Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Piacképes programozói tudás a középiskolában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Piacképes programozói tudás a középiskolában"— Előadás másolata:

1 Piacképes programozói tudás a középiskolában
Takács Attila

2 A programozás szerepe az oktatásban
Megértse a tanuló a számítógép működését, lehetőségeit, logikáját Megismerkedjen az operációs rendszer sajátosságaival (grafikus felület). A mai nagy alkalmazásokat tudja „barkácsolni”, makrókat írni. Alapokat kapjon, ha később „komolyan” is akar programozni  a nyelv ne legyen speciális.

3 Az objektum vezérelt működés és a grafikus felület
A mai operációs rendszerek grafikus felületen támogatnak, a felületen egérrel, billentyűzettel kezelhető objektumok vannak Gyakori az eszközöket vezérlő célgép (pl. mobiltelefon, PDA, mosógép, DVD író, Windows CE op. rsz.) Ennek ismeretét várja el a felsőoktatás és a piac

4 Mit használjunk? Visual C++, Borland C++, C# (hardverigény)
Borland Delphi (a Pascal utódja) Visual Basic (ez a Basic nem az a Basic!) A Delphi és a VB nagyon hasonlít egymásra

5 „Visual Basic” verziók
VB50CCE: ingyenes változat. Nincs: help, EXE, adatbázis-kezelés stb oktatáshoz, ActiveX komponensekhez. VB for Applications: Az Office programcsomag makrónyelve VB script: Böngészőben lefutó programocska, hasonló a VBA-hoz. (IE) (Szerveren fut: ASP)

6 Újabb verziók: VB 6.0 Professional Edition
Van ingyenes változata: Working model – jövő héten adjuk CD-n Visual Studio.NET (2003) Visual Studio Express – ingyenes (2005) benne Basic – érettségin is használható!

7 Mit tanítsunk a középiskolában?
Különböző oktatási formákban: Normál informatika képzés Informatika tagozatos Informatikai szakképzés Programozói szakkörök Emeltszintű érettségi előkészítő

8 9-10. évfolyamon: VBS Nem igényel előkészületeket (pl. telepítés)
Minimális a fejlesztői környezet Bemutathatók az alapvető struktúrák: szekvencia, elágazás, ciklus Algoritmus és program bemutatása Megalapozza a továbblépést (VB.net) Lehetőség az objektumok kezelésére Csak Variant típus van (de vannak altípusai!)

9 Informatika tagozaton, szakkörön, előkészítőn
Adatszerkezetek, adattípusok Algoritmizálás, programozási tételek Visual Basic.NET v. C# vagy VBA? Oktató programok, játékok készítése Éles feladatokra való felkészítés pl. MS Home, üzleti programok ASP-s weboldalak, pl. MSportal.hu, Oktatási Portálok ASP programozókat keres a piac!

10 Emelt szinten: VB.net, C#
Használható programkészítéshez VB.net: köztes nyelv azonos a .net-ben C#: piaci szoftverek készítéséhez Strukturált Objektumok VB.net: OOP Típusos (VB.net már szigorúan)

11 Tapasztalatok a Jedlikben
Szeretik a diákok a programozást Versenyeken jó eredményt érünk el A profi diákoktól sokat tanulunk A profi diákok nagyon hamar el tudják adni magukat a piacon, már középiskolás korukban is!

12 A VB.net ideális kezdőnyelv
(új megközelítésben) könnyen emészthető felület és kezelés (ez szándékos!) hamar sikerélményt ad strukturált és objektumalapú kerettanterv, emelt szintű érettségi megalapozza a továbblépést módszeres amatőr programozás

13 Mit tud segíteni a Microsoft?
Ingyenes fejlesztőkörnyezet verziók Tananyagok, leírások prezentációk (DVD-n) MSIskola VB.NET tanfolyam Nyári TTK-n előadások, labgyakok Tankönyvek: VB6, VBA, VB Script, VB.NET, C#

14 Takács Attila TAKACSA@JEDLIK.HU
Köszönöm a figyelmet! Takács Attila


Letölteni ppt "Piacképes programozói tudás a középiskolában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések