Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Petőfi Sándor: Az alföld. A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Petőfi Sándor: Az alföld. A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő."— Előadás másolata:

1 Petőfi Sándor: Az alföld

2 A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő személyes vallomást tesz, melyben a táj iránti szeretetét fejezi ki.

3 Rímelése: félrím (a x a x). Rímelése: félrím (a x a x). Szereplői: csikósok, betyárok, gyíkok, vadludak, gulya, vércse, királydinnye, árvalányhaj, szamárkenyér… Szereplői: csikósok, betyárok, gyíkok, vadludak, gulya, vércse, királydinnye, árvalányhaj, szamárkenyér… Legfőbb költői kifejező eszköze: megszemélyesítés. Legfőbb költői kifejező eszköze: megszemélyesítés. Keletkezése: Pest, július. Keletkezése: Pest, július.

4 „Délibábos ég alatt kolompol Kis-Kúnságnak száz kövér gulyája” Kis-Kúnságnak száz kövér gulyája” Petőfi Sándor: Az alföld

5 „A tanyáknál szellők lágy ölében Ringatózik a kalászos búza, S a smaragdnak eleven szinével A környéket vígan koszorúzza.” Petőfi Sándor: Az alföld

6 „Ott tenyészik a bús árvalányhaj” Petőfi Sándor: Az alföld

7 „S kék virága a szamárkenyérnek” Petőfi Sándor: Az alföld

8 „Szép vagy alföld, legalább nekem szép!” Petőfi Sándor: Az alföld

9 Feladatok

10

11 KérdésekKérdések 1.A pázsitfűfélék családjának egyik, hosszú szálkás toklászú nemzetsége 2.Szúrós levelű, (kék) fészkes virágzatú gyomnövények nemzetsége 3.Ilyennek ábrázolta a költő az alföldet. 4.Ezek a költöző madarak járnak a szomszéd nádasokból a búzatáblákba 5.Olyan kút, amelyből a vizet kútágasból, kútgémből és kútostorból álló szerkezettel emelik ki. 6.Ilyen a versben szereplő vályú. 7.Homokos talajon tenyésző, sárga virágú, tüskés termésű kétszikű növény. 8.Zöld drágakő. 9.Ide mennek vásárba a szomjas betyárok. 10.A költő neve. 11.Ez volt a csárdánál. 12.Ilyen vércse fészkel a királydinnyés homokba.

12 1.ÁRVALÁNYHAJ 2.SZAMÁRKENYÉR 3.SZÉPNEK 4.VADLUDAK 5.GÉMESKÚT 6.SZÉLES 7.KIRÁLYDINNYE 8.SMARAGD 9.KECSKEMÉTRE 10.PETŐFISÁNDOR 11.NYÁRFAERDŐ 12.VISÍTÓ

13 Keresd a párját! 1.Alföld 2.város 3.rónák 4.csikósok 5.ostor 6.ménesek a.pattogás b.kurjantás c.futás d.templomtorony e.tengersík vidék f.végtelen

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Petőfi Sándor: Az alföld. A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések