Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára SZPISÁK TAMÁS / 2012.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára SZPISÁK TAMÁS / 2012."— Előadás másolata:

1 DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára SZPISÁK TAMÁS / 2012.

2 Fejlesztőkörnyezet  EasyPHP vagy Wampserver, stb.  webfejlesztő-keretrendszerek integrált telepítőcsomaggal  Apache webszerver (nyílt forráskódú webkiszolgáló, szabad szoftver),webkiszolgáló  MySql adatbázis szerver (többfelhasználós, többszálú, SQL-alapú relációs adatbázis-kezelő szerver),többfelhasználóstöbbszálúSQLrelációs adatbázis-kezelőszerver  PHP (PHP: Hypertext Preprocessor), egy programozási nyelv, amit eredetileg dinamikus weboldalak fejlesztésére terveztek),programozási nyelvdinamikus weboldalak  PHPMyAdmin (népszerű adminisztrációs eszköz, PHP nyelven írt, nyílt forráskódú)  Hasznos: HTML, CSS, SQL ismeretek

3 Forráskód szerkesztés  Komodo Edit, Scite, EditPlus, stb.  nyílt forrású  professzionális webfejlesztő eszköz  Win, MacOSX, Linux  PHP, Python, Ruby, JavaScript, Perl, Tcl, XML, HTML 5, CSS 3, stb.  megfelelő színezéssel segíti az olvashatóságot  Háttérben képes ellenőrizni a nyelv szintaxisát

4 HTML vs. PHP  A tisztán HTML-ből álló weboldalakhoz a kiszolgáló statikus HTML kódot szolgáltat, ami csak tartalom megjelenítésre alkalmas!  A PHP életre kelti a weboldalakat! A PHP segítségével a webkiszolgáló dinamikusan, menet közben képes előállítani a HTML-oldalakat. A PHP-parancsfájlokat a webkiszolgáló tárolja és futtatja, az eredményt pedig HTML oldalként küldi el a böngészőnek!  A kiszolgáló a PHP parancsokat nem küldi el az ügyfélnek, azokat a kiszolgáló oldalán a PHP- értelmező motor dolgozza fel.

5 Mi az a PHP?  (PHP: Hypertext Preprocessor)  (PHP: Hypertext Preprocessor), egy programozási nyelv, amit eredetileg dinamikus weboldalak fejlesztésére terveztek. programozási nyelvdinamikus weboldalak  A PHP-t leggyakrabban szerveroldali alkalmazásoknál használják, de parancssorból / konzol alól is használható, vagy önálló grafikus alkalmazásoknál.

6 A PHP fontosabb képességei  HTML/XHTML kimenet generálása  Kép, PDF, Flash, XML kimenet generálása  HTML FORM-októl érkező adatok feldolgozása (űrlapok)  Fájl feltöltések kezelése  Adatbázist használó webes alkalmazások kezelése (dBase, IBM DB2, MS-SQL, MySQL, Oracle, PostgreSQL, stb. interfész)  Hálózati kommunikációt végző alkalmazások készítése (LDAP, IMAP, HTTP, SNMP, POP3, FTP,...)  Objektum-orientált programozás lehetősége  XML feldolgozása  stb.

7 PHP kód használata  A legtöbb PHP parancsfájl PHP és HTML kódot egyaránt tartalmaz!  Fájlnév:.php  Négy különböző nyitó és záró tag pár létezik.  Kettő közülük, a és a, mindig rendelkezésre állnak.  A másik kettő a rövid tag-ek és az ASP-szerű tag-ek, ezek ki és be kapcsolhatók a php.ini konfigurációs fájlban.  Míg egyesek a rövid tag-eket és az ASP tag-eket kényelmes-nek tartják, ezek kevésbé hordozhatóvá teszik a programokat, ezért használatuk nem ajánlott!  Ha XML-be, vagy XHTML-be ágyazol PHP kódot, akkor a tag-eket kell használnod, hogy ne térj el a szabványtól.  A ; karakter zárja az utasításokat!  A ; karakter zárja az utasításokat! (Ha utána ?> következik akkor esetleg elhagyható.)

8 PHP kód használata kódértelmező mód  Amikor a PHP feldolgoz egy fájlt, akkor a nyitó és a záró tag-eket keresi, amelyek megmondják a PHP-nek, hogy kezdje el ill. fejezze be a közöttük lévő kódot értelmezni. Ez a kódértelmező mód teszi lehetővé azt, hogy a PHP kódokat mindenféle dokumentumba be tudjuk ágyazni, mivel mindent, ami a nyitó és záró tag-eken kívül esik, a PHP értelmező figyelmen kívül hagy.  PHP kódot legtöbbször HTML dokumentumokba ágyazva láthatunk, mint ebben a példában is. Ezt figyelmen kívül hagyja. Ezt szintén figyelmen kívül hagyja.

9 PHP kód használata  Megjegyzések a kódban:  // egy soros C++ szerű  /* … … */ több soros C szerű megjegyzés  # egy soros Shell-szerű megjegyzés  Előny: később elővéve hamarabb értelmezni tudjuk a kódunkat, továbbfejlesztésnél hasznos lehet, ha másnak kell végeznie, stb.

10 Változónevek  Kis és nagybetű különbözősége számít!  Kis és nagybetű különbözősége számít! (betűállás érzékeny változónevek = case sensitive) $  Első karakter: $  Legalább 1 karakternyi hossz! első karakter: betű, v. aláhúzásjel  $ utáni első karakter: betű, v. aláhúzásjel (_) lehet, utána pedig: betűk, aláhúzásjel, számok!  Szóköz, különleges karakter nem lehet benne! (csak $ és _) csupa kisbetűvel  Változónevek: csupa kisbetűvel írandók! Az angol ABC betűit kell használni!  Jó: $email; $ez_egy_jo_valtozonev; Rossz: $ez nem jo-valtozonev;  Példa: $konyv1 = ‘PHP zsebkönyv’;

11 Adattípusok a PHP-ben (gyengén típusos nyelv) Egyszerű típusok:  Bool, boolean (logikai – true v. false)  Int, Integer (egész) (pl.:5)  Float, double (lebegőpontos szám) (pl.:3.234)  String (karakterlánc) (pl.:„Hello”) Összetett típusok:  Array (tömb)  Object (objektum) Speciális típusok:  Resource (külső erőforrásra való hivatkozás)  NULL (Kezdőérték nélküli változó)

12 Ismétlő kérdések  Mondjon példát fejlesztőkörnyezetre, részletezze az elemeit!  Mi a PHP? Főbb jellemzői?  Hogyan működik a PHP motor?  Milyen változónevekre vonatkozó kritériumokat ismer?  Milyen adattípusokat használ a PHP?


Letölteni ppt "DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára SZPISÁK TAMÁS / 2012."

Hasonló előadás


Google Hirdetések