Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„New Hungary” Rural Development Programme 2007-2013 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„New Hungary” Rural Development Programme 2007-2013 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály."— Előadás másolata:

1 „New Hungary” Rural Development Programme 2007-2013 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

2 2 Támogatásokkal kapcsolatos jogszabályok Európai uniós: 1698/2005/EK Tanácsi rendelet (2005. szeptember 20.) 1974/2006/EK Bizottsági rendelet (2006. december 15.) 1975/2006/EK Bizottsági rendelet (2006. december 7.) Hazai: 2007. évi XVII. törvény a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokról 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól FVM-rendeletek az egyes támogatási jogcímekről

3 3 A nemzeti fejlesztési irányok meghatározása (tengelyek) A mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása A környezet és a vidék állapotának javítása Az életminőség javítása a vidéki területeken, és a diverzifikáció ösztönzése LEADER

4 4 A mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása (I. tengely) A megújuló energiaforrások alkalmazásának és termelésének elősegítése; Az állattenyésztési ágazat életképességének erősítése; Az élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javítása; Nagyobb hozzáadott érték előállítása a kertészetben; Mezőgazdasági infrastruktúra-fejlesztés és vízgazdálkodás;

5 5 A mezőgazdasági dolgozók és gazdálkodók korstruktúrája megváltoztatásának ösztönzése; Az innováció, a marketing szemlélet és a vállalkozói készségek támogatása a mezőgazdaságban; Hozzájárulás a tudásalapú vidéki társadalom megteremtéséhez a tudás és információ terjesztése által.

6 6 A környezet és a vidék állapotának javítása (II. tengely) A gazdaságos és környezetbarát erdőgazdálkodás elősegítése; A környezetkímélő gazdálkodási módszerek megerősítése és elterjesztése; Állatjóléti előírások.

7 7 Az életminőség javítása a vidéki területeken, és a diverzifikáció ösztönzése (III. tengely) Új munkahelyek létrehozása és a jövedelemszerzési lehetőség és képesség erősítése a vidéki vállalkozások fejlesztése által; Az életminőség javítása a falumegújítás elősegítésével; Az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása kistelepülési integrált közösségi és szolgáltató terek létrehozásával.

8 8 Intézkedések 1.Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás; 2.A mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása; 3.A turisztikai tevékenységek ösztönzése; 4.A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások; 5.Falumegújítás és –fejlesztés; 6.A vidéki örökség megőrzése; 7.Képzés és tájékoztatás; 8.Készségek elsajátítása, ösztönzés és a helyi fejlesztési stratégiák kidolgozása és végrehajtása.

9 9 III. Tengely 1. Intézkedés: A NEM MEZŐGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGGÉ TÖRTÉNŐ DIVERZIFIKÁLÁS Az intézkedés tartalma: mezőgazdasággal foglalkozó háztartásoknak, vállalkozásoknak a kiegészítő jövedelemhez jutásának támogatása. Földrajzi terület: Magyarország egész területe Kedvezményezettek köre: Természetes személyek (gazd á k) esetében a gazdaságon belüli fejlesztések támogathatók. Jogi személyek esetében azon jogi személyek gazdaságon belüli fejlesztései támogathatók, amelyek mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelme meghaladja az összes á rbevételük 50%-át. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 45 %-a, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben és településeken: 50 %. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként („de minimis”).

10 10 III. Tengely 2. Intézkedés: MIKROVÁLLALKOZÁSOK LÉTREHOZÁSÁNAK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA Az intézkedés tartalma: új, illetve működő mikrovállalkozások beruházásainak, műszaki-technológiai fejlesztésének támogatása. Földrajzi terület: az 5000 fő állandó lakosnál alacsonyabb lakosságszámmal vagy a 100 fő/km2 népsűrűségnél alacsonyabb népsűrűséggel rendelkező települések (kivétel: budapesti agglomeráció települései) Kedvezményezettek köre: Mikrovállalkozás (gazdasági társaság, szövetkezet, valamint egyéni vállalkozó). Természetes személy (akit nem regisztráltak üzleti szereplőként), aki vállalja, hogy a projekt első kifizetése idején, a sikeres pályázati eljárás után regisztráltatja mag á t. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 40 %-a, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben és településeken: 50 %. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként („de minimis”).

11 11 III. Tengely 3. Intézkedés: A TURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGEK ÖSZTÖNZÉSE Az intézkedés tartalma: 1. magánszálláshelyek kialakítása, már működő szálláshelyek bővítése és korszerűsítése, szolgáltatásainak fejlesztése 2. ifjúsági szálláshelyek, gyermek- és ifjúsági tábor, telepített sátortábor, turistaház kialakítása, már működő egységek bővítése és szolgáltatásainak fejlesztése 3. agroturisztikai szolgáltatások kialakítása, bővítése, fejlesztése az alábbi területeken: a) az alkalmi falusi- és agroturisztikai szolgáltatás, b) a lovas szolgáltatás, c) a vadászati és az erdei turizmus fogadóhelyi szolgáltatás, d) a horgász turisztikai szolgáltatás, valamint e) a borturisztikai szolgáltatás. Földrajzi terület: az 5000 fő állandó lakosnál alacsonyabb lakosságszámmal vagy a 100 fő/km2 népsűrűségnél alacsonyabb népsűrűséggel rendelkező települések (kiv é tel: budapesti agglomeráció települései)

12 12 Kedvezményezettek köre: természetes személy, mikro-, kis- és középvállalkozás, non-profit szervezet, egyházi jogi személy, települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint a kedvezményezettek társulásai. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro, illetve 100,000 Euro borturisztikai szolgáltatás esetén/ 3 év kérelmezőnként („de minimis”). Támogatás aránya: a) természetes személy, mikro-, kis-, és középvállalkozás: aa) hátrányos helyzetű településeken vagy térségben elhelyezkedő településen megvalósuló projekt esetén az összes elszámolható kiadás 50 %-a, ab) egyéb esetben az összes elszámolható kiadás 45 %-a; b) települési önkormányzat, önkormányzati társulás, egyházi jogi személy, non-profit szervezet: esetén az összes elszámolható kiadás 100 %-a.

13 13 A falusi- és agroturisztikai szolgáltató tevékenységről szóló 136/2007. (VI. 13.) Korm. rend. Tevékenység típusai: a helyi népművészeti, néprajzi, kézműves, építészeti és kulturális értékek, örökségek bemutatása, a falusi élethez, környezethez és munkakultúrához kapcsolódó hagyományok, tevékenységek bemutatása, falusi vendégasztal szolgáltatása, a helyi gazdálkodási módok, termelési szokások bemutatása, saját előállítású népművészeti és kézműves termékek értékesítése, falusi rendezvények szervezése

14 14 III. Tengely 4. Intézkedés: A GAZDASÁG ÉS A VIDÉKI LAKOSSÁG SZÁMÁRA NYÚJTOTT ALAPSZOLGÁLTATÁSOK Az intézkedés tartalma: 1. az intézkedés lehetőséget teremt az önkormányzatok, civilek, egyházi jogi személyek számára, hogy integrált közösségi és szolgáltató tereket alakítsanak, valamint 2. a falu- és tanyagondnoki hálózat fejlesztésére. Földrajzi célterület: Azon községek, amelyek lélekszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a 100 fő/km2 népsűrűséget, illetve tanyás térségek. A budapesti agglomeráció települései, és a kistérségi központok nem képezik az intézkedés földrajzi célterületét. A vissza nem térítendő támogatás összege: Integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítása esetén: maximum 200,000 Euro, amely a 2007-2013 közötti időszakban településenként egyszer kérelmezhető. A támogatás mértéke falu- és tanyagondnoki szolgálat esetén: maximum 40,000 Euro projektenként. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 100%-a.

15 15 III. Tengely 5. Intézkedés: FALUMEGÚJÍTÁS ÉS -FEJLESZTÉS Az intézkedés tartalma: A falu k ö rnyezet é t é s megjelen é s é t jav í t ó kisl é pt é kű infrastruktur á lis fejleszt é sek: parkok, pihenőter ü letek, s é t á nyok é s egy é b k ö zter ü letek. A v é delem alatt nem á ll ó, k ö z ö ss é gi é s gazdas á gi c é lokat szolg á l ó, illetve a telep ü l é s megjelen é s é ben jelentős szereppel b í r ó é p ü letek k ü lső fel ú j í t á sa. Ú j piacterek megnyit á sa é s a megl é vők fejleszt é se a helyi mezőgazdas á gi term é kek jobb eladhat ó s á ga é rdek é ben. J á tsz ó t é r kialak í t á sa gyermekek sz á m á ra.

16 16 Földrajzi célterület: Azon községek, amelyek lélekszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a 100 fő/km2 népsűrűséget, illetve tanyás térségek. A budapesti agglomeráció települései, és a kistérségi központok nem képezik az intézkedés földrajzi célterületét. Kedvezményezettek köre: non-profit szervezetek, önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházi jogi személyek. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 100%-a. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként.

17 17 T á mogatott k ö lts é gt í pusok Infrastrukturális fejlesztések költségei Eszközök és felszerelések beszerzésének és telepítésének költségei Külső felújításhoz kapcsolódó költségek Növénybeszerzés, tereprendezés, parkosítás költségei Általános költségek Az intézkedés keretében ingatlan vásárlása nem támogatható.

18 18 III. Tengely 6. Intézkedés: A VIDÉKI ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSE ÉS KORSZERŰSÍTÉSE Az intézkedés tartalma: Kulturális örökség: A védelem alatt álló épületek - k ü l ö n ö s tekintettel a helyi v é delem alatt á ll ó é p ü letek - külső-belső helyreállítása és korszerűsítése; az épületek és a kulturális értékek bemutatása; az előbbiekhez szorosan kapcsolódó zöld területek fejlesztése és helyreállítása; sétányok és gyalogutak építése. A helyi népművészet, a néprajzi és kulturális értékek bemutatása. A kulturális örökség felújításával, fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos tanulmányok, tervek készítése. A természeti örökség megőrzése és fejlesztése: A természeti és történelmi tájk é p, ill. az azt alkotó táji elemek javítását és fejlesztését célzó támogatások és fejlesztések. A környezeti tudatosság fejlesztését célzó intézkedések t á mogat á sa.

19 19 T á mogatott k ö lts é gt í pusok Infrastrukturális fejlesztések költségei Eszközök és felszerelések beszerzésének és telepítésének költségei Külső és belső felújításhoz kapcsolódó költségek Növénybeszerzés, tereprendezés, parkosítás költségei Általános költségek Az intézkedés keretében ingatlan vásárlása nem támogatható.

20 20 Földrajzi célterület: Azon községek, amelyek lélekszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a 100 fő/km2 népsűrűséget, illetve tanyás térségek. A budapesti agglomeráció települései, és a kistérségi központok nem képezik az intézkedés földrajzi célterületét. Kedvezményezettek köre: non-profit szervezetek, egyházi jogi személyek, önkormányzatok, önkormányzati társulások. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 100%-a. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként.

21 21 III. Tengely 7. Intézkedés: KÉPZÉS ÉS TÁJÉKOZTATÁS Az intézkedés tartalma: az intézkedés keretében a (támogatott és potenciális kérelmező) vidéki vállalkozók képzése, tanfolyamok, gyakorlati bemutatóval egybekötött tájékoztató programok szervezése, önkormányzatok non-profit szervezetek és természetes személyek részére nyújtott ügyfélszolgálati tájékoztatás támogatható a képzések célcsoportja a „Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás” és a „Mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása” intézkedés kedvezményezetti köre. A „Turisztikai tevékenységek ösztönzése” intézkedés kedvezményezettjeinek gazdasági szereplői szintén kedvezményezettjei lehetnek ennek az intézkedésnek. Földrajzi célterület: azon települések, amelyek a képzéshez kapcsolódó III. intézkedéscsoport által érintettek.

22 22 III. Tengely 8. Intézkedés: KÉSZSÉGEK ELSAJÁTÍTÁSA, ÖSZTÖNZÉS ÉS VÉGREHAJTÁS Az intézkedés tartalma: - integrált vidékfejlesztési stratégiák kidolgozása, - az erre vonatkozó Helyi Vidékfejlesztési Iroda koordinációs és támogató tevékenység támogatása, valamint - helyi szintű humán kapacitások és együttműködések bővítése a vidékfejlesztési stratégiák megvalósítása, valamint a LEADER csoportok felkészítése érdekében. A helyi közösségek megalakulásától a LEADER helyi akciócsoportok elismeréséig: 1.A helyi közösségek megalakulása, nyilvántartásba vételi eljárás 2.Az előzetesen elismert vidékfejlesztési akciócsoportok kiválasztása 3.A LEADER helyi akciócsoportok és a Helyi Vidékfejlesztési Közösségek kiválasztása

23 23 LEADER A III. Intézkedéscsoport célkitűzései jelennek meg a legnagyobb hangsúllyal a LEADER programban, de erőfeszítéseket kell tenni a helyi akciócsoportnak az I. és II. Intézkedéscsoport célkitűzései irányába történő orientálására is. Int é zked é sei: 1. Helyi fejlesztési stratégiák megvalósítása 2. Hazai és nemzetközi t é rs é gek k ö z ö tti egy ü ttműk ö d é sek 3. Műk ö d é si k ö lts é gek, k é szs é gek elsaj á t í t á sa é s anim á ci ó

24 24 Forrásmegosztás I. Tengely 2 366 378 274 Euro II. Tengely 1 626 706 126 Euro III. Tengely 690 690 802 Euro IV. Tengely 272 978 313 Euro TS 202 978 313 Euro Összesen: 5 159 109 184 Euro

25 25 Nem mezőgazdas á gi tev é kenys é gg é t ö rt é nő diverzifik á l á s 28 111 114 Euro Mikrov á llalkoz á sok l é trehoz á sa é s fejleszt é se 313 297 349 Euro Turisztikai tev é kenys é gek ö szt ö nz é se 61 195 206 Euro A gazdas á g é s a vid é ki lakoss á g sz á m á ra ny ú jtott alapszolg á ltat á sok 110 165 183 Euro Falumeg ú j í t á s é s -fejleszt é s 73 489 501 Euro Vid é ki ö r ö ks é g megőrz é se, korszerűs í t é se 35 294 300 Euro K é pz é s é s t á j é koztat á s 25 762 767 Euro K é szs é gek elsaj á t í t á sa, ö szt ö nz é s é s v é grehajt á s 43 375 382 Euro

26 26 ÚMVP - EMVA ÜTEMEZÉS 2007. március: Az áprilisban indítandó jogcímekre vonatkozó miniszteri rendeletek megjelentetése 2007. áprilisától: a jogcímek folyamatos megjelentetése és befogadása Előreláthatólag 2007. decemberében: a III. tengely intézkedéseire FVM rendeletek megjelenése

27 27 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! www.fvm.hu


Letölteni ppt "„New Hungary” Rural Development Programme 2007-2013 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések