Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szmog keletkezése: A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szmog keletkezése: A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés)."— Előadás másolata:

1

2 A szmog keletkezése: A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés). A földrajzi és id ő járási körülményekt ő l, valamint a leveg ő ben található szennyez ő anyagoktól függ ő en kétféle füstködöt különböztetünk meg. Elnevezésük oxidáló/redukáló hatásuk, ill. els ő észlelési helyük (London és Los Angeles) alapján történik A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés). A földrajzi és id ő járási körülményekt ő l, valamint a leveg ő ben található szennyez ő anyagoktól függ ő en kétféle füstködöt különböztetünk meg. Elnevezésük oxidáló/redukáló hatásuk, ill. els ő észlelési helyük (London és Los Angeles) alapján történik.környezetszennyezésangolLondonLos AngeleskörnyezetszennyezésangolLondonLos Angeles A szmog kialakulását úgy hárítják, hogy különböz ő biztonsági óvintézkedéseket tesznek pl.: kötelez ő sz ű r ő berendezés(katalizátor) vagy páros napokon páros számra végz ő d ő rendszámú autók közlekedhetnek A szmog kialakulását úgy hárítják, hogy különböz ő biztonsági óvintézkedéseket tesznek pl.: kötelez ő sz ű r ő berendezés(katalizátor) vagy páros napokon páros számra végz ő d ő rendszámú autók közlekedhetnek.

3 Szmog fajtái: 1, A redukáló (London-típusú) szmog Elsősorban s s s s s zzzz éééé nnnn nagymértékű felhasználása váltja ki. Elégetésükkor nagy mennyiségű kkkk oooo rrrr oooo mmmm keletkezik, mely a p p p p p oooo rrrr rrrr aaaa llllegyütt a k k k k k oooo nnnn dddd eeee nnnn zzzz áááá cccc iiii óóóó ssss m m m m aaaa gggg oooo kkkkfelszaporodását okozza a levegőben, ugyanakkor jelentős mennyiségű k k k k k éééé nnnn ---- dddd iiii oooo xxxx iiii dddd (SO2) szennyezést is okoz.

4 Az emelkedő és gyorsan hűlő levegő eléri a telítettségi állapotot, ami a szemcséken kondenzációhoz vezet, amitől s s s s s aaaa vvvv aaaa ssss e e e e ssss őőőő, k k k k k öööö ddddképződik. Kialakulásának feltételei: szélcsendes id ő járás magas légnyomás magas relatív páratartalom -3 – +5 °C közötti h ő mérséklet légszennyezés: kén-dioxid, por, korom A korom redukáló hatása miatt redukáló szmognak is nevezzük, de jellemző előfordulása miatt a London-típusú füstköd a gyakrabban használt neve.

5 Súlyos egészségügyi következményei a szmognak: asztma(légúti érzékenység bizonyos anyagokra), halálos kimenetelű tüdő ödéma. 1989 januárjában Budapesten és Miskolcon is észleltek ilyen típusú füstködöt. Londonban 1952 decemberében volt tapasztalható egy igen súlyos példája, amikor öt napon át füstköd borította a várost. Ezen a héten négyezerrel több ember halt meg, mint más években ugyanebben az időszakban. A halálozás olyan szintet ért el, mint utoljára 1866-ban, a legutolsó kolerajárvány idején. Ez az eddig ismert legnagyobb városi levegőszennyezési katasztrófa. A feltételek alapján látható, hogy a körülmények leginkább télen, fagypont körüli hőmérsékleten (főleg párás hajnalokon) adottak ezen típusú füstköd kialakulásához, és mivel fotokémiai reakciókat nem igényel, borús időjárásban is kialakulhat.

6 Az oxidáló (Los Angeles-típusú v. fotokémiai) szmog Kialakulásának feltételei: erős napsugárzás (UV-sugárzás) közlekedés által kibocsátott szennyezések (NOx, szénhidrogének, CO) gyenge légmozgás A szennyező anyagok az ultraibolya- sugárzás hatására fotokémiai reakciókat indítanak el, amelynek során NO2 és ózon (O3), majd szabadgyökök, hidrogén-peroxid és PAN (peroxi-acetil-nitrát) keletkezik. Ezen anyagok hatására létrejön a füstköd. A folyamat rendszerint a reggeli csúcsforgalom idején kezdődik, a koncentrációmaximumot a déli órákban éri el.

7 Jellemző előfordulási terület a nagy forgalmú, száraz, napfényes nyarú térség, különösen, ha egy olyan katlanban helyezkedik el, amiben a levegő megreked (ilyen például Los Angeles). Európában Athénra jellemző. EurópábanAthénra A fotokémiai szmog erősen irritálja a nyálkahártyát, az ózon pedig károsan hat mind a növényekre, mind az állatokra és az emberre. A fotokémiai füstköd 25-35 °C hőmérséklet, alacsony páratartalom és 2 m/s alatti szélsebesség esetén jöhet létre. Ilyen típusú szmogot először 1985-ben észleltek Magyarországon. nyálkahártyát

8 Szmog elleni természetes védekezés: A levegőt megtisztító szélre az előrejelzések szerint még néhány napig várni kell, addig is a káros hatásokat enyhíthetik a természetben megtalálható gyógyhatású anyagok. A gyógynövények között számos hat jótékonyan a tüdőre és az irritált nyálkahártyákra. Ahogy nátha és megfázás esetén jótékony hatású a kamillás gőzölés, úgy segít a szmog kiváltotta légúti problémák esetén is. A kamilla gyulladáscsökkentő hatása a szmogtól sújtott bőrön is segíthet, mivel alvás közben regenerálódik legjobban a szervezet. A kamillával átitatott ágynemű, párna éjszaka, amikor a bőr a legtöbb tápanyagot képes felvenni és regenerálódik, a bőr tisztulását segíti.

9 A legismertebb kamilla mellett még jó néhány gyógynövény nyugtató és gyulladáscsökkentő ereje segíthet. A borsmenta ugyanolyan jó inhaláló mint a kamilla, forrázata légúti fertőzések és megfázás esetén is segít. Erős illatát a mentol okozza, ezt illóolaj formájában is kinyerik. Borsmenta töltetű párna használatával könnyebbé válik a légzés, kitisztulnak a légutak is. A mentol hűsít, megnyugtatja a nyálkahártyákat és a bőrt is. Nálunk ugyan nem honos, de ismert és használt az ilang ilang, az Indiai-óceánon fekvő Comore- szigetekről származik a világon megtermelt ilang ilang nyolcvan százaléka. A növényből nyert illóolajjal átitatott matrachuzat kellemes illatú és számos egyéb jótékony hatása mellett (például kiváló stresszoldó és vérnyomáscsökkentő) a bőr szépségét is garantálja.

10 Fontos a szmog elleni védekezés, hogy a városaink ne nézzenek ki így: !!


Letölteni ppt "A szmog keletkezése: A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések