Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bátaapáti nrht – végleges elhelyezés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bátaapáti nrht – végleges elhelyezés"— Előadás másolata:

1 Bátaapáti nrht – végleges elhelyezés
Az RHK Kft. Évzáró Sajtótájékoztatója Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató Bátaapáti nrht – végleges elhelyezés

2 Programjaink Püspökszilágy Paks Bátaapáti Boda
Működő kis és közepes aktivitású hulladékok tárolója RHFT Működő KKÁT Működő és épülő tároló a kis és közepes aktivitású hulladékoknak NRHT Kutatási helyszín a nagy aktivitású hulladékok tárolójának

3 Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló 2012
Idén megközelítőleg 100 alkalommal történt beszállítás a telephelyre. Ennek során több, mint 500 db radioaktív sugárforrást, és mintegy 10 m3 hulladékot fogadtunk. Ezen hulladékok válogatása és csomagolása az RHFT feladata.

4 RHFT -2012 A biztonságnövelés keretében 282 db hulladékot tartalmazó hordót emeltünk ki a tárolómedencékből. A kiemelt és újraminősített hulladékok válogatását idén befejezzük, a válogatott hulladékok stabilizálása és átcsomagolása jövő év elején fejeződik be. A biztonságnövelő program következő szakaszához szükséges hatósági engedélyek beszerzését megkezdtük, a berendezések telepítéséhez szükséges sugáregészségügyi létesítési engedélyt beszereztük, az építési engedély kiadása folyamatban van.

5 RHFT -2012 A telephelyen rendkívüli esemény, nem tervezett radioaktív kibocsátás, dózis-túllépés nem történt.

6 RHFT közeljövő Biztonságnövelő program folytatása
Diszpécserközpont és laborépület felújítása és átalakítása ig.

7 Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló – 2012
Üzemszerű, biztonságos működtetés 3000 hordó a technológiai épületben Lezajlott a hulladéktároló monitorozásának felülvizsgálata a korábbi tapasztalatok és az új technológiák figyelembe vételével. Beszerzésre kerültek a felszín alatti tároláshoz szükséges engedélyek.

8 Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló – 2012
Megtörtént az NRHT szabályzóinak felülvizsgálata és átalakítása az új technológiák figyelembe vételével. Lezajlottak a felszín alatti tárolóhoz kapcsolódó műszaki átadás-átvételi eljárások. A felszín alatti tároláshoz kapcsolódó rendszerek kezelését betanulta az üzemeltető személyzet. Lezajlott a próbaüzem. Az NRHT szakszemélyzete átvette a felszín alatti tárolót üzemeltetésre a beruházóktól.

9 NRHT közeljövő Az egyes kamrában 140 konténert fogunk véglegesen elhelyezni. Az MVM PA Zrt.-től 960 hordó kis- közepes aktivitású tömörített szilárd radioaktív hulladékot tartalmazó hordót tervezünk beszállítani. Környezetellenőrző laboratórium beindítása saját személyzettel.

10 NRHT közeljövő Továbbra is a már korábban megszokott módon úgy üzemelni, hogy az a környező lakosságra és a környezetre nézve ne okozzon többletterhelést. Hatékonyabb térkihasználást lehetővé tevő, új elhelyezési koncepció előkészítésére projektet indítunk.

11 Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója – 2012
Betárolást befolyásoló meghibásodások száma: 0 Nukleáris biztonságot érintő események száma: 0 Az atomerőművel közösen üzemeltetett monitoring rendszer adatai szerint a kibocsátások nagyságrendekkel a megengedett korlát alattiak.

12 Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója – 2012
Üzembe helyezésre került a kamramodul, mely egyenként 527 db kazetta befogadására alkalmas.

13 Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója – 2012
Betárolt üzemanyag kazetták száma: 480 db. KKÁT-ban lévő kazetták száma: 7477 db. Biztonságot növelő átalakítások száma: 1 db. (Átrakógép hídhajtás korszerűsítése.) Betárolást befolyásoló meghibásodások száma: 0 Nukleáris biztonságot érintő események száma: 0

14 KKÁT Tereprendezés és talajcsere a 33 kamramodulos kiépítéshez 2013-ban. Irányítástechnikai rekonstrukció ig. KKÁT 4 új kamramodul létesítése évi kezdettel. Várható befejezés 2016-ban, üzembe helyezése 2017-ben.

15 Bodai Aleurolit Formáció – 2012
Folyamatosan zajlik a monitoring Kutatási terv I. Felszíni fázis Általános helyszínminősítés és célterület rangsorolás; II. Felszíni fázis Telephely kijelölés és –minősítés; III. Felszíni fázis Földtani kutatólaboratórium előkészítése; I. Felszín alatti fázis kialakítása; II. Felszín alatti fázis üzemelése

16 BAF Az I. felszíni kutatási fázis 2. szakaszára vonatkozó kutatási tervet véglegesítjük, majd hatósági jóváhagyásra benyújtjuk. A kutatásra vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2013-ban újraindítjuk a terepi kutatást, melynek célja: a BAF általános helyszínminősítésének folytatása; a potenciális telephelyek rangsorolása.

17 PÉNZÜGYI ÁTTEKINTÉS 2013-RA
NRHT (Bátaapáti) ÉPÍTÉSE RHFT (Püspökszilágyi beruházások) NAGY AKTIVITÁSÚ HULLADÉKTÁROLÓ KKÁT (Paks) BŐVÍTÉSE ATOMERŐMŰ LESZERELÉSE ÜZEMELTETÉS (tárolók és RHK Kft.) LAKOSSÁGI TÁMOGATÁS 3 704,9 M Ft 417,0 M Ft 2 116,3 M Ft 1 767,2 M Ft 492,3 M Ft 5 134,0 M Ft 1 140,8 M Ft A FENTI TÉTELEKRŐL A PARLAMENT DÖNT A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNY KERETÉBEN

18 Társadalmi kapcsolatok
Társaságunk mind a négy projektjét zavartalan szociológiai környezetben hajtja végre. Köszönhető ez a társulások és az RHK közös kommunikációs tevékenységének. 2013-ban újabb közvélemény-kutatást végeztetünk.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Bátaapáti nrht – végleges elhelyezés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések