Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiatakarékosság a Délép Ipari Park Kft.-nél

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiatakarékosság a Délép Ipari Park Kft.-nél"— Előadás másolata:

1 Energiatakarékosság a Délép Ipari Park Kft.-nél

2 Bevezetés Az energia ésszerű és hatékony felhasználására napjainkban egyre nagyobb az igény és a törekvés.  Mivel az áram ára és a gáz ára is évről évre nő, nagyon fontos a [környezettudatos gondolkodás]elterjedése, hiszen a fosszilis energiahordozók (pl. szén, kőolaj, földgáz) készletei egyre csökkennek, ezzel pedig az energiaárak nőnek. Az alábbiakban nézzük meg, hogy energiafogyasztó eszközeink és használati szokásaink megváltoztatásával hogyan léphetünk az energiatakarékos életmód útjára.

3 Takarékoskodási lehetőségek
Hűtő- és fagyasztógépek használata Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtő- és / vagy fagyasztószekrény/láda vásárlása. Ez utóbbi mellé felesleges több csillagos hűtőszekrényt is vásárolni, hiszen a mélyhűtő rész feleslegessé válik. Ekkor célszerű a csillag nélküli hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni és rendszeresen tisztítani kell. A fagyasztóberendezések közül a fiókos fagyasztó a legjobb megoldás, mert átlátható, mindennek megvan a helye, így kevesebb időbe telik, mire megtaláljuk a keresett nyersanyagot – ezáltal kevesebb hideg áramlik ki. A hűtőgép ajtajának záródását rendszeresen ellenőrizzük, és a zárófelületet tartsuk tisztán. A hűtő- és fagyasztókészülékeket jól szellőző, száraz helyiségben üzemeltessük, különös figyelemmel a külső hőmérsékletre, aminek 1 fokos emelkedése 5%-al növeli a berendezés energiafelhasználását. A hűtőszekrénybe ne tegyünk meleg ételeket, mert azok lehűtése plusz energiát igényel. A mélyhűtött élelmiszert célszerű a hűtőszekrényben felolvasztani.

4 Takarékoskodási lehetőségek
Fűtési szokások Magyarországon a lakások jelentős hányadában gázüzemelésű központi fűtéssel találkozhatunk, amelynek használata során sok olyan gyakorlati elem van, amelyek által csökkenhet az energiafelhasználás. A gázmérőt rendszeresen olvassuk le, ezzel hozzászoktatjuk magunkat a takarékos gázfelhasználáshoz. A tudatos felhasználás hamar jelentkezni fog összegszerűen is a gázszámlán. Figyeljünk a tökéletes égésre. Fűtési szezon előtt nézessük át és tisztíttassuk ki a gázkészüléket, légtelenítsük a fűtőtesteket. A gázkészülék tökéletes működéséhez engedjünk be elegendő friss levegőt, szellőztessünk többször, de rövid ideig. A függönyök ne lógjanak rá a fűtőtestre, mert az hőveszteséget jelent.

5 Takarékoskodási lehetőségek
Szabályozható radiátorok A központi fűtésű lakásokban célszerű radiátorra szerelhető szeleppel szabályozni a fogyasztást. Ahol az egyes helyiségekben külön szabályozhatók a radiátorok, további takarékosságot érhetünk el, ha optimalizáljuk a szoba hőmérsékletét. A szabályozhatóság 12-18%-os fűtésenergia-csökkenést eredményezhet. A konyhát nem szükséges fűteni főzés idején. A hálószobában kellemesebb aludni is, ha pár fokkal hűvösebb van, mint a lakás többi részén. Ha csak 2 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet éjszakára, már 10% energiát takaríthatunk meg.

6 Takarékoskodási lehetőségek
Tükörfólia A radiátor mögé alufólia, vagy egyéb hővisszaverő réteg felhelyezésével a fal jelentősen kevesebb energiát nyel el, így több meleg marad a szobában. Ezzel 5-6%-os megtakarítás is elérhető. Páratartalom A relatív páratartalom szabályozható szobai párologtatóval. A nagyobb légnedvesség mellett az alacsonyabb hőmérséklet is jobb hőérzetet nyújt.

7 Takarékoskodási lehetőségek
Szellőztetés Az energiatakarékosság egyik legjelentősebb területe, mivel akár évi 20% többletkiadáshoz is vezethet a nem megfelelő szellőztetés. Gyakran, de csak pár percig szellőztessünk, hogy a falak, berendezési tárgyak ne hűljenek le. Párás időben lehetőség szerint ne szellőztessünk. Aki teheti, csináljon kereszthuzatot a lakásban, így pár perc alatt az egész lakás levegőjét kicserélheti. A folyamatos légcsere nyáron is szükséges, ám ezt célszerű éjszakai szellőztetéssel megoldani, és a nappali meleg levegőt nem beengedni.

8 Takarékoskodási lehetőségek
Árnyékolás Nyáron a legkézenfekvőbb hővédelem az árnyékolás. A jó árnyékoló a nap energiájából keveset enged át, sokat ver vissza, és a kevés elnyelt energiát is a külső térbe sugározza. A redőny a sötétítés mellett kiváló szigetelő, tehát télen nem engedi kiszökni a meleget, ahogy a zsalugáter sem. A sötétítő függönyök szintén hasznos szigetelők, különösen a régi ablakok által kiengedett hőmennyiséget segítenek visszaszorítani

9 Gazdaságos vízfelhasználás
Célszerű a tele töltött fürdőkád helyett gyakrabban a zuhanyozást választani, hiszen míg az előbbivel liter vizet, az utóbbival liter vizet használunk el. A WC öblítéséhez kiválóan alkalmas az eső- vagy a fürdővíz, így ezek összegyűjtésével megspórolhatunk öblítésenként kb. 10 liter csapvizet. A vízcsap csepegése, a WC tartály szivárgása azonnali beavatkozást igényel, hiszen egyetlen csöpögő csappal havi liternyi vizet pazarolhatunk el. Érdemes egykarú csaptelepet használni, hiszen rengeteg víz kárba megy, mire a kétcsapos csaptelepen beállítjuk a megfelelő hőmérsékletű vizet. Perlátor (a vízsugárhoz levegőt kever) beépítése akár 50%-os megtakarítást is eredményezhet. A jobb minőségű csaptelepekben gyárilag benne van, de utólag is beszerezhető. Az elektromos melegvíztárolókat célszerű külön mért villamosenergiával működtetni. Ha nyaralni megyünk, vagy hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, mindenképpen kapcsoljuk ki a vízmelegítő készüléket, legyen az villany- vagy gázüzemű. A legtakarékosabb melegvízelőállítást napkollektorral érhetjük el.

10 Fényoptimalizálás A természetes fény
Minél több természetes fényt engedjünk be az otthonunkba, hiszen nem csak egészséges, hanem ingyen energia is. A mesterséges megvilágítás a természetes fény hatását hivatott kelteni, a megfelelő megvilágítást kell, hogy adja, és nem utolsósorban költségtakarékosság is jellemzi. Egy lakás villamosenergia költségének 15-30%-át a világítás teszi ki, ezért célszerű a gazdaságos megoldásra törekedni

11 Fényoptimalizálás A megvilágítás helyes megválasztása
A világítást attól függően, hogy csak tevékenységünk közvetlen környezetét világítja-e meg vagy a teljes helyiséget, két fő csoportra, helyi és általános világításra osztjuk. A munkához szükséges megvilágítási igényt általában helyi világítással elégíthetjük ki, mert ez lehetővé teszi, hogy a helyiség egyéb helyén kisebb megvilágítást alkalmazzunk, s így kisebb teljesítményű lámpákkal, végeredményben takarékosabban oldjuk meg. Sok helyen az izzólámpa és a fénycső egy helyiségben együtt is alkalmazható. Természetesen nagyon fontos a fénycsövek színárnyalatának a megválasztása, mert a lakásokban csak a meleg színárnyalatú fénycsövek felelnek meg. Energiatakarékossági szempontból a fénycsőnek az előnye az izzóhoz képest, hogy fényhasznosítása kb. ötször nagyobb, ez azt jelenti, hogy egy 20 W-os fénycső fényárama egy W-os izzó fényáramával egyenlő.

12 Fényoptimalizálás Csak ott világítsunk, ahol szükséges
A takarékosság ott kezdődik, hogy feleslegesen nem világítunk. Ha elmegyünk otthonról kapcsoljunk le minden világítást, és ha egy helyiségben huzamosabb ideig senki nem tartózkodik, ott is kapcsoljuk le a lámpát. Ne kapcsoljuk ki az izzókat hagyományos körték esetében 5 perc, kompakt és neon fénycsövek esetében 15 percnél rövidebb időre, mert a felkapcsolás annyi energiát fogyaszt, mintha a fénycsővel negyed órán át folyamatosan világítottunk volna. Az izzólámpával takarékoskodni csak akkor tudunk, ha 10 percnél hosszabb időre nincs szükségünk izzólámpára és akkor kapcsoljuk ki.

13 Számítástechnikai és szórakoztató elektronikai gépek használata
A mosógép, a számítógép, a televízió, a rádió stb. nem fogyaszt feleslegesen áramot, ha maximális kihasználtsággal, költséghatékony módon csak a szükséges időtartamban használjuk őket, és nem használjuk a készenléti állapotot. A mobiltelefon töltők akkor is vesznek fel áramot, ha használaton kívül a konnektorban vannak és nincs rájuk csatlakoztatva készülék, tehát ha nincs rájuk szükség, húzzuk ki a konnektorból. 


Letölteni ppt "Energiatakarékosság a Délép Ipari Park Kft.-nél"

Hasonló előadás


Google Hirdetések