Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Blokknyelvek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Blokknyelvek."— Előadás másolata:

1 Blokknyelvek

2 MIT és Google Az előbbi előadásban már megismerkedhettünk egy blokknyelvvel és az MIT több kutatójának munkásságával, akik ezeket a blokknyelveket kifejlesztették. Emlékeztetőül: Seymour Papert, Hal Abelson, Mitchel Resnick. Azt is láttuk, hogy egy másik, profitorientált cég is bekapcsolódott a blokknyelvek történetébe 2008-ban, a Google Inc. A Google a keresőoptimalizálás révén vált világcéggé, de azóta számos projektjük fut a világon, melyek többsége hazánkban hasonlóan népszerűtlen sajnos, mint az MIT blokknyelvprojektjei. Szolgáltatásainak üzleti modellje általában a következő: Magánszemélyek számára egy bizonyos „szolgáltatáscsomag” ingyenes szokott lenni A cégek számára fizetős csomagokat kínál. Oktatási intézmények számára a cégeknek szánt legszűkebb „csomagokat” szokta kínálni, ingyen.

3 Blokknyelvek: Előnyök és kritikák
A fejlesztők sokkal több figyelmet tudnak az alkalmazásaik tervezésére fordítani, ahelyett, hogy elvesznének az implementációs, illetve nyelvi szintaktikai részletekben. Nyilvánvaló hasznosítási területük a köz-oktatásban való programozás oktatás, illetve egyéb kezdő, programozásban nem jártas érdeklődők számára nyújthat élményszerű bevezetést a programozásba. (Didaktikai ideológiai alapja Jean Piaget konstruktivista tanuláselmélete.) A programozás blokkokkal történik, melyek LEGO kockákhoz vagy puzzle darabokhoz hasonlíthatók. Egy-egy projekt által, amit elkészít egy gyermek fontos matematikai és informatikai készségekhez jut, miközben kreatívan gondolkodik, következetesen és szisztematikusan tervez, alkot, tehát olyan készségeket is gyakorol, melyeket az élet bármely területén kamatoztathat majd. Ellenérzések, félelmek a visual- és blokknyelvekkel kapcsolatban mindig voltak. A komoly programozók nem tekintik értékes nyelvnek őket.

4 Projektek Érdekes blokknyelv projektek:
blockPhP (amit a neve sugall  ) StarLogoTNG (A Logo nyelv modern változata) – az MIT hivatalos projektje Scratch – a Logo blokknyelv-változata ScratchStat (Statisztikai kiegészítő a Scratch-hez) – egyike az MIT-n készült disszertációknak, melyeknek a blokknyelv a témájuk Botbeans (Gyerekeknek készült blokknyelv, de egy NetBeans-hez hasonló fejlesztőkörnyezetbe ágyazva.) Visual language for Arduino (intelligens kütyük programozása) AppInventor for Android – a Google Inc. és az MIT közös projektje Blockly – a Google Inc. önálló blokknyelvprojektje

5 OpenBlocks Az MIT nyílt forráskódú blokknyelv-fejlesztő eszköze.
Az OpenBlocks keretrendszer lehetővé teszi az alkalmazás-fejlesztők számára saját grafikus blokk programrendszerek építését, bővítését egyszerű XML fájlok specifikálásával. Az OpenBlocks-szal készült valamennyi programozási nyelvre igaz, hogy az objektumorientált, interpretált, dinamikus, vizuális programozási nyelvek. A programkód színekkel kategorizált kirakóselemekből építhető össze. Ezek parancsok, változók, állapotkomponensek, logikai kifejezések, elágazás- és ciklusszervező utasítások, melyek csak szintaktikailag helyes módon illeszkednek egymáshoz. A programozás eseményvezérelt, és sokszor többszálú. Az MIT blokknyelv-projektjeire továbbá igaz volt, hogy a projekt saját weboldalára lehetett a kész munkákat feltölteni, melyeket előtte a nyílt forráskódú, MacOS vagy Windows alapú számítógépekre telepített fejlesztőkörnyezettel lehetett elkészíteni. Az MIT „cenzúrát” gyakorol a weboldalon – hiszen gyerekek használják.

6 AppInventor for Android
AppInventor és Blockly AppInventor for Android 2008. Google és az MIT együtt elindítja az AppInventor for Android projektet, a forráskódot nyílttá teszik. 2012. januártól a projekt felügyeletét teljesen átveszi az MIT. 2012. júniusban a Google közzéteszi a Blockly-t. Felhőben futó általános célú blokknyelv, mely szintén az oktatás számára készült. Egyidejűleg több nyelvre fordít. (JavaScript, Python, Dart) Saját blokkok fejleszthetők (JavaScriptben, de van egy ún. Blockfactory is) A Blockly web3.0-s eszköz Egy ilyen saját, doménspecifikus blokknyelvet szeretnék bemutatni a továbbiakban, melyet én készítek. A neve BlockImpress.

7 BlockImpress Célja: Létrehozni egy olyan webes prezentációs eszközt, melynél a többi bemutatókészítő alkalmazással szemben az ezzel való munka programozás. Az ebben való munka kicsit más szemléletet igényel, mint egy alkalmazás használat. Doménspecifikus: egy adott szakterület számára készül, speciális céllal vagy feladatra. Ez az üzleti beszámolókészítés. Alapjai Google Blockly. ( Bartek Szopka Impress Scriptje. Egy a Prezihez hasonló látványvilágú, de valódi 3d-s webes prezentáció készítésére alkalmas Script. ( Saját formális leírási rendszerem amelyet gazdasági célú, tudásalapú rendszerek fogalmi modelljének leírásához szoktam használni. (Például a DE TEK-en ezzel fogalmaztuk meg az egyetemi VIR számára a rendszerből kinyerni kívánt vezetői igényeket.)

8 BlockImpress Blockly linkek BlockImpress linkek
BlockImpress linkek

9 Köszönöm a figyelmet! Kontakt:


Letölteni ppt "Blokknyelvek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések