Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Európai Unió Általános áttekintés Az Európai Unió fogalma és pillérei Az Európai Unió kontinensünk 27 államának gazdasági, politikai és jogi integrációja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Európai Unió Általános áttekintés Az Európai Unió fogalma és pillérei Az Európai Unió kontinensünk 27 államának gazdasági, politikai és jogi integrációja."— Előadás másolata:

1

2 Az Európai Unió Általános áttekintés

3 Az Európai Unió fogalma és pillérei Az Európai Unió kontinensünk 27 államának gazdasági, politikai és jogi integrációja. Az integráció beilleszkedést, egyesülést és egységbe rendezést jelent. A gazdaság anyagi-szellemi javak előállítása, elosztása, forgalma és felhasználása. A politika az emberi közösség és társadalom hatalmi rendszere. A jog az egyént megillető és társadalmi életét kívülről meghatározó szabályok rendszere. Eszerint az EU a tagállamok gazdasági, politikai jogi egyesülése, ill. egysége. Pillérei: A Római Szerződés (1957): a gazdaság- és gazdaságpolitika-; A Maastrichti Szerződés (1992): a kül- és biztonságpolitika-; A Schengeni Egyezmény (1995): a bel- és igazságügyi politika legfontosabb okmánya.

4 Az EU főbb adatai

5 Az EU előzményei Az előzmények filozófiai és politikai jellegűek, a háború vagy a békés összefogás eszközeivel, a vallási, erkölcsi, jogi, politikai és gazdasági fejlődés, ill. megújulás által. Távoli előzmények: Ókoriak: Platón állama, Periklész és Nagy Sándor pánhellén szövetsége, Caesar és Augustus „Imperium Romanum”-a. Középkoriak: Frank, német-római, bizánci császári és pápai egységtörekvések, Dante, Dubois, Pogyebrád, Mátyás szövetségi tervei. Újkoriak: Morus Tamás, Sully herceg, Saint- Pierre abbé, J. Bentham, I. Kant, Victor Hugo európai béke és egység gondolatai. 20. századi előzmények: Páneurópa Mozgalom (1922): Coudenhove- Kalergi gróf, célja: Európai Egyesült Államok; Kellog-Briand paktum (1928): az európai béke fenntartásáról; Montánunió (1951): Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK). A Montánunió tagállamai

6 Az integráció folyamata 1.) A gazdasági integráció: Európai Gazdasági Közösség (EGK, 1957): Célja a „4 szabadság”; az áruk, szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása; Közös agrárpolitika bevezetése (1962); Korlátlan vámunió (1968); Európai Regionális Alap (1972-75): területi fejlesztések; Európai Monetáris Rendszer és ECU (1979); Egységes Európai Okmány (1986): a belső piacokról; Gazdasági és Monetáris Unió (1990-2002): 1990-93: korlátlan tőkeáramlás, a jegybankok Elnöki Bizottsága, konvergencia-kritériumok; 1993-98: Európai Monetáris Intézet, stabilitási- növekedési program, Európai Központi Bank; 1999-2002: Az eurozóna kialakítása; az euró előbb bankszámla-, 2002-től bankjegypénz. 2.) A politikai integráció: Az Európai Unió t a Maastrichti Szerződés (1992.) hozta létre a Montánunió (1952), az EGK és EURATOM (1957) egyesítése által 1967-ben létrejött Európai Közösségből. Legfőbb intézményei az elődszervezetek működése közben fokozatosan alakultak ki:  Az Európai Bíróság (1952-től), az ESZAK bíróságából fejlődik tovább;  Az EEC, EC, majd EU Tanácsa (1958-tól) előbb EGK, majd EK, végül EU Tanács.  Az Európai Bizottság (1958-tól), az EGK jogszabály-alkotó intézményéből alakult ki;  Az Európai Parlament (1962-től): E néven az ESZAK közgyűléséből jön létre;  Az Európai Tanács (1974-től), a tagok állam- és kormányfőinek időszakos testülete. 3.) A jogharmonizáció: A határok szabad átjárását biztosító Schengeni Egyezmény (1995) óta gyorsult fel, de közös Alkotmányt máig nem sikerült elfogadtatni.

7 Az EEC, az EC és az EU bővítése A bővítés folyamata 1957 : Franciaország, Olaszország, NSZK, BE-NE-LUX államok EGK alapítása; 1973 : Dánia, Nagy- Britannia, Írország csatlakozása; 1981 : Görögország felvétele; 1986 : Spanyolország, Portugália belépése; 1995 : Osztrák, svéd és finn csatlakozás; 2004 : Észt, lett, litván, lengyel, cseh, szlovák, szlovén, máltai, ciprusi és magyar bővítés; 2007 : Románia és Bulgária felvétele.

8 Az EU szervezete Intézmények Európai Parlament; Európai Unió Tanácsa (és Elnöksége); Európai Közösségek Bírósága; Európai Számvevőszék; Európai Ombudsman; Európai Adatvédelmi Biztos. Pénzügyi szervezetek Európai Központi Bank; Európai Beruházási Bank (és Alap). Tanácsadó szervek Európai Gazdasági és Szociális Bizottság; Régiók Bizottsága. Intézményközi szervezetek Európai Közösségek Kiadványainak Hivatala Európai Személyzeti Kiválasztási Hivatal; Európai Közigazgatási Iskola. Decentralizált szervezetek (ügynökségek) Közösségi Ügynökségek; Közös kül- és biztonságpolitika; Bűnügyi rendőri igazságügyi együttműködés; Végrehajtó ügynökségek.


Letölteni ppt "Az Európai Unió Általános áttekintés Az Európai Unió fogalma és pillérei Az Európai Unió kontinensünk 27 államának gazdasági, politikai és jogi integrációja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések