Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csillagok életciklusa Dr. Jim Lochner, NASA/GSFC.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csillagok életciklusa Dr. Jim Lochner, NASA/GSFC."— Előadás másolata:

1 A csillagok életciklusa Dr. Jim Lochner, NASA/GSFC

2 Ragyogj, ragyogj csillagom...

3 ... Hogy mi is vagy, nem tudom A csillagoknak különböző a színük, ami különböző hőmérsékletet jelent! Minél forróbb egy csillag, annál gyorsabban „kiég”.

4 Csillagbölcsőde Az űr tele van olyan anyaggal, ami egy csillag születéséhez kell.

5 A csillagok porfelhőkből lesznek A felhők gáz- és por- anyagából csillagok születhetnek. Pormacskákból? Dehogy! Szabálytalan szén- és szilíciumszemcsék alkotta porra gondolj.

6 Összeomlás: protocsillag születik A csillagszületés a gáz és a por lassú felhalmozódásával kezdődik. Az anyagcsomók tömegvonzása miatt egyre több anyag gyűlik össze. Az összehúzódás miatt a hőmérséklet és a nyomás lassan növekedni kezd.

7 Magfúzió! Ha a csillag közepének (mag) hőmérséklete eléri a 15 millió fokot, beindul a fúzió! 4 ( 1 H) → 4 He + 2 e + + 2 neutrínó + energia Hát az energia honnan van? Négy 1 H tömege > egy 4 He tömege E = mc 2

8 Mennyi energia szabadul fel? 4 ( 1 H) → 4 He + 2 e + + 2 neutrínó + energia Keletkező energia = 25 MeV = 4  10 -12 joule = 1  10 -15 kilokalória A Napban 1 s alatt 10 38 ilyen fúzió zajlik le! Másrészt 10 56 H atom áll még rendelkezésre!

9 Erők egyensúlya A magfúzió által felszabaduló energia ellene hat a befelé irányuló tömegvonzásnak. Ez a két ellentétes hatás határozza meg a csillag létezésének állomásait annak egész élete során.

10 Az új csillagok nyughatatlanok! Gáz kilökődése egy fiatal kettőscsillagból 200 CsE

11 Mint égen a csillag… Ne feledjük: a csillagoknak különböző a színük ami eltérő hőmérsékleteket jelez

12 Csillagtípusok Annie J Cannon (1863-1941) Oh Be A Fine Girl Kiss Me! Oly Barátságos A Fénylő Göncölszekér: Keresd Meg! Orosz Barátom Azt Felelte: Gépek Keresnek Mindent! Rám Ne Számíts! O B A F G K M

13 Újrajátszás: az életciklus Nap-szerű csillagokNehéz csillagok

14 Egy ismerős vörös óriás A csillag mérete A Föld pályamérete A Jupiter pályamérete

15 A vég kezdete: vörös óriások Miután a hidrogén elfogyott a magban... A magfúzió által felszabaduló energia ellene hat a befelé irányuló tömegvonzásnak: A csillag magja összeomlik,  az összeomlás kinetikus energiája hővé alakul át;  ez a hő felduzzasztja a külső rétegeket. Miközben a mag összeomlik,  a hőmérséklet és a nyomás megnő...

16 Újabb fúzió! 100 millió fokon a hélium fúziója következik: 3 ( 4 He) → 12 C + energia (átmenetileg 8 Be keletkezik) (mindössze csak 7,3 MeV szabadul fel) A felszabaduló energia megtartja a vörös óriás kitágult külső rétegeit.

17 A Nap-típusú csillagok végzete Planetáris ködök Miután a hélium elfogy, a csillag külső rétegei lelökődnek

18 Fehér törpék A planetáris köd közepén egy fehér törpe van. Jellegzetességei: Föld-méret és Nap-tömeg kombinációja: “egy tonnányi anyag egy teáskanálban” A befelé ható gravitációt az elektronok taszítása ellensúlyozza.

19 A nagytömegű csillagok sorsa Miután a héliumtartalom lecsökken, a mag összeomlása folytatódik, míg elég forró nem lesz ahhoz, hogy a szén magnéziummá vagy oxigénné fuzionáljon:  12 C + 12 C → 24 Mg 12 C + 4 H → 16 O A különböző folyamatok kombinációi még nehezebb elemek létrjöttéhez vezetnek.

20 Periódusos rendszer 16 O + 16 O 32 S + energia 4 He + 16 O 20 Ne + energia Könnyű elemek Nehéz elemek 4 ( 1 H) 4 He + energia 3( 4 He) 12 C + energia 12 C + 12 C 24 Mg + energia 4 He + 12 C 16 O + energia 28 Si + 7( 4 He) 56 Ni + energia 56 FeCNO-ciklus

21 A nagytömegű csillagok végzete A nagytömegű csillagok egy sor elemet „égetnek” el. A vas a legstabilabb elem, amely már nem fuzionál tovább.  Energiatermelés helyett innen kezdve már az energia elnyelése jön.

22 Szupernóva!

23 Szupernóva-maradványok: SN1987A ab cd a) Optikai – 2000. febr. Évezredekkel az SN előtt világító anyag lökődött le. b) Rádió – 1999. szept. c) Röntgen – 1999. okt. d) Röntgen – 2000. jan. Az SN lökéshulláma felmelegíti a gázt.

24 Szupernóva-maradványok: Cas A OptikaiRöntgen

25 Elemek egy szupernóvából Minden röntgen- energiánál Szilícium Kalcium Vas

26 Ami a szupernóva után megmarad Neutroncsillag (ha a mag < 5  naptömeg) Összeomlás során a protonok és elektronok neutronokká egyesülnek. 10 km-es átmérő! Fekete lyuk (ha a mag > 5  naptömeg) Még az egymást érő neutronok sem képesek megtartani egy igen masszív csillag súlyát.

27 Teljesen új élet: röntgenkettősök A közeli kettős rendszerekben az anyag egy közönséges csillagból egy neutroncsillagba vagy egy fekete lyukba áramlik. A röntgensugárzást a neutroncsillagot/fekete lyukat körül vevő gázkorong bocsátja ki.

28 Fekete lyuk – szemtől szembe Jet (dzset: nincs mindig) Akkréciós korong Eseményhorizont Szingularitás (mélyen belül)

29 SN – ISM-kölcsönhatás A szupernóva (SN) összenyomja a csillagközi gázt és port. (ISM: interstellar medium, azaz csillagközi anyag.) Ebben a gázban feldúsulnak az SN által kilökött anyagok. Ez a nyomás indítja el a gáz és a por sűrűsödését, ami végül újabb csillagok születéséhez vezet.

30 És kezdődik minden előről... Magyarítás: Nagy SándorNagy Sándor ELTE, Kémiai Intézet, Magkémiai Laboratórium, Budapest, HungaryKémiai Intézet

31 Anyagok „A csillagok életciklusa”-hoz Ez a prezentáció, valamint „A csillagok életciklusa”-val kapcsolatos egyéb anyagok megtalálhatók az Imagine the Universe! webhelyén : Imagine the Universe! http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/teachers/lifecycles/stars.html


Letölteni ppt "A csillagok életciklusa Dr. Jim Lochner, NASA/GSFC."

Hasonló előadás


Google Hirdetések