Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pajzsmirigy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pajzsmirigy."— Előadás másolata:

1 Pajzsmirigy

2 A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill
A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége alatt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy.A legnagyobb endokrin mirigy,tömege kb. 25g.

3

4

5 Kötőszövetes állományból(sztrómából)áll,melyben mirigyhámot tartalmazó tüszők találhatók.A tüszők hámsejtjei kolloidot termelnek,amelyben hormonok raktározódnak.A pajzsmirigykolloid tiroglobulint tartalmaz, amelynek fő alkotóeleme a tirozin nevű aminosav.

6 Két DIT egyesüléséből tiroxin keletkezik, egy DIT- és MIT- molekula egyesüléséből pedig trijód-tironin. A pajzsmirigy hormonoknak azonos szöveti hatásuk van ugyan, de a trijód-tirozin gyorsabban hat és aktívabb, mint a tiroxin. A pajzsmirigy kis mennyiségben a kálcium anyagcseréjében szerepet játszó kálcitonint is termeli.

7 Trioxin és trijód-tironin
A pajzsmirigy két fontos hormont termel: a tiroxint (vagy rövidítve T4) és a trijód-tironint (vagy T3). A pajzsmirigy 90%-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.

8 T3 trijód-tironin T4 tiroxin

9 A hormonok hatása Serkenti az aktív metabolizmussal rendelkező energetikai anyagcseréjét. Befolyásolja a neuronok differenciálódását. Növeli a nitrogén kiválasztást, és lebontja az izom és vérplazma fehérjéket.

10 Serkenti a májban lezajló folyamatokat, amely kivonja a koleszterint a keringésből.
Ingerlékenységet és nyugtalanságot vált ki.

11

12 Hiperszekréció Basedow-Graves féle kór megjelenését idézi elő,amelyre a szem kidülledése, valamint a pajzsmirigy megnagyobbodása jellemző, ilyenkor fogyás, idegesség,kézreszketés, meleg és nedves bőr,alapanyagcsere-növekedés lép fel.

13 Hiposzekréció Gyermekkorban a törpenővés mellett kreténizmust okoz amely hiányos fogazat száraz és vastag bőr, endémikus golyva megjelenését okozza. Felnőtt korban a mixödémát okozza, amely testsúlygyarapodással, hajhullással, vérszegénységgel, száraz és vastag bőr megjelenésével jár.

14 Készítette Boros Orsolya Pap Andrea Solyom Barbara Vincze Anita XI-B


Letölteni ppt "Pajzsmirigy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések