Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Petőfi Sándor: Az alföld. A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Petőfi Sándor: Az alföld. A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő."— Előadás másolata:

1 Petőfi Sándor: Az alföld

2 A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő személyes vallomást tesz, melyben a táj iránti szeretetét fejezi ki.

3 Rímelése: félrím (a x a x). Rímelése: félrím (a x a x). Szereplői: csikósok, betyárok, gyíkok, vadludak, gulya, vércse, királydinnye, árvalányhaj, szamárkenyér… Szereplői: csikósok, betyárok, gyíkok, vadludak, gulya, vércse, királydinnye, árvalányhaj, szamárkenyér… Legfőbb költői kifejező eszköze: megszemélyesítés. Legfőbb költői kifejező eszköze: megszemélyesítés. Keletkezése: Pest, 1844. július. Keletkezése: Pest, 1844. július.

4 „Délibábos ég alatt kolompol Kis-Kúnságnak száz kövér gulyája” Kis-Kúnságnak száz kövér gulyája” Petőfi Sándor: Az alföld

5 „A tanyáknál szellők lágy ölében Ringatózik a kalászos búza, S a smaragdnak eleven szinével A környéket vígan koszorúzza.” Petőfi Sándor: Az alföld

6 „Ott tenyészik a bús árvalányhaj” Petőfi Sándor: Az alföld

7 „S kék virága a szamárkenyérnek” Petőfi Sándor: Az alföld

8 „Szép vagy alföld, legalább nekem szép!” Petőfi Sándor: Az alföld

9 Feladatok

10 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

11 KérdésekKérdések 1.A pázsitfűfélék családjának egyik, hosszú szálkás toklászú nemzetsége 2.Szúrós levelű, (kék) fészkes virágzatú gyomnövények nemzetsége 3.Ilyennek ábrázolta a költő az alföldet. 4.Ezek a költöző madarak járnak a szomszéd nádasokból a búzatáblákba 5.Olyan kút, amelyből a vizet kútágasból, kútgémből és kútostorból álló szerkezettel emelik ki. 6.Ilyen a versben szereplő vályú. 7.Homokos talajon tenyésző, sárga virágú, tüskés termésű kétszikű növény. 8.Zöld drágakő. 9.Ide mennek vásárba a szomjas betyárok. 10.A költő neve. 11.Ez volt a csárdánál. 12.Ilyen vércse fészkel a királydinnyés homokba.

12 1.ÁRVALÁNYHAJ 2.SZAMÁRKENYÉR 3.SZÉPNEK 4.VADLUDAK 5.GÉMESKÚT 6.SZÉLES 7.KIRÁLYDINNYE 8.SMARAGD 9.KECSKEMÉTRE 10.PETŐFISÁNDOR 11.NYÁRFAERDŐ 12.VISÍTÓ

13 Keresd a párját! 1.Alföld 2.város 3.rónák 4.csikósok 5.ostor 6.ménesek a.pattogás b.kurjantás c.futás d.templomtorony e.tengersík vidék f.végtelen

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Petőfi Sándor: Az alföld. A mű bemutatja az alföldi táj jellegzetes helyeit, lakóit, állat és növényvilágát. A bevezető és befejező szakaszban a költő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések