Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1 Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola 1118 Budapest, Beregszász út 10. Felkészítő tanár neve: Fekete Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1 Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola 1118 Budapest, Beregszász út 10. Felkészítő tanár neve: Fekete Tamás."— Előadás másolata:

1 Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1 Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola 1118 Budapest, Beregszász út 10. Felkészítő tanár neve: Fekete Tamás

2 Egy kis passzívház történelem Az építészet az elkövetkező években gyökeresen más irányba fordult. A mai tervezők új célkitűzése: energia és környezettudatosság. Tegyük föl hát magunknak a kérdést: Hogyan lehet energiatakarékos és minél kevesebb káros anyag kibocsátó házat építeni? Ez a kérdés napjainkban mindenkit érdekelhet, hiszen ki vagyunk szolgáltatva a központi ellátó rendszereknek és az áremeléseknek. A hagyományos energiaforrások végesek és a környezetünket sem terhelhetjük a végtelenségekig.

3 Az európai Uniós országoknak törvények fogják előírni a környezettudatos építkezést. Hiába várunk másra! A közvetlen környezetünkért mi tehetünk a legtöbbet. A környezet károsító, az ózonkárosító, a klímaváltozást okozó és az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását a passzívházak költség hatékonyan a töredék részre tudják csökkentik. Németországban a 90-es években Wolfgang Feist német fizikus professzor vezetésével egy munkacsoport alakult, akik kidolgozták a hivatalos minősítési rendszert.

4 Ezeket az építési elveket követve, 1991-ben Darmstadt városában megépítették a világ első passzívházát. Szerencsére Magyarországon is, igaz, hogy csak 2009-ben de átadták az első passzívházat a Pest megyei Szadán.

5 De mitől passzív a passzívház. Vegyük sorra: Határozzuk meg a fogalmát A passzívház nem egy építési eljárás, hanem inkább egy irányelv, aminek célja egy egészséges, környezetbarát élettér megteremtése és a hőveszteség minimalizálása, aminek köszönhetően nincs szükség hagyományos értelembe vett fűtési rendszerre.

6 Határozzuk meg a főbb elemeit Nyári nap védelem Ideális tájolás Hőszigetelt, Légtömör, Hőhídmentes, épületburok Kiegészítő fűtés Jó minőségű nyílászárók Gépi szellőztetés

7 Nézzük meg ezeket egyenként: Az ideális tájolásnak és az üvegfelületek nagyságának köszönhetően a legtöbb napfényt tudja hasznosítani. Fontos a megfelelő hőszigetelés, ami kiküszöbölheti a hőhídakat, valamint a hőszigetelt nyílászárók. Kiegészítő fűtésre azért szükség van, ha tartósan -20 fok alatt lenne a hőmérséklet.  Ezek együtt biztosítják, hogy évente 15 kWh alatt maradjon a ház fűtési energiafelhasználása négyzetméterenként. Ugyanis ez az egyik passzívház követelmény. Ezt a PHPP energetikai számítással kell igazolni.

8 Passzív ház előnyei és hátrányai Kezdjük a legismertebb előnyével, az energiatakarékossággal. A hagyományos technológiával épült házakhoz képest 80-90%-al kevesebb a fűtési költség. Számszerűsítve: egy -10 fokos téli napon a ház energia felhasználása egy mikrohullámú sütő energiafogyasztásához hasonlítható. Legalább ilyen fontos a magas lakókomfort. A szellőztető rendszernek köszönhetően por- és pollenmentes. A páralecsapódás és a penész problémáit is elfelejthetjük. A légcsere segít a szagok és az egyéb szennyező anyagok eltávolításában.

9 Magas szintű az épületben kialakuló belső közérzet és hőérzet. Nincs hideg padló. Biztosított az egyenletes felületi hőmérséklet. A nagy déli üvegfelületek miatt nagyfokú a benapozás. Alacsonyabb a zajterhelés. Befektetés a jövőre, vagyis értékálló. Ebben az esetben a beruházás egy reálisan megtérülő, jövőbe mutató befektetés. És nem utolsósorban független a fosszilis (bányászott szén, kőolaj, földgáz) energiahordozóktól. Mielőtt rózsaszínben látnánk ezeket az épületeket vegyük hát sorra a hátrányokat is.

10 Amit mindenki fúj, hogy drágább ezeknek az épületeknek a kivitelezése. Hát igen, a minőséget meg kell fizetni. De az ár nagyban függ a felhasznált anyagtól, építtetőtől és a tulajdonos igényétől. A plusz építési költség 20-30 % többletköltséget jelent. Átgondoltabb előkészítést és nagyobb odafigyelést igényel. A kivitelezés során nem lehet hibázni! Ha jól átgondoljuk az utolsó két pontot, akkor ezek a hátrányok nem is igazán hátrányok, hanem inkább elvárások a tervezővel és a kivitelezővel szemben.

11 És ha még mindig bizonytalanok vagyunk....... Nézzük, mi a tapasztalatuk a passzívház lakóknak: "A házban nincsen hideg pont, páralecsapódás, minden felület egyenletesen meleg, nincsen huzat, „hidegfolyás”, hőmérsékleti különbség.„ "Mivel a szellőztető rendszer folyamatosan, mégis zajtalanul cseréli a levegőt, az nem használódik el, így éjszaka is remekül alszik mindenki, reggelre nincsen fejfájással való ébredés, nincsen por, s rá kellett döbbenniük, hogy mennyivel kényelmesebb legyek, szúnyogok, hangyák nélkül, pollenmentes levegőben élni” "Sokkal ritkábban kell port törölni” "A kiteregetett ruhák gyorsan megszáradnak.„

12 "Reggel felébredve fogalmunk sem lehet róla, hogy odakint fagy vagy kánikula uralkodik. Amíg ki nem nézünk az ablakon, nem tudhatjuk, hogy szélcsend honol vagy vihar tombol. A passzív épület nyílászárói kiváló légzárásúak, hő- és hangszigetelők.„ "A falak belső felületei mindenhol melegek, nincs huzat, érzékelhető légmozgás, ablakról lefolyó hideg levegő, csak egyenletes hőmérséklet mindig és mindenhol.„ Számomra bebizonyították, hogy a ház, amiben élnek TÖKÉLETES.

13 A passzívházban lakók büszkék lehetnek az alacsony energiaszámláikra. Már csak rémtörténetként mesélik a horrorisztikus számláikat. A kis fenntartási költségek kifizetése miatt pedig nem kell aggódniuk. Hamar megkereshetik a rá valót!  Elégedettek lehetnek, hiszen nem „az éljünk a mának” közfelfogással teremtettek otthont a családjuknak, hanem hosszú távon átgondolva és korát több évtizeddel megelőzve. Büszkeség és elégedettség

14 A fentiek alapján vegyük még egyszer sorra, hogy mire is számíthatunk a passzívházban? Stabil hőmérsékletre Folyamatosan szellőztetett, por, pollen, rovar, penészgomba mentes levegőre Kiváló zajszigetelés miatti csendre Magas életminőségre Nyugodt alvásra Testi és lelki aktivitásra Frissességre Erős ellenálló képességre Igaz mindezt 20-30 % többlet kivitelezési költségért, ami megtérül 8-10 éven belül! Összefoglalva: egy teljes emberi életet biztosít.

15 Szerintem meggyőztelek! Köszönöm a figyelmedet!

16 Források •www.passzivhazmagazin.huwww.passzivhazmagazin.hu •www.wikipedia.huwww.wikipedia.hu •www.alternativenergia.huwww.alternativenergia.hu •www.passzivhazepito.huwww.passzivhazepito.hu •www.passzivhazak.huwww.passzivhazak.hu •www.ablakinternorm.huwww.ablakinternorm.hu •www.epiteszforum.huwww.epiteszforum.hu •www.ezermester.huwww.ezermester.hu


Letölteni ppt "Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1 Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola 1118 Budapest, Beregszász út 10. Felkészítő tanár neve: Fekete Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések