkel alkotott trofobiózis lényege: a levéltetű édes, cukrokban gazdag ürülékét (a mézharma-tot) a hangyák elfogyasztják.

5 Hangyák nélkül A levéltetvek és egyéb Homoptera fajok a hangyák hiányában a mézharmatot szétfecskendezik. Tributina mannipara (pajzstetű): vastagon lerakódó váladéka képezi a mannát (mások szerint zúzmó). Az ausztrál őslakók gyűjtik a mézharmatot egy személy naponta akár kg-ot is. A szétfröcskölt mézharmatot a hangyák is gyűjtik: az ágakról vagy a talajról. Nálunk pl. a Leptothorax crassispinus fő tápláléka.

6 Hangya-tetű kapcsolat sajátosságai
Tetvek gondozása: a tápnövényre hordják. A hangyák felismerik a tetvek tápnövényét és annak arra a részére viszik, ahol az adott fejlődési stádiumban a tetű táplálkozik. Cladomyrma sp. (Kína) és Acropyga sp. (Újvilág) nőstény pajzstetveket visz nőstény hangya nászrepülésre, azokkal együtt telepszik meg. Az Acropyga és Acantomyops hangyák teljesen függnek, ha nincs elég fehérje → tetveket is fogyasztanak.

7 Pseudomyrmex- Acacia cornigera kapcsolat

8 Hangya-Lycaenida kapcsolat

9 Hangya-Maculinea kapcsolat sajátosságai
A boglárkák lárváit a hangyák (Myrmica spp.) a fészekbe cipelik, mert jó illatú és izű az exkrétumuk. A Maculinea vagy egyéb Lycaenida túlélése a hangyák nélkül ≤ %, mint hangyákkal. Olykor a lycaenidák annyi mézharmatot produkálnak, hogy fedezi a teljes kolónia cukorigényét. Maculinea arion: Utolsó lárvastádium →talaj, ha jön egy M. sabuleti dolgozó → exkrétum+alakját megváltoztatja → szignál a hangyának → az beviszi a fészekbe → lárvát eszik → telel → bábozódik → kirepül.

10 Egyéb példák (1) Cryptocentrus (Gobiidae) hal és a vak garnéla rák (Alphaeus): a rák megtűri a halat a tengerfenéki üregében, kinn viszont a hal „vezetgeti”: a rák állandóan a csápjával érinti a hal testét. Kérődzők és szimbionták: anaerob bakrtériumok: cellulóz és xylózbontók Termeszek és cellulózbontok, pl. a Trychonympha agilis sokostoros.

11 Egyéb példák (2) Mikorrhizás kapcsolatok: növény + gomba.
Állatok és algák: Hydra + Chlorella kapcsolat N-fixáció Myrmecochoria: hangyák magvakat terjesztenek (elaiosomák szerepe) Pollináció: a pollinátor rovarok és a növények koevolúciója nem egyértelmű. A növény jobban adaptálódott. A rovarok specializációja kisebb. Lehetséges a diffúz koevolúció.

12 Egyéb példák : Yucca-Tegeticula kapcsolat
Tegeticula lepke (1) megtermékenyíti a virágot egy pollenből formált golyóval, amit a virágba helyez; (2) ugyanakkor tojást rak Yucca a fejlődő termésbe (a megporzással a táplálék biztosítva); (3) a hernyó magvakat eszik, de elég mag marad, hogy újabb Yucca növény jöjjön létre.

13 A mutualista kapcsolatok felosztása
A kapcsolat esszenciális volta alapján: obligát – fakultatív Az együttélés szorossága/tartóssága alapján: mutualizmus (s. lat.), szimbiózis A kapcsolat mechanizmusa alapján: trófikus, energetikai, védelmi, transzport A kapcsolat közvetlensége alapján: direkt, indirekt

14 A mutualista kapcsolatok tulajdonságai
Alga- gomba Szimbiózis Hangya-akácia Együttlét szorossága, tartóssága nő Hangya-levéltetű Pollinátor-növény Mutualizmus kiv. szimbiózis Fakultatív Obligát A kapcsolat fontossága nő

15 A mutualista kapcsolatok alapmodellje
1

16 A mutualista kapcsolatok alapmodellje

17 A mutualista kapcsolatok N1-N2 fázissíkja

18 A mutualista kapcsolatok alapmodelljének szimulációja

19 A mutualista kapcsolatok N1-N2 fázissíkja

20 Az interakció erősödése a stabilitást csökkenti

21 May módosított modellje
N1*

22 Az alapmodellnek és May modelljének általánosítása: (1) Fakultatív mutualizmus

23 Az alapmodellnek és May modelljének általánosítása: (2) Obligát mutualizmus alsó növekedési küszöb nélkül

24 Az alapmodellnek és May modelljének általánosítása: (3) Obligát mutualizmus alsó növekedési küszöbbel


Letölteni ppt "Mutualista kapcsolatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések