Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156"— Előadás másolata:

1 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Legyőzni a félelmet és a kudarcot! Nézzen szembe félelmeivel és győzze le őket!

2 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Tanulj meg győzedelmeskedni félelmeid felett… Történt már Önnel az, hogy annyira félt a bukástól, hogy inkább nem is merte elvállalni a feladatot? Vagy megesett Önnel az, hogy félelmei miatt nem tudott egy feladatra megfelelően koncentrálni, s emiatt bukás lett a dolog vége? Közülünk már sokan megtapasztalhatták ezt az érzést. A kudarctól való félelem visszatarthat minket egyes feladatok elvégzésétől. Arra késztethet minket, hogy ne tegyünk semmit, s így előre sem tudunk lépni az életben. Ha hagyjuk magunkon eluralkodni a félelmet, olyan lehetőségektől eshetünk el, amelyek többé az életben nem adódnak számunkra.

3 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu A félelem érzésének okai Mindannyian félünk a kudarctól. De az igazi félelem akkor fontos, ha megakadályoz minket abban, hogy valamely feladatot elvégezzünk, azaz a félelem blokkol minket, és ez az érzés még felnőtt korban is kísért. A félelem kialakulását sok okhoz köthetjük. Például túlságosan kritikus szülő vagy tanár is kiválthat bennünk ilyen érzéseket. Mivel ilyen esetek már gyermekkorban előfordulhatnak, az érzés még felnőtt korban is kísér minket. Súlyos csapás szintén okozhat hasonló tüneteket. Vegyünk példaként egy esetet: Önnek néhány évvel ezelőtt egy komoly csoport előtt kellett szerepelnie. A szereplés nagyon gyengén sikerült. Az élmény olyan félelmet válthatott ki Önben, hogy ez a félelem nem csak a szereplésre, hanem az élet más területeire is kiterjedhet. És ez a félelem még mindig Önben él, évekkel később.

4 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu A félelem vagy a bukástól való félelem jelei A félelem kialakulásának a következő tünetei lehetségesek: – Fél attól, hogy új dolgokat próbáljon ki, nem mer részt venni kihívó feladatok végrehajtásában. – Félelem a jövőtől, félelem attól, hogy célját nem tudja megvalósítani, félelem valamitől, amelyet Ön még azonosítani sem tud. – Törekedés a tökéletességre: Csak olyan dolgokat mer bevállalni, amiről tudja, hogy egészen biztosan sikerülni fog.

5 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu "Kudarc” értelmezése Lehetetlenség leélni az életet kudarcok nélkül. Akik ezt meg tudják tenni, minden bizonnyal állandóan otthon maradnak, s nem mennek sehová. Tegyük egyértelművé: ők egyáltalán nem élik életüket. A legcsodálatosabb dolog a bukásban az, hogy úgy értelmezzük, ahogy akarjuk!

6 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu A kudarc nem a vég kezdete Tekinthetünk a kudarcra úgy is, mintha „Maga a vég lenne”. Láthatjuk a sikertelenséget úgy is, mintha maga a képességeink hiánya okozta volna. De hihetetlen tanulási lehetőségnek is tekinthetjük őket. Amikor kudarcot vallunk, azt is gondolhatjuk, hogy milyen csodálatos lehetőségünk adódott ismét tanulni valamit. Az ilyen leckék segítségével tudunk előre lépni, tanulni. A kudarcok csak akkor állítanak meg a fejlődésben, ha hagyjuk őket uralkodni magunkon.

7 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Sikeres emberek is átéltek már kudarcot Nagyon könnyű olyan sikeres embereket találni, akik kudarcok sorát élték meg. Például: – Michael Jordant nyugodtan hívhatjuk a kosárlabda egyik királyának. És mégis: középiskolában a kosárlabda csapat vezetője kicsapta a csapatból, mert úgy gondolta, hogy nem elég jók a képességei a játékhoz. – Warren Buffet, a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, sikertelenül jelentkezett a Harvard Egyetemre. – Richard Branson, a „Virgin empire” tulajdonosa, eredmény nélkül hagyta ott a középiskolát.

8 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu A kudarc mint segítség A kudarc sokat segíthetnek abban, hogy olyanokat tanuljunk meg magunkról, amelyekről máskülönben sohasem szerezhettünk volna tudomást. Például megtaníthat minket a kudarc arra is, hogy tudjuk, milyen erősek tudunk lenni kellemetlen helyzetekben. A kudarc megmutathatja, hogy ki is igazában a barátunk. De feltárhat Önben rejtett tartalékokat, ösztönzőket is. Gyakran az igazi tapasztalatok csak a kudarc után gyűlnek össze. Az ilyen tapasztalatokból való tanulás alapja a sikernek.

9 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu A félelem legyőzése Rá kell jönnünk, hogy bármit teszünk, van benne kockázat, azaz adott a kudarc lehetősége. Szembenézni a kockázattal nemcsak bátorság kérdése: inkább a teljes, értékesebb élet egyik eleme.

10 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Hogyan győzzem le félelmeimet? Elemezzen minden lehetséges végkifejletet – Nagyon sok ember azért érez félelmet, mert fél az ismeretlentől. Távolítsa el a félelmet azzal, hogy minden lehetséges megoldást végiggondol, s csökkenti a kockázat valószínűségét. Tanuljon meg sokkal pozitívabban gondolkodni – A pozitív gondolkodás rettenetesen hatékony dolog ahhoz, hogy valakinek önbizalma jelentősen nőjön.

11 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Hogyan csökkentsem a kockázatot? Vizsgálja meg a legrosszabb variációt – Néhány esetben a legrosszabb lehetőség óriási kudarcot jelent, és teljesen okot adhat arra, hogy féljünk a jövőtől. Ha pontosan tudjuk, mit teszünk akkor, ha a legrosszabb lehetőség jön be, már csökkentettük félelmünket a jövőtől. Legyen terve – Ha tart attól, hogy a terv nem valósul meg, akkor mindig legyen egy „B” terve. Ezzel a tervvel csökkentheti a jövőtől való félelmét.

12 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu A célok sokat segíthetnek Kezdje azzal, hogy kis célokat állít fel magának. Ezek olyan célok lehetnek, amelyek kihívóak ugyan, de könnyen teljesíthetők. Úgy gondoljon erre a sikerre, mintha mindez csak előjátéka lenne a későbbi sikereknek. Például ha Ön túlságosan is fél attól, hogy elbeszélgessen az új osztályvezetővel (akinek joga van Önt értékelni és ösztönözni), akkor tegye ezt az első céljává. Pontosan tervezze meg, mit és mikor mond neki, ha megáll az irodája előtt a jövő héten.

13 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Kis lépések a győzelem felé Apróbb céljait használja fel arra, hogy nagyobb céljait megvalósítsa. Ne mindig a végcélra gondoljon. Csak a következő lépésre figyeljen, mutatkozzon be az osztályvezetőnek, vagy beszéljen az iskola igazgatójával. Ennyi elég lesz. Ha csak kis és könnyen megvalósítható lépéseket tesz, növeli önbizalmát, és lassan előre is halad. Közben elkerüli annak lehetőségét, hogy a végső célra koncentrálva elveszti kitartását.

14 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Figyelmeztetés Néha a félelem érzete valamely komolyabb betegség előjele lehet. Érdemes azért elbeszélgetni erről orvosával is.

15 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Végső tanulságok Sokan tapasztalatunk félelmet, viszolygást a kudarcoktól. De ez nem tántoríthat el minket attól, hogy előre haladjunk. A félelemnek sok oka lehet: gyermekkori élményektől egészen olyan hibákig, amelyeket felnőtt korunkban követtünk el. Fontos, hogy van lehetőségünk választani. Választhatjuk azt, hogy tovább félünk, de választhatjuk azt is, hogy eldobjuk magunktól a félelmet. Kezdje azzal, hogy több apróbb célt állít maga elé. Tanulja meg kiaknázni és meglátni az Ön előtt álló lehetőségeket. Értékeljen minden lehetséges megoldást saját józan eszével. Dolgozzon ki fejlesztési tervet önmaga számára. Azzal hogy biztosan és lassan halad előre, megszabadul korábbi félelmeitől.

16 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Ön mit tesz, ha… Kudarc éri? – Azt gondolom, hogy nekem semmi sem sikerül. Én mindig vesztes vagyok és az is maradok. Azt gondolom, hogy nekem semmi sem sikerül. Én mindig vesztes vagyok és az is maradok. – Ismét megpróbálom, hátha másodszorra szerencsém lesz. Ha megint nem sikerül, akkor feladom. Ismét megpróbálom, hátha másodszorra szerencsém lesz. Ha megint nem sikerül, akkor feladom. – Megpróbálok tanulni belőle. Másokat is megkérdezek, miért nem sikerült elsőre, figyelek válaszaikra, majd ismét megpróbálom, egy picit másképp. Megpróbálok tanulni belőle. Másokat is megkérdezek, miért nem sikerült elsőre, figyelek válaszaikra, majd ismét megpróbálom, egy picit másképp.

17 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Gondolkodjon el a következőkön! Tekinthetünk a kudarcra úgy is, mintha „Maga a vég lenne”. Láthatjuk a sikertelenséget úgy is, mintha maga a képességeink hiánya okozta volna. De hihetetlen tanulási lehetőségnek is tekinthetjük őket. Amikor kudarcot vallunk, azt is gondolhatjuk, hogy milyen csodálatos lehetőségünk adódott ismét tanulni valamit. Az ilyen leckék segítségével tudunk előre lépni, tanulni. A kudarcok csak akkor állítanak meg a fejlődésben, ha hagyjuk őket uralkodni magunkon.

18 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Gondolkodjon el a következőkön! Gyakran az igazi tapasztalatok csak a kudarc után gyűlnek össze. Az ilyen tapasztalatokból való tanulás alapja a sikernek. Ma nem tanul kudarcaiból, és ismét próbálkozik, tényleg csak a szerencséjére számíthat!

19 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Igen, igaz! A kudarcot hihetetlen tanulási lehetőségnek is tekinthetjük. Amikor kudarcot vallunk, azt is gondolhatjuk, hogy milyen csodálatos lehetőségünk adódott ismét tanulni valamit. Az ilyen leckék segítségével tudunk előre lépni, tanulni. A kudarcok csak akkor állítanak meg a fejlődésben, ha hagyjuk őket uralkodni magunkon.

20 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Ön mit tesz, ha… Nagyon fél a feladattól, a feladatban rejlő kockázatoktól? – Előre elemzek minden lehetséges opciót. Jót és rosszat is. Megpróbálom előre kiszámítani a dolgok kockázatát, s „B” tervet is készítek, ha valami nem úgy alakulna, mint ahogy elgondolom azt. Előre elemzek minden lehetséges opciót. Jót és rosszat is. Megpróbálom előre kiszámítani a dolgok kockázatát, s „B” tervet is készítek, ha valami nem úgy alakulna, mint ahogy elgondolom azt. – Meg sem próbálom. Nekem soha semmi sem szokott sikerülni! Meg sem próbálom. Nekem soha semmi sem szokott sikerülni! – Lesz, ami lesz! Majd csak történik valami! Lesz, ami lesz! Majd csak történik valami!

21 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Igen, így igaz! Nagyon sok ember azért érez félelmet, mert fél az ismeretlentől. Távolítsa el a félelmet azzal, hogy minden lehetséges megoldást végiggondol, s csökkenti a kockázat valószínűségét.

22 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Gondolkodjon el a következőkön! Tanuljon meg sokkal pozitívabban gondolkodni – A pozitív gondolkodás rettenetesen hatékony dolog ahhoz, hogy valakinek önbizalma jelentősen nőjön. Növelje önbizalmát! Az lehetetlen, hogy Önnek semmi sem sikerüljön.

23 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Gondolkodjon el a következőkön! Ha így gondolkodik, akkor nagyon nagy kockázatot vállal. Ne kockáztasson! Ön is irányíthatja sorsát! Sőt, irányítania is kell!

24 Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156 E-mail: info@nyerjunkegyutt.euinfo@nyerjunkegyutt.eu Honlap: www.nyerjunkegyutt.euwww.nyerjunkegyutt.eu Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány H-6722 Szeged, Tisza L. krt 63. Telefon: +36 (70) 421-8156"

Hasonló előadás


Google Hirdetések