Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella Felkészítő tanár: Ferenc Pál Sislóci Középiskola Cím: Kárpátaljai terület, Ungvári járás, Sislóc, Dobó István.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella Felkészítő tanár: Ferenc Pál Sislóci Középiskola Cím: Kárpátaljai terület, Ungvári járás, Sislóc, Dobó István."— Előadás másolata:

1 Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella Felkészítő tanár: Ferenc Pál Sislóci Középiskola Cím: Kárpátaljai terület, Ungvári járás, Sislóc, Dobó István út, 2

2 Tartalom  Miért is a passzívház... Miért is a passzívház... Miért is a passzívház...  A passzívház A passzívház A passzívház  A passzívházról bővebben A passzívházról bővebben A passzívházról bővebben  Az első passzívházról Az első passzívházról Az első passzívházról  Passzívház tervezésénél fontos elvek Passzívház tervezésénél fontos elvek Passzívház tervezésénél fontos elvek  A passzívház előnyei A passzívház előnyei A passzívház előnyei  Miért passzív a passzívház? Miért passzív a passzívház? Miért passzív a passzívház?  Passzívházainkat a nap fűti Passzívházainkat a nap fűti Passzívházainkat a nap fűti  A passzívházak komfortjának és takarékosságának titka A passzívházak komfortjának és takarékosságának titka A passzívházak komfortjának és takarékosságának titka  A passzívházak három követelménye közismert A passzívházak három követelménye közismert A passzívházak három követelménye közismert  A passzívházak további számos követelménye A passzívházak további számos követelménye  PASSZÍVHÁZ PASSZÍVHÁZ  Amit kevesen tudnak, mert sehol nem írnak róla Amit kevesen tudnak, mert sehol nem írnak róla  Amit tévesen feltételeznek a passzívházakról Amit tévesen feltételeznek a passzívházakról  Kémény és gázbekötés nélkül Kémény és gázbekötés nélkül  Kémény és gázbekötés nélkül Kémény és gázbekötés nélkül  Kémény és gázbekötés nélkül Kémény és gázbekötés nélkül  Kérdések Kérdések  Források Források

3 Miért is a passzívház...  Úgy gondoltam, hogy egy olyan témáról fogok önöknek prezentációt bemutatni, amelyről kevesen hallottak még. A passzívház témakört választottam. A passzívház segítségével kevesebb energiát fogyasztunk, kevesebb a fűtési költség,mivel ez a Nap által fűtődik. Kárpátalján sajnos nincs még passzívház, de ha lehetőségem nyílik rá, én leszek az első aki megtervezi és megépíti.

4 A passzívház A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Definíciója szerint: A passzívház olyan épület,amelyben a kényelmes hőmérséklet biztosítása( ISO 7730) megoldható, kizárólag a levegő frissen tartásához(DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.

5 A passzívházról bővebben  A passzívházak nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert( kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően),de azért valamilyen fűtésre szekség van. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges (viszonylag alacsony) hőmennyiséget gőleg a napsugárból, illetve az épületeben tartózkodó személyek személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.  Lakóházak mellett alkalmazták már például irodaépületekre,iskolákra,illetve korábbi építésű és később felújított épületekre is.

6 Az első passzívházról  1990-ben a németországi Darmstadban épült az első passzívház. 1996-ban hozták létre a szabványos gondozásért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institut-ot ugyanott. Azóta több mint 32 000 passzívház épült Európa-szerte (főként Németországban és Ausztriában). Az energiatakarékos házak (Németországon kívül) leginkább Ausztriában és Svájcban,valamint a Skandináv országokban kedveltek, számuk világszerte rohamosan nő. Az energiahatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid semleges épületek elterjedéséhez.  Csak azokat az épületeket nevezhetjük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítési rendszerének. 2009 februárjában adták át Magyarországon az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal. Tervezője Szekér László építész, a PHPP számítást Benécs József készítette.

7 Passzívház tervezésénél fontos elvek  Megfelelő tájolással a téli szoláris energia hasznosítása  Nyári hővédelem biztosítása  Nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserével, földhő hasznosítással  Szinte hőhídmentes szerkezetek tervezése  3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek  Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése  Légtömörség biztosítása  Extra hőszigetelés

8 A passzívház előnyei  Kellemes hőérzet  A kiemelkedő szigetelésnek köszönhetően a határoló falak belső felületi hőmerséklete megegyezik a belső levegő hőmérsékletével  Extra kevés fűtési költség  Minimális energiafelhasználással a CO 2 kibocsátása is alacsony  Nem alakul ki huzat,sem hideg sugárzás  Egész évben friss levegő minden lakóhelyiségben  Szabályozott a páratartalom és penészedés nem alakul ki az épületben, a szellőző rendszer kiszűri a bejövő levegőben található pollenek 70%-át  Környezetvédelem

9 Miért passzív a passzívház?  A passzívház a kellemes belső klímát télen nyáron minimális energiafelhasználással és költséggel, passzívan képes biztosítani. A napsugárzást, az emberek és az elektromos berendezések által termelt hőt annyira hatékonyan képes hasznosítani, hogy szinte szükségtelenné válisk a hagyományos értelemben vett fűtés.

10 Passzívházainkat a nap fűti A passzívházakat télen elsősorban a nap fűti, nyáron a kellő árnyékolás hűti. Ezzel ellentétben a hagyományos épületeink vagy magasabb komfortot nyújtanak, vagy takarékosabban üzemelnek, a kettőt egyszerre képtelenek biztosítani. A passzívházakban üzemelő hővisszanyerős, szellőztető rendszer éjjel-nappal friss és egészséges levegőt biztosít. A passzívház maximum ötödannyi fűtési energiát használ fel, mint egy mai új építésű ház. Ennek ellenére beruházási költsége nem sokkal magasabb, mint egy hagyományos épületé. A költségek hozzáértő tervezéssel, energetikai optimalizálással, hozzáértő kivitelezéssel leszoríthatók. A passzívház építése kiváló befektetés.

11 A passzívházak komfortjának és takarékosságának titka  az épületfizika legújabb eredményeire alapozott tudatos energetikai tervezés,  a kiváló hőhídmentes épületszerkezetek, a korszerű nyílászárók és a hőcserélős szellőztető berendezés finoman összehangolt rendszere,  valamint a tervszerű, precíz, ellenőrzött kivitelezés. A passzívházak elméletét a német dr. Wolfgang Feist professzor és csapata dolgozta ki, és tette közismertté. A passzívház fogalma nem kötődik sem épület típushoz, sem anyaghoz, sem gyártóhoz, sem technológiához. A passzívház „csupán” épületenergetikai kategória.

12 A passzívházak három követelménye közismert  Éves fűtési nem haladja meg a energiaigényük 15kWó/ m 2 /év-et.  Légtömörségük eléri a 0,6 1/ó értéket,  Primer-energiamutatójuk kevesebb mint 120 kWó/ m 2 /év

13 A passzívházak további számos követelménye  Szerkezeteinek hőhídmentesnek,  a nyári felmelegedés ellen hűtés nélkül is védettnek is kell lenniük.  A konkrét követelmények teljesítése a PHPP számítás elvégzésével igazolhatók.

14 PASSZÍVHÁZ

15 Amit kevesen tudnak, mert sehol nem írnak róla  egy ilyen házban tudatosabban kell lakni (polisztirol falazat esetén). A légtömör épületben a levegő kis fajsúlya miatt gyorsan megváltozhat a belső hőmérséklet. Például ha nagy melegben véletlen nyitva hagyjuk a teraszajtót vagy a nyitott konyha ablakon sokadszor szólunk a gyereknek, hogy jöjjön be a nagy hidegből, akkor bizony gyorsan megváltozik a belső hőmérséklet.  a telek ideális tájolása és környezete elengedhetetlen feltétele egy passzívháznak  a kivitelezési költség kb + 25% a normál hőszigetelésű („A” energia besorolású) házakhoz képest. Ezt konkrét számításokkal tudjuk igazolni, ha személyesen ellátogat hozzánk  az épület esztétikai megjelenése másodlagos kérdésé válik (a legideálisabb épület tömeg a minimális lehűlő felületű hasáb forma. A legnagyobb belső térfogathoz tartozó legkisebb homlokzati felületű házat kell megalkotni)  Ha a fentiekkel tisztában volt eddig is, akkor még egy gondolat:  azt mondják értéktartó, könnyebben eladható a passzívház. Jelenleg csupán néhány darab ilyen ház van Magyarországon, melyek még nem mérettek meg a használt lakáspiacon. Ezért egyelőre nem tudhatjuk, hogy valóban magasabb piaci értéket képvisel-e.

16 Amit tévesen feltételeznek a passzívházakról  nem magasabb a kivitelezési költség egy hagyományos „A” kategóriás épülethez képest  környezetkímélőbb az alternatív energiaforrással működetett ház, mint a gázfűtésű

17 Kémény és gázbekötés nélkül  A passzívházakon általában nincs kémény, hiszen nem kell tüzelésből származó káros anyagokat a levegőbe juttatni, és a lakókat nem fenyegetik a gázhasználattal járó veszélyek sem. Ki lehet nyitni az ablakot, de nincs szükség rá, mert folyamatosan friss és tiszta levegő van a házban. A ház fontos tulajdonságai között szerepel az extra hatékony hőszigetelés: a falak 50 cm vastagok, az ablakok pedig háromrétegű üvegezéssel készültek. Szellőztetni nem a nyílászárók nyitogatásával kell: ezt a nagy hatékonyságú hőcserés szellőztető berendezés oldja meg. A házban nagyon gazdaságosan elérhető a kellemes, akár szobánként is szabályozható hőmérséklet. A földben vezetett csöveken keresztül a lakótérbe érkező érkező friss levegő a talajhőt is hasznosítja: télen több fokkal előmelegítve, nyáron lehűtve azt. A ház hőháztartásában fontos szerep jut a napenergiának is, mind a passzív, mind az aktív hasznosítással. Passzívházaknál a hőveszteségek csökkentése mellett maximálisan törekedni kell a napenergia hasznosítására. A téli hőveszteségek csökkentésére a kompaktabb, egyszerűbb épületforma alkalmas, azonban ezen forma kisebb felületen képes a szoláris hőnyereség befogadására. Olgyay szerint mérsékelt éghajlati viszonyok között a déli tájolású 1:1,6 arányú épület az energetikailag a legkedvezőbb. Ez az arány nagy mértékben hasonlít a tradicionális magyar parasztház arányaihoz, és a szadai háznál is ezt az elvet követték a tervezők.

18 Kémény és gázbekötés nélkül  A tulajdonos Balogh György programozó matematikusként hat évet élt az Egyesült Államokban és itt találkozott a passzívház ötletével. Hobbija a globális energiahelyzet követése, ezért döntött úgy, hogy nem érdemes más típusú házat építeni. Egy éves szervezést és tervezést követően hazatért családjával és 2008 szeptemberében belevágtak az építkezésbe. A folyamat eredményeként a tervezővel, Szekér Lászlóval, Benécs József műszaki vezetésével és épületenergetikai számításaival létrehozták az első minősített magyar passzívházat, mely nem csak energia-, de költséghatékonyan megépült és működő épület. A ház előzetes terveit, energetikai számításait, kiviteli terveit és részleteit, valamint a kivitelezés folyamatát is dokumentálni kellett, a minősítés megszerzéséhez, mely az egyik legszigorúbb építési szabvány Európában. Az első magyar passzívháznak is teljesítenie kellett a légtömörségre vonatkozó előírásokat, valamint a termikus burokra, hőhídmentességre és hővisszanyerős szellőzésre vonatkozó határértékeket. A nyári felmelegedéstől árnyékoló rendszer véd. A ház fűtése a napenergia mellett az ott élő emberekből és a háztartási gépek működéséből származó úgynevezett „hulladékhővel” történik, kritikus téli időszakban szükség lehet fűtés rásegítésre, melyet egy kis pelletkandallóval lehet megoldani. A téli hideg, de a nyári meleg kompenzálásához is egy földben lefektetett hosszú csőrendszer szállítja a talajban felmelegedett vagy épp lehűlt levegőt. Vákuumcsöves napkollektorból származó megújuló energia támogatja a fűtés- és energiarendszer munkáját. Radiátorok nincsenek a házban, az alkalmazott padlófűtés jóval hatékonyabb. Szadán, tervezéssel együtt mintegy nyolc hónap alatt hozták létre az építményt, mely nem rendelkezik gázbekötéssel és kéménnyel, ugyanis nincs rájuk szükség.

19 Kémény és gázbekötés nélkül  Az építkezést sikerült 230 ezer forintos négyzetméteráron megvalósítani. Ez a 125 négyzetméteres egyszintes családi ház kivitelezése esetében nem több, mint a környéken szokásos átlagos ár. A szadai ház nemcsak arra bizonyíték, hogy a technológia hatékonyan működik, hanem arra is, hogy az építési költségeket nem a különleges szerkezet és a gépészeti megoldások dobják meg. A korábbi német példák azt mutatták, hogy a passzív házak építési költsége 15-20 százalékkal több, mint a hagyományos épületeké, a megtérülési idő pedig 8-10 év. A megfelelő tudásanyag már rendelkezésre áll a passzívházak hazai elterjedéséhez. A környezettudatos elvek szerint épülő házak hazai elterjedését várhatjuk a közeljövőben, mivel az építészetben sincs más út, mint az energia- és költséghatékonyság.

20 Kérdések  Mi a passzívház?  Mik az előnyei a passzívháznak?  Milyen elvek vannak a passzívház tervezésénél?  Milyen követelmények ismertek a passzívház építésénél?

21 Források  http://hu.wikipedia.org  http://passzivhaz.co  http://www.passzivhazepito.hu  http://mkh.valosag.net


Letölteni ppt "Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella Felkészítő tanár: Ferenc Pál Sislóci Középiskola Cím: Kárpátaljai terület, Ungvári járás, Sislóc, Dobó István."

Hasonló előadás


Google Hirdetések