Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mutualista kapcsolatok. Példák a mutualizmusra . Trofobiózis.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mutualista kapcsolatok. Példák a mutualizmusra . Trofobiózis."— Előadás másolata:

1 Mutualista kapcsolatok

2 Példák a mutualizmusra

3 . Trofobiózis

4 A levéltetvekkel alkotott trofobiózis lényege: a levéltetű édes, cukrokban gazdag ürülékét (a mézharma- tot) a hangyák elfogyasztják. Trofobiózis

5 Hangyák nélkül A levéltetvek és egyéb Homoptera fajok a hangyák hiányában a mézharmatot szétfecskendezik. Tributina mannipara (pajzstetű): vastagon lerakódó váladéka képezi a mannát (mások szerint zúzmó). Az ausztrál őslakók gyűjtik a mézharmatot egy személy naponta akár 1-1.5 kg-ot is. A szétfröcskölt mézharmatot a hangyák is gyűjtik: az ágakról vagy a talajról. Nálunk pl. a Leptothorax crassispinus fő tápláléka.

6 Hangya-tet ű kapcsolat sajátosságai Tetvek gondozása: a tápnövényre hordják. A hangyák felismerik a tetvek tápnövényét és annak arra a részére viszik, ahol az adott fejlődési stádiumban a tetű táplálkozik. Cladomyrma sp. (Kína) és Acropyga sp. (Újvilág) nőstény pajzstetveket visz nőstény hangya nászrepülésre, azokkal együtt telepszik meg. Az Acropyga és Acantomyops hangyák teljesen függnek, ha nincs elég fehérje → tetveket is fogyasztanak.

7 Pseudomyrmex- Acacia cornigera kapcsolat

8 Hangya-Lycaenida kapcsolat

9 Hangya-Maculinea kapcsolat sajátosságai A boglárkák lárváit a hangyák (Myrmica spp.) a fészekbe cipelik, mert jó illatú és izű az exkrétumuk. A Maculinea vagy egyéb Lycaenida túlélése a hangyák nélkül ≤ 15-20 %, mint hangyákkal. Olykor a lycaenidák annyi mézharmatot produkálnak, hogy fedezi a teljes kolónia cukorigényét. Maculinea arion: Utolsó lárvastádium →talaj, ha jön egy M. sabuleti dolgozó → exkrétum+alakját megváltoztatja → szignál a hangyának → az beviszi a fészekbe → lárvát eszik → telel → bábozódik → kirepül.

10 Egyéb példák (1) (1) Cryptocentrus (Gobiidae) hal és a vak garnéla rák (Alphaeus): a rák megtűri a halat a tengerfenéki üregében, kinn viszont a hal „vezetgeti”: a rák állandóan a csápjával érinti a hal testét. (2) Kérődzők és szimbionták: anaerob bakrtériumok: cellulóz és xylózbontók (3) Termeszek és cellulózbontok, pl. a Trychonympha agilis sokostoros.

11 Egyéb példák (2) (4) Mikorrhizás kapcsolatok: növény + gomba. (5) Állatok és algák: Hydra + Chlorella kapcsolat (6) N-fixáció (7) Myrmecochoria: hangyák magvakat terjesztenek (elaiosomák szerepe) (8) Pollináció: a pollinátor rovarok és a növények koevolúciója nem egyértelmű. A növény jobban adaptálódott. A rovarok specializációja kisebb. Lehetséges a diffúz koevolúció.

12 Egyéb példák : Yucca-Tegeticula kapcsolat Tegeticula lepke (1) megtermékenyíti a virágot egy pollenből formált golyóval, amit a virágba helyez; (2) ugyanakkor tojást rak Yucca a fejlődő termésbe (a megporzással a táplálék biztosítva); (3) a hernyó magvakat eszik, de elég mag marad, hogy újabb Yucca növény jöjjön létre.

13 A mutualista kapcsolatok felosztása (1) A kapcsolat esszenciális volta alapján: obligát – fakultatív (2) Az együttélés szorossága/tartóssága alapján: mutualizmus (s. lat.), szimbiózis (3) A kapcsolat mechanizmusa alapján: trófikus, energetikai, védelmi, transzport (4) A kapcsolat közvetlensége alapján: direkt, indirekt

14 A kapcsolat fontossága nő Együttlét szorossága, tartóssága nő Szimbiózis A mutualista kapcsolatok tulajdonságai Mutualizmus kiv. szimbiózis ObligátFakultatív Hangya- levéltetű Alga- gomba Pollinátor- növény Hangya- akácia

15 A mutualista kapcsolatok alapmodellje 1

16

17 A mutualista kapcsolatok N1-N2 fázissíkja N1* N2*

18 A mutualista kapcsolatok alapmodelljének szimulációja N1 N2

19 A mutualista kapcsolatok N1-N2 fázissíkja N1* N2 N1 N2* N1*

20 Az interakció erősödése a stabilitást csökkenti

21 May módosított modellje N1*

22 Az alapmodellnek és May modelljének általánosítása: (1) Fakultatív mutualizmus

23 Az alapmodellnek és May modelljének általánosítása: (2) Obligát mutualizmus alsó növekedési küszöb nélkül

24 Az alapmodellnek és May modelljének általánosítása: (3) Obligát mutualizmus alsó növekedési küszöbbel


Letölteni ppt "Mutualista kapcsolatok. Példák a mutualizmusra . Trofobiózis."

Hasonló előadás


Google Hirdetések