Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Leonardo da Vinci  1452—1519 (itáliai festő, költő, mérnök, anatómus, értett a fiziológiához, a botanikához, a mechanikához)  legfőbb művei: Sziklás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Leonardo da Vinci  1452—1519 (itáliai festő, költő, mérnök, anatómus, értett a fiziológiához, a botanikához, a mechanikához)  legfőbb művei: Sziklás."— Előadás másolata:

1 Leonardo da Vinci  1452—1519 (itáliai festő, költő, mérnök, anatómus, értett a fiziológiához, a botanikához, a mechanikához)  legfőbb művei: Sziklás Madonna, Utolsó vacsora, Mona Lisa Összeállította: VHI, 200_. március 9-én

2 Mona Lisa  a mű feltételezhetően a XVI. század első éveiben született  az egyik változat szerint Leonardo önarcképét alakította át női alakká, mások szerint a gazdag firenzei polgár, Francesco del Giocondo bízta meg a művészt felesége, Mona Lisa vagy „Madonna Lisa” megfestésével  a festmény kompozíciója csonkakúpszerű  „mosolygó” asszony és a táj, a háttér fényeinek erős átmenete egy napnyugtai tájra emlékeztet, Leonardo teremtéselméletét tükrözve (geológiai értelemben a föld a tengerből merült fel, és beltengerek maradtak benne)  az előtérben a terhes asszony azt várja, hogy (méhe vizeiből előbukkanva) csecsemője szülessék  77 x 53 cm, Párizs, Louvre

3 (Gioconda mosolya)  az arckifejezés szándékosan nem egyértelmű: félúton van a teljes, kifejezéstelen fásultság és az érzéki mosoly között, egyfajta belső fényből fakad chiaroscuro  M. L. szeme a befogadó szemébe néz, akárhonnan nézzük is a festményt; ez a tökéletesre chiaroscuro (clair-obscur) azaz világos-sötét árnyékolásnak köszönhető  M. L. öltözéke XVI. századi polgári; minden része fekete  ezzel ellentétben a háttér színei: világosak  hiányoznak az ékszerek*, ez a nő áldott állapotát sugallja  a szem fölött nincs szemöldök  az alak kidolgozottsága a reneszánsztól megszokottan pontos: még az ujjak árnyéka és a szemgödör árnyrajza is * Tudtad-e? A protokoll szerint legfeljebb hét ékszer viselhető (s a fülbevaló eleve kettőnek számít).

4 Igaz (i) vagy hamis (ított) Mona Lisa? LL eonardo da Vinci a 16. században élt. FF rancia festő volt. AA Mona Lisa L. da Vinci öregkori műve. AA Mona Lisa L. da Vinci alakmása. MM ona Lisa hétféle ékszert visel. MM ona Lisa különlegessége: nincs szempillája. MM ona Lisa minden irányból a befogadóra néz. AA festmény háttere: őszi síkság. AA kép magassága 77 dm.

5 Leonardo da Vinci vs. Mona Lisa Alkossatok minél több minipárbeszédet a minta szerint! Az aláhúzott szövegrészt helyettesítsétek rokon értelmű változattal! A: Szerintem Mona Lisa fiatal. B: Nincs igazad, eléggé öreges. Viszont úgy látom, Leonardo da Vinci szemei rendkívül gondterheltek.

6 Mona Lisa-változatok Készíts egy-egy mondatos reklámszöveget a mellékelt termékekhez!

7 Mona Lisa-emblémák Milyen cég, vállalkozás jelképe lehet a nyolc Mona Lisa-változat? Alkossatok olyan cégneveket, amelyekben szerepel a Mona Lisa is!

8 Mona Lisa-változatok Készíts képaláírást a Mona Lisa Múzeum számára!

9 (Állati) Mona Lisa www.mycraftshowroom.com/monatransfers.htm Ez a te kutyás képed helye. Válassz a honlapról, vagy készítsd el a saját kutyád fényképével!

10 Újrahasznosítás Iskolatársatok – Mona Lisa-arccal. Az önportrét az új iskolapolgárokat köszöntő kiadványunkon, az órarenden is megjelentettük. A mellékleten az órarend két oldala.

11 Újrahasznosítás: otthon is Készítsetek ti is m mm montázsos önarcképet, valamely képzőművészeti alkotás felhasználásával. Bármely technikával, akár számítógépes képszerkesztővel is dolgozhattok. Ne feledkezzetek meg a s ss szerzőről, azaz saját nevetekről és az alkotásotok c cc címéről se. De tüntessétek föl az eredeti mű szerzőjét, címét is! A c cc csatolmányotokat 2 22 200_. márcus 22-ig várom az í íí ímélcímemre. Az elküldött alkotásokat R. Laciék fölteszik az osztályunk honlapjának k kk képgalériájába. Egy hétig, vagyis m mm március 30-ig szavaztattok az osztálybeli k kk kiállításra kerülő képekre (önmagatokra is klikkelhettek ). Dolgozzatok a saját c cc csoportotokban a megszokott menetrend szerint: informatikaórán nyomtassátok ki, rajzórán pedig kasírozzátok a szavazással legsikeresebbnek ítélt képeket. Az i ii iskola honlapján a prezentációk között ezt a válogatást teszi hozzáférhetővé a rendszer- gazda. Az osztálykiállítást – ne feledjétek – most Petráék rendezik. Élményszerző, ötletes (sőt: 5l&S) alkotást kívánok!

12 A Dan Brown-regény Hogyan kell írni a magyar helyesírás szerint Dan Brown regényének címét, ha nem csupa nagybetűt választunk? Írd le a címet kiskapitális betűkkel is!

13 Da Vinci: kód vagy blöff? Ajánlat: http://davincikod.lap.hu/ Dolgozzatok két csoportban blöff kód 1.Készítsétek el 1.1. a blöff és 1.2. a kód szócikket az ÉKSz. szerint! 2 Hasonlítsátok össze a saját munkátokat a szótárbeli szócikkel!

14 Hibás(-e) Tulajdonképpen A Da Vinci-kód című könyv szerzője, Dan Brown akár a legnagyobb dicséretnek is veheti az olyan kiadványok megjelenését, mint ez a kötet*, hiszen az, hogy valami ekkora visszhangot vált ki pro és kontra egyaránt, az mindenképpen azt bizonyítja, hogy igencsak figyelemreméltó. A szerzőpáros ezúttal a nagy port kavart misztikus krimi ellen érvel, rámutatva a műben szerintük tömegével fellelhető teológiai, történelmi és művészettörténeti tévedésekre, rámutatva arra, hogy az élvezetes, lebilincselő külső veszélyes és hamis információk hordozója, amely nemkívánatos árnyékot vet Jézus valódi személyiségére és a katolikus egyház méltóságára. A fekete-fehér reprodukciókkal illusztrált mű végén bibliográfia, illetve név- és tárgymutató található. http://www.retsag.hu/konyvtar/konyv115.htm [200_. március 8.] A könyvismertető szövegében 1. melyik idegen szó írása téves az 2. melyik mondatban van témaismétlő az névmás? * Carl E. Olson és Sandra Miesel könyve

15 Memóriajáték: nézd meg alaposan a képet! http://www.danbrown.com/novels/davinci_code/wallpaper/da_vinci_code_wallpaper.jpg

16 Összpontosíts… Melyik múzeumba szól a belépőjegy? Hány euróba kerül a jegy? Kit ábrázol a belépőn lévő kép? Mi van a montázs bal alsó sarkában? Merre mutat a toll hegye? Milyen lapon van a kézírás? Milyen színű a papír lapszéle? Milyen írásjel van az első bejegyzés után? Mi a (regénybeli Fibonacci-)számok utolsó eleme?

17 Regény – filmen Da Vinci-kód 2006, Columbia Pictures Rendező: Ron Howard Szereplők Tom Hanks Paul Bettany Ian McKellen Alfred Molina Jean Reno Audrey Tautou

18 Utolsó… Készítsetek élőképet a Dan Brown-regényben is szereplő Leonardo da Vinci-alkotás alapján!


Letölteni ppt "Leonardo da Vinci  1452—1519 (itáliai festő, költő, mérnök, anatómus, értett a fiziológiához, a botanikához, a mechanikához)  legfőbb művei: Sziklás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések