Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2005 utáni újdonságai.  a dokumentum kezelése,  a dokumentum típusa szerint,  valamint a felbontás nagysága szerint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2005 utáni újdonságai.  a dokumentum kezelése,  a dokumentum típusa szerint,  valamint a felbontás nagysága szerint."— Előadás másolata:

1 2005 utáni újdonságai

2  a dokumentum kezelése,  a dokumentum típusa szerint,  valamint a felbontás nagysága szerint.

3  Kézi  Lapbehúzós  Síkágyas  Dob

4  Előnyük: kis méretűek, ezáltal hordozhatóak, s a legolcsóbbak a piacon.  Hátrányuk: használatuk nehézkes, a megvilágítás és a mozgatás miatt rosszabb minőségű képet készítenek. Emellett széles képek esetén csíkokból kell összerakni a képet.  A felbontás 100-400 dpi között kapcsolóval, a fényerő pedig egy potenciométerrel kézzel is állítható.  A számítógéphez a soros, a párhuzamos porton, vagy a billentyűzetcsatlakozón keresztül kapcsolódhatnak.

5 Újdonságok  Hátrányai  mobilizáció  PlanOn DocuPen - szkenner a tenyerében  PlanOn DocuPen R700 szkennelő toll

6  Újratölthető akkumulátor – USB port  kettős-görgő vezetőrendszer és optikai követőrendszer  100 oldalt képes eltárolni a memóriájában  1 oldal beolvasása 4-8 sec  egész oldalszélesség

7  Előnyük: olcsóbbak, egyszerűbb konstrukciók, helyfoglalásuk csekély. Itt csak a dokumentum mozog.  Hátrányuk: a konstrukciók könyv szkennelését nem teszik lehetővé, sőt vastagabb, vagy fényes lapok továbbítása is problémás lehet.  Manapság már nem nagyon vannak lapbehúzós szkennerek, hanem a síkágyas szkennerekbe építenek lapbehúzó funkciót is.

8  Canon DR-1210C modell  Síkágyas + lapbehúzó funkció  a legnagyobb napi és havi terhelhetőséget felmutató dokumentum-szkenner  rugalmas beolvasási funkció – ADF  ADF (Automatic Document Feeder): automatikus dokumentumadagoló, amely a kötegek hatékony beolvasását biztosítja.  Tartozéka szkennernek

9  Előnyük: üveglapra kell helyezni a szkennelni kívánt anyagot, majd az alatta mozgó érzékelő végigpásztázza, tehát a dokumentum nem mozog.  Manapság az egyik legelterjedtebb szkennertípus, mert A4-es és A3-as méretű fekete-fehér, illetve színes dokumentumok beolvasására is alkalmas.  Napjainkban már lapbehúzó funkciót is építenek bele: ez esetben a síkágyas szkenner tetején lapbehúzó tálca található, és igény esetén innen olvas be oly módon, hogy közben az érzékelő nem mozog.

10  Epson V10  Csuklós szerkezet:  segítségével a készülék teteje 90º és 180º-ban felnyitható a könyvek és folyóiratok egyszerű szkenneléséhez  Mátrix CCD technológia  A teljes képfelületről készít felvételt oly módon, hogy a vörös, zöld és kék szűrőelemek a képfelületen egyenletesen elszórva helyezkednek el. Ez esetben egy képponton csak egy színt rögzítenek, a másik két színt interpolálással állítják elő.

11  Epson Perfection V700 Photo  Dual Lens rendszer – „kétszeres szkennelés"  Az egyik lencse a maximum 15 centiméteres beolvasott filmeket 6400 dpi felbontással digitalizálja, míg a másik ugyanezt 4800 dpi felbontással  Digital Ice  a szkennelés során automatikusan eltávolítja a port, karcolásokat, piszkot és ujjnyomokat

12  Előnyük: a dokumentumot (lapot, filmet, diát) egy belülről megvilágított forgó dobra ragasztják, s így tapogatják le. Nagy méretű fekete-fehér, színes dokumentumok, filmek igen jó minőségű beolvasására alkalmasak.  Mivel nagy felbontással, precíz színérzékeléssel rendelkeznek, s az elektronika gyakran tartalmazza a színre bontó egységeket is, professzionális felhasználási köre van (nyomdaipar, űrfelvételek digitalizálása).

13 Jellemzői  Felbontás  Színmélység  Érzékenységi tartomány  Csatlakoztatás  A beolvasható adathordozó típusa és nagysága  Adnak-e hozzá szövegfelismerő programot?

14 Felbontás  Attól függ, hogy egy adott területet hány képpontra tud bontani.  Mértékegysége a DPI (Dot Per Inch)  Kétféle felbontást szoktak megadni  Optikai: ez a szkenner által valóban megkülönböztethető képpontok száma. Szoftveres úton tovább lehet finomítani a felbontást.  Interporált: megmutatja a gép felbontási-teljesítményét. Ez olcsóbb gépeknél 300-700 dpi, félprofi gépeknél 700- 1400 dpi.  A CanoScan 9000F készülék 9600 x 9600 dpi felbontással működő CCD érzékelője kivételesen részletes képeket, ezáltal kitűnő reprodukciós minőséget biztosít.

15 Színmélység  A színmélység azt mutatja meg, hogy hány bit ír le a képen egy-egy pixelt. Minél magasabb ez a szám, annál több fajta színárnyalatot képes megkülönböztetni a szkenner.  A lapolvasók szinte mindegyike 16 millió színnel dogozik, ami megegyezik a 24 bites színmélységgel. Ennél több színmélységre, illetve színre nincs szükség, hisz az emberi szem azt már úgysem tudja megkülönböztetni.  HP ScanJet G4050 modelljét kiemelkedő színhelyesség jellemzi, az innovatív 6 színes, 96 bites fényképbeolvasásnak köszönhetően.

16 Érzékenységi tartomány  Ez a paraméter a szkenner által rögzíthető színek tartományát méri egy nullától négyig terjedő skálán.  Ritkábban hivatkoznak rá, mert az átlagos felhasználók szempontjából nincs különösebb jelentősége, bár elég jól mutatja a lapolvasó minőségét.  Fotók digitalizálásához hármasnál kisebb érzékenységi tartományú szkennert nem ajánlatos használni.

17 Csatlakoztatás  A régebbi konstrukciók párhuzamos porton viszik át az adatokat, vagy saját csatlakozókártyájuk van.  Ma már elterjedtebb az USB csatolófelület, valamint a FireWire használata. Az USB előnye a nagyobb átviteli sebesség és az egyszerű telepítés. A FireWire csatoló, bár kevésbé népszerű, mint a USB, mert drágább, mégsem számít ritka megoldásnak a szkennerek piacán.  A szkennerek a TWAIN interfészen keresztül kommunikálnak a számítógépen futó grafikai programokkal.  TWAIN: Ez a szabványosított programozási felület teszi lehetővé a képadatok átadását a program számára. Ezt a felületet a szkennerek vezérlőprogramjai tartalmazzák.

18 Fejlesztések  A fizikai felbontását nem lehet egyszerűen bővíteni a technológia korlátjai miatt, ráadásul ez igen megdrágítja az eszközt. a színmélységet pedig nem érdemes.  Amit érdemes, az a csatlakozó felület, a lapolvasó felépítése, külseje, és mérete.  Emellett bővülhet a felhasználhatóság köre, s elterjedésük az otthonokban, illetve a szkennerek mellé a gyártó cég által biztosított programok, amelyek segítségével a lapolvasó működtethető.  Annyi biztos, hogy a jövőben megjelenő szkennerek kisebbek, könnyebbek, gyorsabbak, jobbak, és olcsóbbak lesznek.

19  iJET technológia: beépített másolási, beolvasási funkció - PC nélkül is használható. - Contex  PictBridge: szabványosított protokoll, melynek segítségével közvetlenül nyomtathatunk számítógép közbeiktatása nélkül. - Canon  Perfect Page és iThresholding technológia: a beolvasott kép valós időben azonnal a legmegfelelőbb minőségben álljon rendelkezésre. – Kodak  LiDE technológia (LED Indirect Exposure) : miniatürizált, alacsony fogyasztású világítódiódát (LED-et) alkalmaz fényforrásként, illetve az optikai elemeket közvetlenül a leolvasást végző érzékelőbe építi be. – Canon  Precíziós kamera-beállítási technológia (ALE - Accuracy Lens Enhancement Technology ): Elektronikus eljárás, amely korrigálja a szférikus lencsék hibáit a szkennerben, s különleges pontosságot biztosít. - Contex

20 3D-s szkennerek  Manapság még újdonságnak számítanak, drága eszközök  Asztali:  RealView 360 3D Desktop Scanner: a világ első olyan asztali méretű szkennere, amely a ráhelyezett tárgyakat 360 fokos mivoltukban képes visszaadni a képernyőn  Hordozható:  a Z Corporation ZScanner 600 modellje: a "szembarát" lézerrel működő szkennerrel egyetlen folyamatos beolvasással digitalizálhatunk tárgyakat; és nincs szükség sem állványra, sem külső pozícionáló eszközök használatára.

21  A digitalizálási igény folyamatos növekedésének húzóágazatai  az e-kormányzat, elektronikus közigazgatás: biometrikus azonosítók tárolására is alkalmas chipekkel felszerelt útlevelek bevezetése,  a bank és pénzintézetek: Hitachi - bankkártyák helyett az ujjbegyükben futó vérerek alapján egy infravörös szkennerrel képesek azonosítani az ügyfeleket a bank automaták,  az egészségügy és logisztika: Pharmanex - biofotonikus szkenner,  valamint a szolgáltatók ügyfélszolgálatai lesznek a következő években.

22 Források  http://www.sg.hu/cikkek/23588/a_szkennerek_szines _vilaga/0  http://www.origo.hu/techbazis/hightech/20070725- ujjunk-valthatja-le-a-bankkartyat.html  http://www.pxscanner.com/hu/about.shtml  http://www.prim.hu  http://www.hwsw.hu  http://pcworld.hu

23 Készítette: Kovics Renáta X930YJ 2010. december 6.


Letölteni ppt "2005 utáni újdonságai.  a dokumentum kezelése,  a dokumentum típusa szerint,  valamint a felbontás nagysága szerint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések