Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Út- és Hídügyi Tagozat Aszfalt-, Beton- és Geotechnikai Laboratórium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Út- és Hídügyi Tagozat Aszfalt-, Beton- és Geotechnikai Laboratórium"— Előadás másolata:

1 Út- és Hídügyi Tagozat Aszfalt-, Beton- és Geotechnikai Laboratórium
Közlekedéstudományi Intézet Kht. Út- és Hídügyi Tagozat Vezető: dr. Karsainé Lukács Katalin Aszfalt-, Beton- és Geotechnikai Laboratórium 1116 Budapest, Temesvár utca Telefon: (06-1) Fax: (06-1) ,

2 MEGKÖZELÍTHETŐSÉG A laboratórium
EN ISO 9001:2000 és EN ISO 14001:1996 szerint tanúsított illetve MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szerint akkreditált

3 SZAKTERÜLETEINK Kutatási munkák, szakvélemények készítése, vizsgálatok végzése az út- és hídépítés, fenntartás, üzemeltetés, valamint az út- és hídgazdálkodás területén. Műszaki szabályozások kidolgozása. Építőipari Műszaki Engedélyek előkészítése. Útügyi laboratóriumok vizsgálati megbízhatóságának ellenőrzési rendszerének lebonyolítása. Útszakaszok teljes körű állapotfelmérése. A tagozat tevékenysége az aszfalt és betonutak és hídépítések előkészítésének és kivitelezésének vizsgálatára, értékelésére, az üzemeltetett létesítmények fenntartásával, üzemeltetésével és gazdálkodásával kapcsolatos fejlesztési, kutatási és mérés-vizsgálati, valamint az e témakörökhöz tartozó nemzetközi feladatok megoldására terjed ki.

4 BETON ÉS CEMENT LABORATÓRIUMI EGYSÉG
Betonút- és hídépítési alapanyagok, termékek, eljárások szabványos és különleges vizsgálata, minősítés. Beton- és hídépítési technológiák kidolgozása vizsgálata, ilyen célú keverékek tervezése. Műszaki és minőségi követelmények meghatározása és ellenőrzése. Betonburkolatú és hídügyi kísérleti szakaszok építésében való közreműködés, nyilvántartás, utó-felülvizsgálat. Betonutak és hidak állapotvizsgálata, leromlási folyamatának figyelemmel kísérése. Betonút- és hídüzemeltetési technológiák fejlesztése és szabványosítása. Hídgazdálkodási célú fejlesztések. Hidakkal és betonburkolatokkal összefüggő alkalmazási engedélyek készítése és véleményezése. Beton- és hídügyi laboratóriumok megbízhatóságának ellenőrzése. Minőségi viták és bírósági ügyek szakvéleményezése. Hídügyi és betonburkolatokkal összefüggő mérési, illetve vizsgálati eljárások kidolgozása és honosítása. A szakterületekre vonatkozó szabályozások készítése és véleményezése.

5 BETON ÉS CEMENT LABORATÓRIUMI EGYSÉG

6 ASZFALT ÉS BITUMEN LABORATÓRIUMI EGYSÉG
Aszfaltkeverékek alapanyagainak vizsgálata és minősítése. Útépítési bitumenek vizsgálata és minősítése. Aszfalt alkalmassági vizsgálatok. Aszfaltmechanikai vizsgálatok (Wheel-track, dinamikus kúszás, statikus hasítás, öntöttaszfalt pecsétnyomás). Bitumenemulziók készítése és vizsgálata. Bitumenemulzió kötőanyagú aszfaltkeverékek és -rétegek vizsgálata és minősítése. Szórt és kevert felületi bevonatok vizsgálata és minősítése. Minőségi viták és bírósági ügyek szakvéleményezése. A szakterületekre vonatkozó szabályozások készítése és véleményezése.

7 ASZFALT ÉS BITUMEN LABORATÓRIUMI EGYSÉG

8 GEOTECHNIKAI ÉS KŐZET LABORATÓRIUMI EGYSÉG
Talaj-, földmű-vizsgálatok és minősítés. Geotextíliák vizsgálata és minősítése. Ipari melléktermékek és hulladékok vizsgálata, minősítése. Talajminták klorid-, szulfáttartalmának mérése. Útépítési zúzottkövek vizsgálatai, osztályba sorolása. Stabilizációk minősítő vizsgálatai Minőségi viták és bírósági ügyek szakvéleményezése. A szakterületekre vonatkozó szabályozások készítése és véleményezése.

9 GEOTECHNIKAI ÉS KŐZET LABORATÓRIUMI EGYSÉG

10 HELYSZÍNI MÉRÉSEK ASZFALT-, BETON- ÉS TALAJRÉTEGEKEN
Földmű, burkolatalap teherbírási és tömörségmérése. Csúszásellenállás (SRT - PTV) mikroérdesség mérése. Makroérdesség (homokmélység) mérése. Burkolatok felületi egyenetlenségének (ÚT-02) mérése. Keréknyomvályú-mélységének (mérőléces) mérése. Roncsolásmentes nyomószilárdság (Schmidt-kalapáccsal) Betontakarás-vizsgálat Felületre merőleges tapadószilárdság Karbonátosodás és kloridmélység meghatározás

11 HELYSZÍNI MÉRÉSEK ASZFALT-, BETON- ÉS TALAJRÉTEGEKEN

12 KALIBRÁLÓ LABORATÓRIUM
Mérő- és vizsgálóeszközök kalibrálása, ellenőrzése: Proctor-tömörítőberendezés Marshall-tömörítőberendezés ÚT-02 útegyenetlenségmérő Billenőkaros behajlásmérő berendezés Csúszósurlódásmérő (SRT-inga) Penetrométer, -Sziták, -Elmozdulásmérő mérőórák, B&C, DTM, Zorn könnyű kéziejtősúlyos berendezések Schmidt-kalapács, -Pappfalvi-aerométer, -Tolómérők és egyéb útépítési eszközök kalibrálása. A felsorolt mérő- vizsgálóeszközök szerviz tevékenysége Complexlab Rt -vel mint forgalmazóval Andreas Kft -vel mint gyártóval összhangban történik.

13 AZ ELMÚLT IDŐSZAK NÉHÁNY JELENTŐSEBB TÉMÁJA
Különféle aszfaltrácsok hőtűrő-képességének meghatározása több hőfokon. A Ferihegyi repülőtéren üzemelő SAAB-ASFT típusú fékerő-hatásmérő berendezés auditja más csúszósurlódást mérő berendezéssel.

14 AZ ELMÚLT IDŐSZAK NÉHÁNY JELENTŐSEBB TÉMÁJA
B&C, DTM és Zorn-típusú kézi könnyűejtősúlyos berendezés kalibrálása, számítógépes mérőpad segítségével. Az M6-os autópályán dunaújvárosi kohósalak laboratóriumi vizsgálatai és földműbe történt beépítésének helyszíni minőségellenőrzése.

15 AZ ELMÚLT IDŐSZAK NÉHÁNY JELENTŐSEBB TÉMÁJA
A Magyar Közút Kht. megbízása alapján 3 éves ciklusban évente elvégezzük, kiértékeljük a magyarországi útépítési laboratóriumok helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokban való jártasságát. 11,5 MPa-s pályaszerkezet- megerősítések burkolat feltárásában való közreműködés, technológiai tervezés.

16 A MEGRENDELŐK IGÉNYE SZERINT VÉGEZZÜK:
az MSZ EN szabványok szerinti vizsgálatokat (a laboratóriumok ezekre felkészültek) Igény esetén továbbra is végezzük a MSZ-ek és Útügyi Műszaki Előírások szerinti vizsgálatokat.

17 ELÉRHETŐSÉGEINK dr. Karsainé Lukács Katalin tagozatvezető Bors Tibor tagozatvez.h. Skokán Gábor tagozatvez.h. Dr. Gáspár László kutató professzor, laboratórium vezető: Aszfalt és Bitumen egység: Berszán Miklós Beton és Cement egység: Skokán Gábor Geotechnikai és Kőzet egység: Ézsiás László Kalibráló Laboratórium: Bors Tibor Minőségügyi vezető: Szabacsi Lujza valamint: Laboránsok, szakalkalmazottak, műszaki ügyintézők és kisegítő személyzet áll az önök rendelkezésére. 1116 Budapest, Temesvár u Telefon: (06-1) , Fax: (06-1)


Letölteni ppt "Út- és Hídügyi Tagozat Aszfalt-, Beton- és Geotechnikai Laboratórium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések