Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázisok. Alapfogalmak Az adatbázis (AB) fogalma alatt adatok halmazát értjük, amelyet egyének, csoportok, vállalatok használhatnak. Az adatbázisokban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázisok. Alapfogalmak Az adatbázis (AB) fogalma alatt adatok halmazát értjük, amelyet egyének, csoportok, vállalatok használhatnak. Az adatbázisokban."— Előadás másolata:

1 Adatbázisok

2 Alapfogalmak Az adatbázis (AB) fogalma alatt adatok halmazát értjük, amelyet egyének, csoportok, vállalatok használhatnak. Az adatbázisokban szöveget, képeket, hang és multimédiás fájlokat őrizhetünk. Fontos, hogy az adatokat úgy szervezzék meg az AB, hogy az adatok ne ismétlődjönek feleslegesen.

3 Relációs adatbázisok A mai modern adatbázisok általában relációs adatbázisok. A relációs AB egy vagy több táblázatból (table) állnak, amelyek logikai összefüggésben állnak egymással. Minden táblázatnak saját neve van.

4 Ssz. Anyak. szám Név Szül. dátum Szül. hely Fénykép 10110d01 Nagy Mária Zenta d01 Kiss Péter Kanizsa d01 Szabó István Szabadka d01 Mézga Géza Budapest Táblázatok

5 Táblázatok A táblázatok sorokból állnak. Minden sor azonos típusú adatokat tartalmaz egy-egy objektumról. A sorokat rekordoknak (record) nevezzük. A rekordokat mezők (field) alkotják, amelyekben az objektumok tulajdonságait őrizzük.

6 Táblázatok A felépítésének a meghatározása és létrehozás A felépítés módosítása ÁtnevezésTörlés A táblázatokkal a következő műveletek végezhetők:

7 Adatbáziskezelő programok Adatok tárolása Adatok hozzáadása, módosítása és törlése másolásrendezés Ezek a programcsomagok lehetővé teszik az adtbázisok kezelését: Ilyen szoftverek : Microsof Access, Paradox, 3D stb.

8 Elsődleges kulcs Minden táblázatban kell, hogy legyen egy vagy több olyan mező, amely egyértelműen megkülönbözteti a rekordokat egymástól. Ezeket a mezőket nevezzük elsődleges kulcsnak (primary key) Egy táblázatban csak egy elsődleges kulcs definiálható. Az elsődleges kulcs lehet egyszerű és összetett.

9 Elsődleges kulcs Az egyszerű kulcsot egy mező alkotja. Az összetett kulcsot több mező alkotja, amelyben nem lehet fölösleges mező. (ha kivennénk egy mezőt, már nem alkotna elsődleges kulcsot)

10 Egyszerű kulcs SorszámAdományozóÖsszeg 100Köztársaság Önkormányzat Apáczai alap Önkormányzat6000

11 Összetett kulcs SorszámAdományozóÖsszeg 100Köztársaság Önkormányzat Önkormányzat Apáczai alap Önkormányzat Köztársaság Önkormányzat6000

12 Elsődleges kulcs A kulccsal kapcsolatos információk lehetnek külön tárolva, vagy együtt a táblázat adataival. A Paradox erre a célra külön fájl készít, melynek a kiterjesztése PX. Az Access minden információt egy közös fájlban őriz, amelynek a kiterjesztése MDB.

13 Másodlagos kulcs A táblázatok rekordjai fizikailag abban a sorrendben helyezkednek el a merevlemezen, amilyen sorrendben begépelték őket. Az adatok rendezettségét a másodlagos kulcs (Index) biztosítja: A fizikai táblázat rekordjainak logikai elrendezését hatérozza meg. A másodlagos kulcs meghatározza, hogy milyen rendezések szerint használhatjuk a táblázatot és lehetővé teszi az adatok gyorsabb hozzáférését.

14 Másodlagos kulcs Az adatok keresését elvégezhetjük szekven- ciálisan vagy index segítségével. Az index létrehozása egy új táblázatot eredményez, amelyben az egyik oszlopot az a mező képezi, amely szerint történik az indexelés. Ebben az oszlopban az adatok rendezettek lesznek. A második oszlopban a rekord sorszáma szerepel az eredeti táblázatban.

15 Másodlagos kulcs Vezeték -név Sorszám Almási1 Bodor2 Bodor1000 Fülöp Takács3Sorsz.Kódszm Név...Telefon1100AlmásiIstván BodorTibor TakácsÉva FülöpTibor BodorMária Index tábla Ösztöndíjak

16 Másodlagos kulcs Az indexelés kulcsa állhat több mezőből is. Ilyenkor a rendezés először az első szerint történik. Ha ebben előfordul ismétlődés, akkor ezen belül a második mező szerint történik a rendezés. Stb. Amikor egy másodlagos kulcsot aktiválunk, akkor az index tábla a RAM memóriába kerül..

17 Másodlagos kulcs A Delphi automatikusan végzi az indexfájlok frissítését, ha a táblázatban változás történik A másodlagos kulcs lehet: EgyszerűÖsszetettEgyedi

18 Kapcsolatok Az AB általában nem egy, hanem több táblázatot tartalmaz. Ezek a táblázatok relációban vannak egymással. Ez akkor fontos, amikor a felhasználó egyszerre több táblázatból is szeretne adatokat használni.

19 Kapcsolatok Sors z. Kódsz m Vezet ék- név Név...Telefon 1100 Almás i István BodorTibor Takác s Éva FülöpTibor BodorMária Sorszám Adomány ozó Összeg100 Köztársa ság Önkormá nyzat Apáczai alap Önkormá nyzat Köztársa ság Önkormá nyzat 6000

20 Kapcsolatok One-To-OneOne-to-ManyMany-To-OneMany-To-Many A kapcsolatok típusai:

21 Az adatbázisok integritása Az elsődleges kulcs mezőit kötelezően fel kell tölteni adatokkal A kapcsolt táblázatokban az adatok feltöltése és módosítása során figyelni kell, hogy ne kerüljönek a táblázatba nem megfelelő adatok. Kaszkádolt törlést kell használni: ha egy rekordot törölünk a táblázatból, akkor az összes hozzá kapcsolódó rekordokat is töröljük a többi kapcsolódó táblázatból Az integritás legfontosabb feltételei:

22 Lokális arhitektúra A Delphi a kapcsolatot az adtbázissal egy közvetítőn keresztül tartja: BDE (Dorland Database Engine) AlkalmazásBDEAdatbázis A felhasználó számítógépe Ezt nevezzük az adatbázis kezelő rendszerek Lokális architektúrája

23 Lokális arhitektúra A Delphi a kapcsolatot az adtbázissal egy közvetítőn keresztül tartja: BDE (Dorland Database Engine) AlkalmazásBDEAdatbázis A felhasználó számítógépe Ezt nevezzük az adatbázis kezelő rendszerek Lokális architektúrája

24 File-server arhitektúra AlkalmazásBDE Adatbázis helyi másolata A felhasználó számítógépe AlkalmazásBDE Adatbázis helyi másolata A felhasználó számítógépe Adatbázis Hálózati szerver

25 Kliens-server arhitektúra AlkalmazásBDE SQL -Links A felhasználó számítógépe AlkalmazásBDE SQL-Links A felhasználó számítógépe Adatbázis Távoli hálózati szerver Az adatbázis szervere


Letölteni ppt "Adatbázisok. Alapfogalmak Az adatbázis (AB) fogalma alatt adatok halmazát értjük, amelyet egyének, csoportok, vállalatok használhatnak. Az adatbázisokban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések