Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lépj reménnyel a jövőbe!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lépj reménnyel a jövőbe!"— Előadás másolata:

1 Lépj reménnyel a jövőbe!
2007. január 20.

2 ? Vajon milyen mérleget készítettél(?) a 2006-os esztendőről? Jó évnek tartod? Vagy talán az egyik legrosszabbnak, mely tele volt rengeteg problémával és küszködéssel? De az is lehet, hogy se túl jó, se túl rossz. Voltak problémák, de volt sok szép pillanat is. Az „év forduló” egyik hatalmas előnye, hogy új lehetőségeket kínál. Elengedhetjük a múltat, felmérhetjük a jelent és nekirugaszkodhatunk a jövőnek. Jó-e vagy nem, nyugodt lélekkel mondhatjuk: „Vége, elmúlt. Ez itt egy vadonatúj esztendő, amikor mindent tiszta lappal kezdhetek!” Hasonlít ez az újjászületésre. Új célokat határozhatunk meg mind a magán, mind a munkahelyi, közösségi életünkben. Hadd ajánljak néhány alapelvet, mely segítséget nyújthat ezen célok kitűzésében, valamint a múlt lezárásában. 2 Kor 5,17b „… a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden.” – Sokszor szeretnénk ezt meg is tapasztalni…

3 Legtöbbször a múltat sem könnyű lezárni
Ez igaz, de nem lehetetlen, sőt... szükséges! A múltba révedezés megakadályoz az előrehaladásban. Próbáltál már visszapillantó tükörből nézve autót vezetni? Mindegy ki vagy – céljaid kell legyenek, hogy értelmesen élj. De nem lehet úgy a kitűzött cél felé haladni, hogy mindig visszafelé nézünk. A múltunk mindig is életünk része marad, de minél többet foglalkozunk vele, annál kevésbé tudunk a célra koncentrálni. Ekkor pedig könnyen irányt tévesztünk, vagy akár „karambolozunk”. Ézs 43,18 „Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok! „

4 Tegyük helyére a múltat!
Tanuljunk belőle és akadályozzuk meg, hogy megkötözzön! Gyakran túl sok energiánkat köti le a múltba való révedezés. A „Mi lett volna, ha...”, „Ha nem mulasztom el...” típusú gondolatok bénítóan hathatnak ránk és megakadályozhatják, hogy éljünk a jövő adta lehetőségekkel. A múlt olyan, mint egy jó tanítómester. A tőle hallottak felkészítenek bennünket arra, hogy bátrabban nézzünk szembe a jövővel. Fontos azonban, hogy ne csak tőle vegyünk órákat. „...de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé...” (Fil 3:13).

5 Jövő – a félelem és aggodalom legyőzése
A félelem erőteljes, sőt néha uralkodó érzés. Hozzáértők azonban arról számolnak be, hogy a nagy dolgok, melyek félelmet keltenek bennünk 98%-ban sohasem következnek be. Olyan dolgoktól rettegünk, mint „Mi lesz, ha gyógyíthatatlanul lebetegszem?”, vagy „Mi lesz, ha nincstelenné válok?” A legtöbb ezek közül a „Mi lesz...” típusú félelmekből teljesen alaptalan. Nem kár hát oly sok energiát pazarolni rájuk? Nem kérdés, hogy lesznek nehézségeink. Riasztó híreket hallunk: áremelések, klímaváltozás… Azzal azonban, hogy előre rettegünk tőlük, még nem változtatunk rajtuk. Nem helyesebb hát a ma kihívásaira koncentrálni, mint a jövő elképzelt félelmeire? „Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja” (Mát 6:34).

6 Segítség nélkül ne vágj neki a jövőnek!
X Az élet sokkal bonyolultabb annál, hogy egyedül képesek lennénk szembenézni vele. Rengeteg dolgot nem ismerünk és nem tudunk kontrollálni. Nem lenne sokkal megnyugtatóbb valaki olyannal nekivágni az új esztendőnek, aki ismeri a jövőt? Nem, nem a jósokra gondolok. Sem a táltosokra, sámánokra, stb… Akik nem csalók közülük, azok is csak részigazságokat közölnek, és eszközökké válnak lelkünk megkötözésében! Ezért a Biblia óvva int ettől! A jövőt egyedül igazán Isten ismeri, a Mindenható, a Teremtő. Ha még nem ismernéd Őt, illetve mindazt amit az életről: kapcsolatokról, munkáról, pénzről, sikerről, és más területekről mond, akkor lapozd fel a Bibliát. Kérdd tőle, hogy segítsen megérteni a gondolatait. Hidd el, ez örökre megváltoztathatja az életed! 5Móz 13,1-3 Mikor… jövendőmondó, vagy álomlátó … jelt vagy csodát ád néked, Ha bekövetkezik is az a jel vagy a csoda, a melyről szólott … Ne hallgass efféle jövendőmondónak beszédeire, vagy az efféle álomlátóra; 5Móz 18,10-12 Ne legyen köztetek… varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozódó. Mert utálatos az ÚR előtt mindaz, aki ilyet cselekszik.

7 A Bibliai ígéret Jeremiás Könyve 29,11-14
Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám. Megtaláltok engem - így szól az ÚR -, jóra fordítom sorsotokat.

8 Figyelmeztetések, Tanácsok
Péld 24,20 Mert nincs jövője a gonosznak, a bűnösök mécsese kialszik. Ézs 27,5-6 De aki az én oltalmamra bízza magát, béküljön meg velem, béküljön meg velem! A jövőben gyökeret ver Jákób, virágzani, virulni fog Izráel, termésével elárasztja a világot. 2 Kor 5,17 Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden. Jak 5,7-8 Legyetek tehát türelemmel, testvéreim, az Úr eljöveteléig. Íme, a földművelő várja a föld drága gyümölcsét, és türelmesen várja, amíg az korai és késői esőt kap. Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van.

9 Köszönöm a figyelmet! Következő alkalmunk: február 24.
Téma: Mit mond a Biblia a világ végéről? Meghívott előadó: Bohus András - Békés 2007. évre tervezett témáinkból: Élet a halál után ~ A Biblia hitelessége ~ Szabadulás a függőségekből ~ Házassági karambolok ~ Igazolható-e tudományosan a Bibliai Teremtés? Helyi előadók mellett határainkon innen és túl, különböző felekezetekből tervezünk meghívásokat. Van kérdése, ötlete, témajavaslata? Írja meg nekünk! Szívesen fogadjuk a vagy a Csongrád, Pf címeken. Keresztyén Testvéri Szövetség, Csongrád Giricz László


Letölteni ppt "Lépj reménnyel a jövőbe!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések