Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Csodálatos Budapest.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Csodálatos Budapest."— Előadás másolata:

1 A Csodálatos Budapest

2 A 0 -KM- kő A „0” kilométerkő szobor a Budapestről induló főutak kilométer számozásának kezdőpontját szimbolizálja. A Clark Ádám téren 1975-ben avatták fel Borsos Miklós alkotását, a 80 cm-es talapzaton álló, három méter magas mészkőszobrot. A szobor szabályos tipográfiai ‘0’ karaktert formáz meg, és mindössze két betű van rajta: „KM”. Innen számítják a magyarországi egy számjegyű főútvonalak kilométereit (a Székesfehérvárról induló 8-as főút kivételével), de a 10-es és a 11-es főutak kilométereit is innen számolják.

3 A nulla kilométer kő és a Sikló

4 Budapest Magyarország fővárosa

5

6

7 Andrássy út Korábbi nevei: 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca) a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dalszínház utca között, az 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), később Herminenplatz (Hermina tér), az 1840-es években a Hajós utca és a Liszt Ferenc tér között Maurergasse (Kőmíves utca). A teljes lefutás hosszában 1883-tól Sugár út (Radialstrasse), 1886-tól Andrássy út, 1950-től Sztálin út, októberétől Magyar Ifjúság útja, 1957-től Népköztársaság útja, 1990-től Andrássy út.

8 Andrássy út

9 1896 2001 Omnibusz Földalatti

10 A Magyar Állami Operaház (Andrássy út 22
A Magyar Állami Operaház (Andrássy út 22.) Magyarország nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. Neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek működtek közre, többek között Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan.

11

12 Az épület magán viseli a 20. század történelmét
Az épület magán viseli a 20. század történelmét. Az épület volt a Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom bejegyzett székhelye, majd az 1950-es években az ÁVH székháza, amelyhez pincebörtön kapcsolódott. A február 24-i megnyitó ünnepségre Zbigniew Brzezinski a következő üzenetet küldte: „A Terror Háza Múzeum megnyitása történelmi mérföldkő. Azért jött létre, hogy örökre emlékeztessen az emberiség által azelőtt nem tapasztalt mértékű intézményesített gonoszságra.

13

14 Hősök tere Az Országgyűlés 1884-ben úgy döntött, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójára mintegy az Andrássy út lezárásaként készüljön el egy reprezentatív emlékmű az Ybl díszkút helyén. A rövid időre tekintettel, az emlékmű 1896-ra nem készült el. Helyén azonban felépítették a millenniumi kiállítás főbejáratát ra gyakorlatilag elkészült a tér: állt a Műcsarnok, befejeződött a Szépművészeti Múzeum építése, elkészült a Millenniumi Emlékmű két negyedköríves oszlopcsarnoka (a királyi szobrok nélkül) és állt a 36 méteres kőoszlop, tetején Gábriel arkangyal szobrával május 26-án került sor a Millenniumi Emlékmű Árpád szobra elé helyezett Nemzeti Hősök Országos Emlékkövének felavatására, mely az I. világháborúban elpusztult magyar katonáknak állított jelképes sírkövet október 3-án megjelent plakátján a főváros tanácsa tudatta a lakossággal, hogy az addig névtelen tér a Hősök tere nevet kapta ban az emlékmű előtt fekvő Hősök Emlékkövét kicserélték az Ismeretlen Katona sírjára.

15 Millenniumi Emlékmű a Hősök tere Keleti oldalán

16 Szépművészeti múzeum a Hősök tere Északi oldalán

17 Műcsarnok a Hősök tere Déli oldalán

18 Városliget Gundel Étterem Fővárosi Állat- és Növénykert
Fővárosi Nagycirkusz Vidámpark Széchenyi fürdő Vajdahunyad vára Petőfi Csarnok Közlekedési Múzeum Hősök tere Szépművészeti Múzeum Műcsarnok Műjégpálya, csónakázó tó Városliget 12 Andrássy út

19 Vajdahunyad vára

20

21

22

23

24 Szent István bazilika

25

26 A Greshem Palota Gresham palota A Gresham Palota A Gresham palota
Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján épült 1907-ben, a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként. Földszintjén egykor a híres Gresham Kávéház működött, e kávéházban tartotta összejöveteleit a Gresham-körnek nevezett művészeti társaság. Az épülethomlokzat közepe a Lánchíd középvonalában helyezkedik el, a negyedik emeletről egyenes rálátást nyújt a Várhegy 350 m hosszú alagútjára. Az épületben napjainkban a Four Seasons Gresham Palace Hotel nevű luxusszálloda működik. A Gresham palota

27

28

29

30 Halászbástya Halászbástya Fontwork
A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, Budapest I. kerületében található. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik. A Halászbástya Dunával párhuzamos főhomlokzata mintegy 140 méter hosszúságú, amelyből a déli folyosószárny hossza mintegy 40 m, az északié 65 m, míg a díszes középső mellvédfal 35 m hosszú. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják. A régi budai várfalak helyén a Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes tervei alapján épült 1895 és 1902 között, a millennium tiszteletére. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte. 1947–48-ban Schulek Frigyes fia, Schulek János vezette a második világháborúban megrongálódott épületegyüttes helyreállítását.

31

32

33 Mátyás-templom A Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom (hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom) Budapest I. kerületében, a Szentháromság téren álló, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék templom. Az egyházi hagyomány szerint a templomot Szent István király alapította 1015-ben közötti újjáépítésekor a lyoni katedrálissal mutatja a legközelebbi rokonságot. A 14. század második felében gótikus csarnoktemplommá építették át ben Buda végleges elfoglalása után a törökök sebtében mecsetté alakították át. A templom Buda visszafoglalása (1686) után először a ferences, majd a jezsuita rend tulajdonába került, amely azt barokk stílusban állította helyre. I. Ferenc József király 1873-ban kelt határozata alapján között Schulek Frigyes vezetésével Székely Bertalan és Lotz Károly közreműködésével nagyarányú újjáépítésre került sor, amely kialakította az épület mai képét. A II. világháborús károkat a magyar állam állíttatta helyre között, de a nagyorgona csak 1984-ben készült el ben egyházi tulajdonba került, de 2005-től továbbra is állami támogatással folyik felújítása.

34

35 Budavári palota A Budavári palota Budapest I. kerületében, a Várhegyen található egykori királyi palota. Luxemburgi Zsigmond uralkodása idején egy 36 m hosszú 4 m falvastagságú trapéz alakú szárny, majd 1424-ben mintegy 70 méter hosszú 17,5 – 20 méter széles, kéthajós terem, több kisebb lakosztály és egy fűthető terem felépítésével létrejött a 13. századi gótikus profán építészet kiemelkedő alkotása as és az 1686-os lőporrobbanás során a palota jelentős része elpusztult. Átépítését 1896 körül előbb Ybl Miklós (Krisztinavárosi-szárny), majd halála után Hauszmann Alajos (Mária Terézia-szárny tömegének megduplázása, a Duna felé eső homlokzaton, középső összekötő szárny, új barokk-neobarokk jellegű kupola) tervei alapján végezték el. Az épületben több mint 1000 gazdagon díszített királyi lakosztály jött létre, s bár Ferenc József király felavatta, azonban az épületben ő maga soha nem aludt, így budapesti rezidenciaként sem működött. A második világháború során a Budavári Palota is hadszíntérré vált, a harcokban súlyosan megsérült, az 1960-as évek végére nagyrészt helyreállították. Jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár otthona.

36 http://www. virtualbudapest. eu/index_HU. php

37 http://www. opencreative. hu/galeria. html

38 Erzsébet híd Az között épült híd a XX. század elején Európa legmodernebb és legszebb lánchídja volt. A II. világháború megpecsételte sorsát, s csak 1964-ben épült újjá.

39 A Váci utca Budapest leghíresebb bevásárlóövezete, az V
A Váci utca Budapest leghíresebb bevásárlóövezete, az V. kerületben található, a Vörösmarty teret köti össze a Vámház körúttal. Több közterület összevonásából alakult ki 1899-ben, ekkor kapta jelenlegi nevét is. Az utca és számos mellékutcája mind sétálóutcák. Az Északi részen barokk, neobarokk, szecessziós lakóházak találhatók, a földszinten üzletekkel, éttermekkel, de itt van a Pesti Színház és a Csók István Galéria, valamint Merkúr szobra. Az utca déli része kevésbé forgalmas. Utcaképe sokat megőrzött a 19. századból, több klasszicista és eklektikus épület látható itt. Az utcának ebben a részében áll a volt angolkisasszonyok temploma és zárdája, valamint az új Városháza. Váci utca

40

41

42 A Palota a pesti Duna-part déli, korábban elhanyagolt részén, a Lágymányosi híd mellett épült, a Nemzeti Színház szomszédságában. A m2-t meghaladó alapterületű ház három év alatt készült el, március 14-én nyitották meg a közönség számára. Teljes területe m2. Az épület külső megjelenését az egyszerű vonalvezetés, a díszítőelemek szinte teljes hiánya és a hatalmas, egybefüggő üvegfelületek jellemzik. Belső terei tágasak, jól áttekinthetők; a funkciónak megfelelő igényes tervezéssel, természetes anyagok felhasználásával készültek. A tervezés a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda munkája, felelős tervező: Zoboki Gábor vezető tervező.

43 Művészetek Palotája belülről

44 A Nemzeti színház a Duna felöl

45 A Nemzeti színház északi homlokzata

46 New York palota A New York-palota Budapest VII. kerületében, az Erzsébet körút 9–11. szám alatt álló volt biztosítótársasági székház, ma New York Palace Hotel néven luxusszálloda.

47 A mai épület közelében eredetileg álló első pályaudvart Pesti indóháznak nevezték tól innen indult a Pest és Vác közötti vasút, Magyarország első vasútvonala. A Magyar Középponti Vasút az akkori város szélén vásárolta meg ehhez a telket. A Nagykörút rendezése során a tulajdonos Osztrák Államvasút Társaság (későbbi neve Osztrák-Magyar Államvasút Társaság) elhatározta az indóház lebontását és egy új felépítését. A pesti indóházi csarnok köré felhúzták a mai pályaudvar vonatfogadó csarnokát, majd elbontották a régi csarnokot. Mindezt Klösz György fényképfelvételei is megörökítették. Az új csarnok kissé északabbra került a régitől, melyet keresztülvágott a Nagykörút. A régi csarnok déli végéhez hozzáépített irodaépület még sokáig, az 1970-es évekig megmaradt, átkerülve a körút túloldalára, szemben az új csarnokkal. A pályaudvar 1891-ben kapta a Nyugati nevet - összefüggésben az Osztrák-Magyar Államvaspálya Társaság államosításával. Hasonlóképpen ettől kezdve nevezzük a Keleti pályaudvart Keletinek. A Kandó mozdonyok próbáit a Nyugati pu. és Dunakeszi-Alag viszonylatban végezték. Ezt a szakaszt és a pályaudvar vágányait 1923-ban villamosították.

48

49 A terveket a párizsi Gustave Eiffel cége készítette
A terveket a párizsi Gustave Eiffel cége készítette. Az új pályaudvar október 28-án nyílt meg. A pályaudvar vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított.

50 között zajlott utoljára jelentősebb rekonstrukció a pályaudvaron ban, a 3-as metróvonal épülésekor a Nyugati tér (akkoriban Marx tér) alatt aluljáró rendszert építettek és felüljárót emeltek a Bajcsy-Zsilinszky út és a Váci út között. Emiatt lebontották a pályaudvar melletti épületet, az egykor kétes hírű szállodát, amelyet a népnyelv a pályaudvarról „Westend”-nek nevezett. Az elnevezés azóta a szomszédos WestEnd City Center bevásárlóközpont neveként él tovább.

51 Keleti pályaudvar Az épületet Rochlitz Gyula-, a csarnokot Feketeházy János tervezte, a várótermet Lotz Károly freskói díszítik. Budapest legforgalmasabb személypályaudvara. Nevét nem a földrajzi fekvéséről kapta, hanem a keleten fekvő Erdéllyel fenntartott kapcsolatot hirdette. A pályaudvar négy fő vasútvonal: (Budapest–Győr–Bécs (1-es), Budapest–Hatvan–Miskolc (80-as), Budapest–Szolnok-Békéscsaba–Arad (120-as), valamint a Budapest–Kelebia–Belgrád (150-es) vonalak kiindulópontja. A legtöbb belföldi InterCity járat végállomása, illetve a legjelentősebb nemzetközi vasúti csomópont Magyarországon.

52

53 1912

54

55

56 Budai vasút alagút 1927 augusztus 8

57 Cseh Tamás, Másik János, Bereményi Géza: Budapest
Képek és adatok: Iternet Zene: Cseh Tamás, Másik János, Bereményi Géza: Budapest Cseh Tamás és Másik János előadásában (Bárka színház felvétele) Kacsó Károly összeállítását zenével, linkekkel, effektekkel kiegészítette Kapitán József Pesti panoráma a Várpalotából


Letölteni ppt "A Csodálatos Budapest."

Hasonló előadás


Google Hirdetések