Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Jászberényi József PhD Zsigmond Király Főiskola

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Jászberényi József PhD Zsigmond Király Főiskola"— Előadás másolata:

1 A geronto-andragógiai képzés fontossága és lehetséges irányai hazánkban
Dr. Jászberényi József PhD Zsigmond Király Főiskola Geroedukációs Kutatóközpont; Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézet igazgató

2 Geroedukáció Jelenti azt, hogy tanulunk az idősekről.
Jelenti azt, hogy az időseket tanítjuk. Magyarországon az időseket tanítjuk dimenzió van előtérben, holott az előbbinek kellene felerősödnie, hogy valóban taníthassuk az időseket!

3 Általánosságban két idősképzés-típus: művelődési és piacorientált képzések
A geroedukációs lehetőségek kapcsán két fogalmat kell bevezetnünk, mivel a geroedukáció arculata is kettős: 1. a hallgatóság műveltségét, tájékozottságát erősítő képzések, s közvetlen munkaerőpiaci hasznuk kevés van. 2. kifejezetten a munkaerőpiaci részvételt erősítő képzések, céljuk a megfelelő munka megtalálása vagy a korábbi munkahely megerősítése. Előbbi képzéseket művelődésieknek, utóbbi képzéseket piacorientáltaknak nevezhetjük.

4 Művelődési és piaciorientált képzés példája Nyugat-Európában (NBR)
Bromley központtal működő University of the Third Age (U3A) ( amely a Harmadik Kor Egyeteme (HKE) néven fordítható le, és kifejezetten a nyugdíj utáni korosztálynak szól. Háttér: 1972-ben Toulouseban, egy nyári egyetem jött létre az idősek számára, majd ennek sikerén felbuzdulva, 1973-ban, Franciaországban létrejött egy nemzetközi szervezet (AIUTA), amely számos országban tanulási programokat szervez az időseknek, rengeteg témában. A brit U3A-t 1982-ben alapították, s jelenleg benne több mint 100 szervezet, több tízezer taggal tanul, teljesen különböző témákban. (Ha a U3A brit honlapját megnézzük, láthatjuk, hogy 42 tartományban vannak tanfolyamok.

5 U3A 2 egyszerre jellemző rá a művelődési és a piacorientált geroedukáció. ha valaki egy tanfolyamot akar szervezni, akkor megjelenik valamelyik U3A-irodában, és convenorrá válik (szervező, aktivista), s az iroda dolgozói megkezdik a szervezést. Striker Sándor ezzel kapcsolatban a következőket emeli ki: „Kellő létszám esetén a kurzust meghirdetik, oktatója pedig maga téma-javasló önkéntes lesz. Saját felmérésük adatai szerint 517 tagszervezetükben csaknem 12 ezer tanulócsoport működött 2003-ban, hallgatóik száma több, mint 110 ezer. Meg kell jegyeznünk, hogy finanszírozásuk országonként más és más, így Franciaországban állami támogatással működnek, míg Nagy-Britanniában teljes mértékben önkéntes és önköltséges alapon dolgoznak.”

6 Mindez a virtualitásban
2009 január elsején létrejött a Virtual University of the Third Age (VU3A - ) – ami a távoktatásra helyezi a hangsúlyt. Nagy-Britanniában az idősképző intézmények mögé széles tanácsadói hálózat is kialakult, mind az interneten (IRL), mind fizikai értelemben (URL). Körlevelek, telefonos információs szolgálatok, közkönyvtárak speciális szekciói állnak rendelkezésre, s az interneten több tucat, pl. Online-központok és honlapok működnek a témában

7 Németország 1994 márciusában az Ulmi Egyetemen létrehozott Általános Tudományos Továbbképzések Központját kell kiemelni. (Zentrum für Allgemeine Wissenschaftliche Weierbildung, ZAWIW - ). Ez a multifunkcionális intézmény, 1995 decemberétől koordinálja az Időskorú Tanulás Európai Hálózatának (European Network Learning in Later Life – munkáját, amelybe jelenleg 18 országból teljesen különböző egyetemi és edukációs szerveződések tartoznak. Ugyanezen ulmi tudományos központ dolgoz ki az idősek számára innovatív oktatási programokat, illetve tavasszal és ősszel „évszak-akadémiákat” szervez szintén az idősek számára

8 Finnország A Finnország közepén található jyväskylä-i egyetemen már 1985-ben létrehozták a Harmadik Kor egyetemét, s nem sokkal ezután kutatási programot is indítottak Életszakaszok- Élettapasztalattól a Tudásig és a Tanulásig (ETAPPI) címmel, a harmadik korúak képzéséről.108 1998-ban ezen a jyväskylä-i egyetemi képzésen (amelynek már ekkor voltak más helyszínei is) már 1170 hallgató vett részt, s átlagéletkoruk 65 év volt, 2004-ben ez a szám országosan már főre növekedett, s ezek 75-80%-a nő volt. Közben már régóta sikerrel működött a Helsinkiben, illetve a Tamperében működő harmadik korúak egyeteme is. Sőt: ma már Finnországban összesen kilenc egyetemen futnak a „harmadik kor” számára szóló egyetemi kurzusok. Ezeken főleg a második esély jegyében azok vesznek részt, akiknek különféle okokból nem volt idejük tanulni legaktívabb időszakaikban.

9 Magyar geroedukáció – főként művelődési jellegű
Ismeretterjesztő előadások, amelyeket beszélgetés, konzultáció vagy tanácsadás követ Klubok, alkalmi rendezvények, Idősek szabadegyetemei (művelődési témákkal) Szervezett, főiskolai vagy egyetemi képzés nincsen (ZSKF első fecske, 50+-os tanulócsoportok, anya-gyermek közös tanulás)

10 Batthyány-Strattmann László Idősek Akadémiája – művelődési, mentálhigiéné
Dr. Iván László hozta létre (SOTE Gerontológiai Központ igazgatója) 1997 óta megy – havi egy alkalom, ingyenes, háromórás foglalkozások: előadás, beszélgetés, konzultáció (Nagyvárad tér, Sote-díszterem) Egészséges öregedés 30 pontja, illetve évente kapnak egy oldalas összefoglalót az egyes alkalmak anyagából, ez az ún. Olvasmány Batthyány-Strattmann a „szegények orvosa” volt ( ) – Köpcsényben magánkórházat nyitott, 1900-tól ban boldoggá avatták.

11 Magyar példák bővebben – a felsőoktatás és a munkaerőpiaci geroedukáció
Szervezett, főiskolai vagy egyetemi geroedukációs képzés nincsen, egyedül Egerben a téma legkiválóbb magyar szakértője, Dr. Hidy Pálné szervezett több alkalommal népfőiskolai kurzusokat A testi-lelki egészség megőrzése az időskorban, illetve a Fiatalok az idősekért címmel. (Utóbbinak „sajátos, különleges értékét az adta, hogy a programok szervezői és lebonyolítói főiskolai hallgatók voltak. Fiatalok és idősek egyaránt gazdagabban, egymást jobban értve, megismerve zárták a félévig tartó rendszeres együttlétek, találkozások sorát”)

12 Magyar példák bővebben – a felsőoktatás II.
Dr. Hidy Pálné tartott először az országban geronto-andragógiai kurzusokat az Egri Tanárképző Főiskolán. Ugyanezen intézmény érdeme, hogy a nyolcvanas években külön tagozatot indított időseknek angolból, németből és történelemből, s akik ezt kijárták, felvételt nyertek a szakoslevelezős képzésekre. Czigler István, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének igazgatója öt évvel ezelőtt egy akkreditált egyetemi képzésben zajló társadalomtudományi és életvezetési időstanulási programot akart elindítani, azonban az igényfelmérés során kiderült, hogy erre nem lenne érdeklődés. A Zsigmond Király Főiskola abban a tekintetben élenjáró az országban, hogy itt jött létre először egyetemi keretek között Geroedukációs Központ (2009. szeptembere), illetve itt vezették be először az 50+-os hallgatók külön mentorálási rendszerét (kommunikáció és médiatudomány szakon a mentor Tóth Péter István, andragógia szakon a mentor Sulyok Tamás). Szintén a ZSKF különlegessége az, hogy Andragógia Master programjában geronto-andragógia címmel szakirányt akar indítani (az akkreditáció folyamatban van).

13 Egyetemek útja egyelőre - Nyugdíjasok szabadegyeteme (művelődési)
A február 10-én indult Nyugdíjas Egyetem Győrben, a Széchenyi Egyetemen. (Eddig öt előadás volt) Bővebben róla ld. Nyugdíjas egyetemi oklevelet kapnak azok, akik 9 előadásból 5-ön ott voltak. Aki mind a 9-en ott lesz, laptopot kap.

14 ZSKF – Geroedukációs Kutatóközpont
BA: gerontoandragógia kurzusok MA: gerontoandragógia szakirány Tervezett tantárgyak: 1. Szociálandragógia Gerontológia Az időskor pszichológiája Az időskor szociológiája 2. A felnőttoktatás menedzsmentje Az idős korúak intézményrendszere (szervezés és vezetés) Pályázatírás és projektmenedzsment 3. Az andragógiai kompetenciák fejlesztése Az időskori konfliktusok kezelése Közösségfejlesztés időskorban Aktív időskor 4. Európai dimenzió az idősoktatásban Idősek az Európai Unióban Gerontoedukáció


Letölteni ppt "Dr. Jászberényi József PhD Zsigmond Király Főiskola"

Hasonló előadás


Google Hirdetések