Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Hulladékgazdálkodás és feldolgozóipar a felnőttoktatásban” projekt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Hulladékgazdálkodás és feldolgozóipar a felnőttoktatásban” projekt"— Előadás másolata:

1 „Hulladékgazdálkodás és feldolgozóipar a felnőttoktatásban” projekt
Waste Management Systems and Recycling Industry in Adult Education Lifelong Learning Programme Leonardo da Vinci sub-programme Transfer of Innovation action (Supported by the European Comission)

2 „Az alumínium és újrahasznosítása” modul
A Szelektív hulladékgyűjtés és –kezelés (képzők képzése) Környezettudatos életmód, környezeti terhek csökkentése „Az alumínium és újrahasznosítása” modul Veszprém, 2010.

3 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium

4 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium - Felfedezése - Előfordulása - Története

5 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium Kémiai tulajdonságai

6 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium Fizikai tulajdonságai I. Fajsúlya: = 2,7 g/cm3 Olvadáspontja: 660oC Forráspontja: 2486oC Könnyű: fajlagos tömege 1/3-a a vasénak. Nagy szilárdságú: ötvözetei egyenértékű szilárdságúak a vasszerkezetekkel. Ellenálló: a felületén kialakuló oxidréteg megvédi a korróziótól.

7 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium Fizikai tulajdonságai II. Jó vezetőképességű: vezetőképessége a réz után a legjobb, de ugyanolyan vezetőképességű alumínium kábel súlya csak fele a rézének. Jó hővezető-képességű: hűtő-fűtő elemek, edények, tartályok, hőcserélők, napelemek kiváló alapanyaga. Jó fény- és sugárvisszaverő képességű: antennák, reflektorok, hő- és elektromágneses hullámok visszaverésére alkalmas eszközök anyaga.

8 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium Fizikai tulajdonságai III. Nem mágneseződik: még csekély vastartalom esetén sem. Nem toxikus: jól fertőtleníthető. Jól alakítható: önthető, hengerelhető, sajtolható, hegeszthető. Dekoratív: felülete esztétikusan díszíthető (eloxálható, lakkozható, festhető). Újrahasznosítható: közel 98%-os hatásfokkal újrahasznosítható, a folyamat energiaszükséglete mindössze 5%-a az elsődleges előállításnak.

9 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium Ötvözetei A tiszta alumínium mechanikai tulajdonságai nem kielégítők, ezért a gépiparban szerkezeti anyagként az ötvözeteit használják: - Magnálium - Hidronálium - Duralumínium - Alumíniumbronz

10 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium Előnyei • Könnyű – kis fajlagos tömeg és sűrűség • Vezetőképessége jó (hő és elektromos) • Nem mágneseződik • Szilárdsága ötvözve egyenértékű az acélszerkezetekkel • Feldolgozható. Jól nyújtható, alakítható. • Tartós: a korrózióval (savval, vízzel) szembeni ellenálló-képessége kiváló • Újrahasznosító - rendkívül hatékonysággal

11 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium legfontosabb felhasználási területei • Csomagolóanyag (csomagolóeszközök, tálcák, fóliák, italos dobozok, konzervdobozok) • Építőipar (vázszerkezetek, lemezgyártás) • Közlekedés (repülőgépekhez, gépkocsikhoz, hajókhoz, vasúti járművekhez, villamosokhoz, alkatrészek pl. belső égésű motorok dugattyúi és hengerfejeihez) • elektrotechnikai ipar (elektromos vezetékek) • vegyipar (adalékanyagok festékiparban, kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban)

12 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium az építőiparban Az alumínium a fával, acéllal és szövettel szemben magas erő - tömeg aránnyal, korrózióállósággal, alakíthatósággal rendelkezik. Alaksajtolt, kovácsolt, öntött és hengerelt termékek alapanyaga. A szerkezetek könnyen, akár egy munkás által felállíthatók. Hála szilárdságának, tartósságának, korrózióállóságának és feldolgozhatóságának, alapvető cikké vált az építőipar számára. Remekül tűri az extrém körülményeket, a magas vagy alacsony hőmérsékletet és a csapadékot. A testhőmérséklethez 15 másodpercen belül idomul, így a felhasználót még akkor sem égeti meg, ha fel van hevülve. Arról nem is beszélve, hogy a napfény hatására is csak Celsius-fokra hevül fel a nap alatt, míg a más fémekből, például vasból készült tárgyak akár fokra is felhevülhetnek.

13 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium a járműiparban I. Kis tömege miatt a fém nélkülözhetetlen a repülőgépgyártásban, továbbá az űrhajózásban, autók, buszok, teherautók, vonatok, hajók, kompok és biciklik fontos alapanyaga. A csökkent tömeg miatt az energiafogyasztás és gázkibocsátás mérséklődik. A fém a járművekben növeli a biztonságot, mivel egyszerre könnyű és erős. A repülőgépiparban, a jármű- és gépiparban a kis fajlagos tömegű alumíniumötvözetek alkalmazása az üzemanyag jelentős megtakarításával jár. Az alumínium-magnézium ötvözetek korrózióállóságukkal tűnnek ki.

14 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium a járműiparban II. A gépkocsigyártásról készült tanulmányok könnyebb anyagok, pl. az alumínium használatát javallják, mert velük gazdaságosabbá tehető a benzinfogyasztás a jármű hasznos élettartama alatt. Így könnyebb anyagok helyettesítik a nehezebb és hagyományosabb anyagokat. A Ferrari 360 Modena tömege 36%-kal csökkent az alumíniumnak köszönhetően. Az autógyárak becslése szerint az üzemanyag-megtakarítás 5-10%-kal mérséklődik 10%-os súlycsökkenés mellett a jelenlegi átlagos járműveknél. Így egy kocsi km-nyi útja során akár 6-13 liter benzint is megtakaríthat 100 km-enként azzal, hogy 1 kg alumíniumra cserélik a nehezebb anyagok 2 kg-ját. Az AUDI új A2-es márkatípusa már így készül.

15 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium az elektrotechnikai iparban Az alumínium kiválóan vezeti a hőt és az áramot, súlyához viszonyítva kétszer jobb vezető a vörösréznél, az teszi az alumíniumot a leggyakrabban használt anyaggá a távvezetékeknél. A látható fényt és a hőt jól veri vissza, és így a súlyával együtt eszményi anyag reflektorokhoz, lámpatartozékokhoz és mentőtakarókhoz. Mivel nem mágnesezhető, a híradástechnika és a villamos motorokat, generátorokat gyártó iparágak meghatározó anyaga.

16 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium mint csomagolóanyag I. Az alumínium természetes védő oxidréteget képez a felületén, amely ellenáll a korróziónak. Különféle felületkezelések, mint az eloxálás (anódozás), festés, lakkozás, tovább javíthatja ezt a tulajdonságot. Különösen hasznos olyan alkalmazásoknál, ahol a védelem és tartósság feltétel. Az alumíniumfólia, még ha 0,007 mm-es vékonyságúra nyújtják is, teljesen folyadék- és gázzáró (hermetikus) marad, sem az illat-, sem az íz anyagokat nem ereszti ki. Ezenfelül, maga a fém nem nem bocsát ki se illat-, se íz anyagokat, ez a tulajdonsága ideálissá teszi, hogy érzékeny termékek, például élelmiszerek és gyógyszerek csomagolóanyaga legyen.

17 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium mint csomagolóanyag II. Mint csomagoló anyagot számos területen alkalmazzák: tálcák, fóliák, italos dobozok, konzervdobozok dohány és kozmetikai anyagok csomagolásaként ma már nélkülözhetetlen. A legkülönbözőbb áruk: üdítők, szappanok, állateledelek, gyorsételek, piperecikkek, csokoládék, mirelittermékek, tabletták, teniszlabdák és hegesztő - rudak - öltöznek alumíniumcsomagolásba, amely a mindennapok szereplője lett. Minden főbb sörmárka és a legtöbb üdítő kapható alumínium dobozokban. Jelenleg történetesen az összes dobozos ital alumíniumdobozos. Mágnessel tesztelhető a csomagolóanyag. Ha alumínium, nem vonzza.

18 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium a háztartásokban Az alumíniumnak a háztartásokban számos felhasználási területe van. Többek között: fazekak, háztartási gépek, kilincsek, evőeszközök stb.

19 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása A bányászat, mint környezetkárosító tevékenység - külszíni fejtés: növénytakaró - mélyművelés: vízbázis (pl. Tapolca, Héviz) - meddőhányók (1 t timföld – 1 t vörösiszap) - szállítás - elektrolízis energiaigénye és szennyezése (Minden egyes t alumínium kiolvasztásával 2 t szén- dioxid, 3 t perfluor-karbon (PFC) jut a levegőbe.)

20 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása A bányászat, mint környezetkárosító tevékenység - külszíni fejtés:

21 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása AZ ALUMÍNIUM ELŐÁLLÍTÁSA Az alumínium kétféle módon állítható elő gazdaságosan: • Egyik oxidjából a bauxit nevű kőzetalkotó ásványból történik. Négy t bauxitból két t timföld (alumínium – oxid) állítható elő, amiből végül egy t alumínium készíthető. • Az alumíniumhulladék újrafelhasználása révén.

22 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása A bauxit A bauxit nevét Dél-Fr. o. lelőhelyéről (Les Beaux) kapta. A bauxitrétegek különböző mennyiségekben fordulnak elő a Földön. A legnagyobbak Ausztráliában, Jamaicán, Nyugat-Afrikában: Guineában, a volt Szovjetunió területén (Ural), Brazíliában, Bosznia-Hercegovinában, Görögországban, Magyarországon, Franciaországban, az Egyesült Államokban (Missouri Állam) Indiában és Kínában találhatók. Hazánkban 1926-ban kezdődött el a bauxittermelés Gánton (Dunántúli-középhegység).

23 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása A bauxit felhasználási területei a következők lehetnek: • Timföldgyártás • Vaskohászati kohóadalék • Tűzálló anyagok (kerámia) gyártása • Kőzetgyapot-gyártás adalékanyaga • Talajjavítás, egyéb

24 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Az alumínium-oxid rendkívül magas olvadáspontja (2045°C) miatt tiszta timföld olvadékelektrolízisét az iparban nem alkalmazhatják gazdaságosan. Az alumínium-oxid (Al2O3) és kriolit (Na3AlF6) keverékének az olvadáspontja csak kb. 960°C, ezért az alumíniumot ennek a keverékének az olvadékelektrolízisével nyerik.

25 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása A kriolit (Na3AlF6) alumínium-trinátrium-fluorid Az alumíniumgyártás egyik fontos segédanyaga. A kriolitból egészségre káros fluorvegyületek keletkezhetnek, amely szennyezés csökkenthető, ha az alumínium előállítása újrahasznosítással történik.

26 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Elektrolízis Az elektródokon kialakuló vegyi folyamat, amikor is egyenáramot vezetnek át az elektroliton. Kis feszültségű (4-5 V), de nagy áramerősségű ( ezer A) egyenáram hatására válik ki az alumínium. Mivel az alumínium sűrűsége nagyobb a krioliténál, így az elektrolizáló kád alján gyűlik össze. A folyamathoz rengeteg energiára van szükség, ezért is jó, ha összegyűjtjük a hulladékalumíniumot és újrahasznosítjuk.

27 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Elektrolízis

28 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása A vörösiszap A timföldgyártás nagy mennyiségű mellékterméke, amely főleg vas-, alumínium-, szilícium- és nátrium-oxidot tartalmaz. A vörösiszap környezetkárosító melléktermék, amelynek hasznosítása és elhelyezése még nem megoldott, és elhelyezés ill. tárolása komoly környezeti kockázattal jár. A radioaktivitására is figyelni kell! (Radioökológiai aspektus)

29 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása A vörösiszap

30 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Az alumínium ötvözése: Az ötvözet fémes tulajdonságú anyag, 2 vagy több vegyi elemből áll, amelyek közül az egyik az alapfém, a többi az ötvözőfém. Az ötvözőelemek felhasználásával kívánt jellemzők, köztük a korrózióállóság és a szilárdság befolyásolható. Alumíniumötvözeteket alkalmaznak repülőgépeknél, autóknál, űrhajóknál.

31 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Az alumínium leggyakoribb ötvözetei: • Szilumin: 12% Si tartalmú Al. Jól önthető. • Duralumínium-ötvözetek: % Cu, 0.5% Mg, 0-0.5% Mn, Si, Al. Rendkívül nagy szilárdságúak. Repülőgépek anyagához használják. • Magnálium vagy „Hidronálium” néven ismert Al-Mg ötvözetek. Korrózióállósága jó. Hajók gyártása.

32 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Az alumínium leggyakoribb ötvözetei: • „Aldrey” ötvözetek, jó elektromos vezetőképességgel bírnak, korrózióállóságuk is megfelelő összetételük: % Cu, % Mg, % Mn, % Si. • Alumíniumbronz: Cu, Al. Mérleg, órarugók alkatrészei.

33 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Az öntvény: Miután az alumíniumot olvadékelektrolízissel megolvasztották, öntvényt készítenek. Az olvadt fémet, illetve ötvözetét formába (kokilla) öntik és hagyják megszilárdulni téglatest vagy rúd alakban. Az alakos alumíniumöntvényeket homok, kokilla és nyomásos öntési technológiával lehet előállítani. A homoköntés egyedi öntvények gyártására szolgál. A kokilla és nyomásos öntés a tömeggyártást szolgálja.

34 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Az öntvény:

35 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Az alumínium gyártása Az alumínium további feldolgozá-sa

36 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ Története I. : Az alumíniumból készült italdobozt az 50-es évek eleje óta ismerjük. Fokozatos térnyerését az 1960-ban megjelent alumínium doboz gyorsította fel, amelyre 1963-ban ráfejlesztették a perforált tépő fedelet, majd később külső és belső felületeit lakkozták. A doboz mára világméretekben elterjedt.

37 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ Története II. : Az alumínium dobozos italok nagy mennyiségben néhány éve jelentek meg a magyar piacon. Az italdoboz, mint könnyű, esztétikusan díszíthető dekoratív (eloxálható, lakkozható, festhető) és törhetetlen csomagolóeszköz mind közkedveltebb a fogyasztók körében. A dobozos italok fogyasztása rohamosan nő, vagyis egyre több üres doboz feldolgozásával kell számolnunk.

38 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ Előnyei: • könnyű, • lassan kopik, • nem engedi át az illatokat, a folyékony anyagokat, a fényt, • könnyen csökkenti vagy növelik a hőt, • nem korrodálódik.

39 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ Újrahasznosításával rengeteg energiát lehet megspórolni. (Egyetlen italos doboz elsődleges elkészítéséhez például annyi energiát használunk el, mint amennyi egy naponta borotválkozó férfi villanyborotvájának egyévi működtetéséhez szükséges.) Újradobozok használatával az ipar akár 20-szor több dobozt termelhet ugyanannyi energiával ban a megspórolt energia mennyisége egyenértékű volt 19,3 millió hordó olajjal, illetve 11,5 millió kWh árammal.

40 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ Magyarország éves alumínium-italdoboz forgalma: éves szinten meghaladja a 650 millió darabot (2006.). Elkerülhetetlen az újrahasznosítás!

41 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE A szelektív hulladékgyűjtés fogalma: A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajták szerinti szétválogatását jelenti. A háztartásban szétválogatott hulladékból az ipar ismét terméket tud gyártani, azaz az így gyűjtött hulladék újrahasznosítható. Így a közszolgáltatónak kevesebb hulladékot kell elszállítani a hulladékgyűjtő konténerekből. A szelektív hulladékgyűjtéssel csökken a hulladéklerakókon a szemét mennyisége, a válogatott hulladék megfelelő kezelés után másodnyersanyagként újrafelhasználásra kerül.

42 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE A szelektív hulladékgyűjtés fogalma: Az újrahasznosított hulladék által megóvjuk a természeti erőforrásokat és a környezetünket, hogy például a különböző fémeket ne kelljen a föld mélyéről kibányászni, vagy újabb fákat kivágni, erdőket kiirtani a papírgyártáshoz. Szelektív hulladékgyűjtés nélkül nincs újrahasznosítás. Az újrahasznosítás lehetővé teszi a természetben lejátszódó körforgáshoz hasonló körfolyamatot, a felelősségteljes környezetbarát életet. Ebben az esetben a hulladék nem szemét, hanem érték.

43 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE Az újrahasznosítás fogalma: Az újrahasznosítás során ún. másodlagos anyag keletkezik, ami a hulladék fajtájától függően az eredetihez képest eltérő minőségű lehet (pl.: barna a papír, könnyen szakad stb.) Az alumínium e tekintetben különleges, ugyanis az újrahasznosítás során nem romlik a minősége.

44 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE Az alumínium a legkönnyebben újrahasznosítható fém. Az újrahasznosításának előnyei: • 98%-ban újrahasznosítható • 95%-os energia megtakarítás • csökken a kitermelt természeti erőforrások mennyisége • csökken a tájrombolás • csökken a környezet szennyezése • csökken a szeméttelepre/égetőbe kerülő hulladék mennyisége • egy tonna aluhulladék újra feldolgozásával négy tonna bauxit takarítható meg

45 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE Az alumíniumipar szorosan összedolgozik az autógyárakkal. A járműipari alkalmazások újrahasznosítási arányai 60 és 90% közöttiek a különféle országokban. A piacokon jelenleg a világ alumíniumigényének közel 40%-a fedezhető a fémhulladékból, szám szerint 11,6 millió tonna. Az újrahasznosított fém energiát és ásványkészleteket spórol meg, amelyeket az elsődleges gyártás igényelne. 95%-kal kevesebb energia fogy és 95%-kal kevesebb üvegházhatást erősítő gáz képződik. Hazánkban az összegyűjtött alumíniumot három újrahasznosító üzemben dolgozzák fel Tatabányán, Apcon, Mocsán.

46 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE AZ ÉAI MAGYARORSZÁG KHT. TEVÉKENYSÉGE Az ÉAI (Érdektársulat az Alumínium Italos Dobozok Újrahasznosítására) Magyarország Kht. Az EU-ban elfogadott normák szerint működő, az alumínium italdobozok újrahasznosítására szakosodott cég. A szelektív gyűjtésre való hajlandóságot, a környezet védelmét folyamatos oktatással, tudatformálással lehet kialakítani a társadalomban. Hazánkban az ÉAI Magyarország Kht től jól bevált külföldi módszerek adaptálásával végzi a begyűjtést és koordinálja az újrahasznosítást.

47 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE AZ ÉAI MAGYARORSZÁG KHT. TEVÉKENYSÉGE Az ÉAI Kht. biztosítja civil társaságok, társasházak, a gyűjtéshez csatlakozó kerületek, városok, intézmények részére a gyűjtőpontokat, valamint a gyűjtés beindításánál esetenként a gyűjtőeszközöket (oktatóanyag, gyűjtőláda és -zsákok) az alumínium gazdaságos gyűjtése az újrahasznosítás és a tudatformálás elősegítse érdekében.

48 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE AZ ÉAI MAGYARORSZÁG KHT. TEVÉKENYSÉGE Az ÉAI Magyarország Kht. alapvető feladatának a tudatformálást, a meggyőzést tekinti, de a visszagyűjtési folyamat logisztikai feltételeinek megteremtését is célul tűzte ki. Stratégiáját a tanárok és diákok körében népszerűsíti, a gyűjtőpontok létrehozásával is jelezve, hogy ezzel a jövő építésén fáradozik.

49 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE AZ ÉAI MAGYARORSZÁG KHT. TEVÉKENYSÉGE • Évente több száz országos és regionális fesztiválon, rendezvényen az alumínium italosdobozok szelektív gyűjtése és a tevékenység bemutatása (a 12 legnagyobb hazai fesztiválon több, mint kg aluitaldoboz gyűlt össze 2006-ban.) • Gyűjtőpontok működtetése a Balaton Hajózási Rt által üzemeltett kikötőkben , valamint több,mint 100 MOL töltőállomáson. • Több, mint 2000 iskola gyűjti folyamatosan a használt italosdobozt.

50 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE Magyarország EU csatlakozását illetően az újra-hasznosításra vonatkozó előírások szerint anyagonként 2005-re 15%-os újrahasznosítási kvótát kellet elérni. Ezt a célt csakis szervezett gyűjtésekkel és ezzel párhuzamos, folyamatos oktatással valósulhatott meg. Magyarországon az évente forgalomba lévő használt alumínium ital dobozok száma meghaladja a 650 milliót. Így elkerülhetetlenné válik az újrahasznosítás ökológiai, ökonómiai és szociálpolitikai okokból. Ebből 2006-ban 806 tonna szelektíven gyűjtött aluitalosdoboz került újrahasznosításra.

51 Környezeti fenntarthatóság AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE
Veszprém, 2010. AZ ALUMÍNIUM ITALDOBOZ GYŰJTÉSE Európában a gyakori erőfeszítések során a tartós fejlődés érdekében különböző tartósságvizsgálatok mutatják ki, hogy az alumínium italdoboz újrahasznosítása a magas újrahasznosítási kvótának köszönhetően a fenntartható fejlődés elvének fontos aspektusait valósítja meg. A 2001-től ig terjedő időszakban az un. ”pilot”- projektek (kísérleti akciók) - által, vagyis több napos gyűjtési akciókkal, továbbá civil szervezetek bevonásával, illetve nem utolsósorban az iskolák közreműködésével összegyűjtött alumínium hulladék mennyisége igazolja, hogy a hajlandóság megvan bennünk és közös erővel, folyamatos munkával ez az eredmény könnyedén megtöbbszörözhető.

52 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010.

53 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010.

54 Környezeti fenntarthatóság
Veszprém, 2010. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„Hulladékgazdálkodás és feldolgozóipar a felnőttoktatásban” projekt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések