Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Európai Unió. A II. világháborút követően az európai egység gondolata népszerű volt, mivel sokan a nacionalizmus visszatérésének gátjaként tekintettek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Európai Unió. A II. világháborút követően az európai egység gondolata népszerű volt, mivel sokan a nacionalizmus visszatérésének gátjaként tekintettek."— Előadás másolata:

1 Európai Unió

2 A II. világháborút követően az európai egység gondolata népszerű volt, mivel sokan a nacionalizmus visszatérésének gátjaként tekintettek rá. Nyugat-Európában az európai népek egyesítésében annak eszközét is látták, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió növekvő befolyásával szemben Európa visszanyerheti nemzetközi szerepét. E bbe az irányba az egyik konkrét lépés az Európai Szén- és Acélközösség létrehozása volt. Az 1951. április 19-i Párizsi szerződést aláíró alapító tagjai Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Nyugat-Németország és Olaszország.

3

4 1957-ben ez a hat ország aláírta a Római szerződést, amely kibővítette az Európai Szén- és Acélközösség keretében zajló együttműködést, és megalapította az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) létrehozva egy vámuniót. 1967-ben az Egyesítő szerződés közös intézményeket hozott létre a három közösség számára, amelyeket együtt az Európai Közösségek névvel illettek. 1973- ban a Közösségeket kibővítették Dánia, Írország és az Egyesült Királyság csatlakozásával. Görögország 1981-ben, Spanyolország és Portugália pedig 1986-ban csatlakozott. 1990-ben, a vasfüggöny lebontása után a korábbi Kelet- Németország a Közösségek tagja lett az újjáegyesített Németország részeként.

5

6 Az Európai Unió hivatalosan a Maastrichti szerződés 1993. november 1-jei hatályba lépésével jött létre. 1995-ben Ausztria, Svédország és Finnország csatlakozott az újonnan létrehozott unióhoz. 2004-ben került sor az EU történetének eddigi legnagyobb bővítésére, amikor Málta, Ciprus, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország csatlakozott. 2007. január 1-jén Románia és Bulgária lettek az unió legújabb tagjai.

7

8 - Európai Parlament:Európai Parlament a 27 tagállamban közvetlen szavazással megválasztott 785 képviselőből áll. Az európai választásokra 5 évenként kerül sor. Az Európai Parlament 1999 tavaszáig havonta egyszer egyhetes plenáris üléseit szintén a strasbourgi Európa Palotában tartotta. 1999 júniusa óta az ugyancsak Strasbourgban épült saját székházában ülésezik.

9 Az Európai Parlament nem alkothat önállóan törvényt, de módosíthatja vagy megvétózhatja azokat számos politikai területen. Bizonyos területeken tanácskozási joga van. Az EP felügyeli az Európai Bizottság munkáját, jóváhagyja a testület kinevezését és bizalmatlansági szavazással visszahívhatja. Ellenőrzi az EU költségvetését is. Az EP képviselői helyeinek felosztása nem csupán a tagállamok népessége alapján történik, a kisebb államok ennél több képviselőt küldhetnek, hogy megfelelően legyenek képviselve. Más európai szervezetektől eltérően az Európai Parlament az egyetlen, amelyet közvetlenül választanak és törvényhozói joga van. Miniszteri bizottság

10 - Európai Bíróság az Európai Unió bírói testülete. Feladata a közösségi jog egységes alkalmazásának biztosítása. Székhelye: Luxembourg.

11 - Miniszteri Tanács (vagy: a Miniszterek Tanácsa): az Európai Unió döntéshozó szerve, mely a tagállamok kormányainak képviselőiből áll. Neve és összetétele a tárgyalt témától függően változik.

12 - Európai Bizottság: végrehajtó szerv, ma 27 ún. közösségi biztosból áll. - Európai Tanács: A tagállamok állam- és kormányfőinek rendszeresen, évente kétszer sorra kerülő csúcsértekezlete az uniós politika irányvonalának meghatározására.

13 Autonóm döntéshozás: A tagállamok felhatalmazták az Európai Bizottságot, hogy bizonyos téren döntéseket hozzon, így az EU-s versenytörvény, az államoknak nyújtott segélyek szabályozása és a liberalizáció terén. Jogharmonizáció: A tagállamok törvényeit az EU törvényhozási folyamata révén harmonizálják, amely az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát foglalja magában. Ennek eredményeként az európai uniós joggyakorlat egyre inkább helyet kap a tagállamok törvénykezésében. Együttműködés: A tagállamok ülése az Európai Unió Tanácsa együttműködési és belpolitikát koordináló megállapodása szerint.

14 A kék háttér (ég) előtti kört alkotó csillagok Európa állampolgárait, az európaiak unióját szimbolizálják. A csillagok száma 12, s ez nem változik a tagországok számának növekedésével sem. A 12-es szám a tökéletesség és a teljesség szimbóluma. A logó használatakor szigorú szabályokat kell követnünk.

15 Cím: An die Freude Jelentés: Örömóda Himnusz: 1972 – Szöveg: Friedrich Schiller (németül, 1759 - 1805, német) Dallam: Ludwig von Beethoven (1770 - 1827, német) Lángolj fel a lelkünkben, szép égi szikra, szent öröm! Térj be hozzánk, drága vendég, tündökölj ránk, fényözön! Egyesítsed szellemeddel, mit zord erkölcs szétszakít! Testvér lészen minden ember, merre lengnek szárnyaid. (Jankovich Ferenc fordítása) Lángolj fel a lelkünkben, szép égi szikra, szent öröm! Térj be hozzánk, drága vendég, tündökölj ránk, fényözön! Egyesítsed szellemeddel, mit zord erkölcs szétszakít! Testvér lészen minden ember, merre lengnek szárnyaid. (Jankovich Ferenc fordítása)

16  http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Uni%C3%B3  http://ec.europa.eu/avservices/download/photo_download_en.cf m?id=230137  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union  http://www.youtube.com/watch?v=vXuhvzbQ5EI&feature=relat ed  http://europa.eu/institutions/index_hu.htm

17 Készítette: Maracska K. Ádám Németország Olaszország Franciaország Ausztria Finnország Egyesült Királyság Belgium Bulgária Ciprus Csehország Dánia Észtország Görögország Hollandia Írország Lettország Lengyelország Litvánia Luxemburg Málta Portugália Románia Spanyolország Svédország SzlovákiaSzlovénia


Letölteni ppt "Európai Unió. A II. világháborút követően az európai egység gondolata népszerű volt, mivel sokan a nacionalizmus visszatérésének gátjaként tekintettek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések