Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Gyakorold azt amit már tudsz, és ez segíteni fog felismerni azt, amit még nem tudsz! ” /Rembrandt/ Egy hétköznapi vegyület - A szén-dioxid - C+O 2 =CO.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Gyakorold azt amit már tudsz, és ez segíteni fog felismerni azt, amit még nem tudsz! ” /Rembrandt/ Egy hétköznapi vegyület - A szén-dioxid - C+O 2 =CO."— Előadás másolata:

1 „Gyakorold azt amit már tudsz, és ez segíteni fog felismerni azt, amit még nem tudsz! ” /Rembrandt/ Egy hétköznapi vegyület - A szén-dioxid - C+O 2 =CO 2 CO 2 +H 2 O=H 2 CO 3 CO 2 → O=C=O 6CO 2 +6H 2 O klorofill napfény C 6 H 12 O 6 +6O 2

2 A szén-dioxid a mindennapokban A CO 2 az egyik legközönségesebb, legrégebben ismert gáz. Szén- dioxidot lélegzünk ki, egyedüli természetes gáz, hiszen a szervezet maga állítja elő és maga is szabadul meg tőle. „Fix levegőnek” nevezték el a kémikusok, ha ugyanis valamilyen lúgoldaton vezetjük át „fixálódik” (a lúg megköti). Hűtésre is használják (szárazjég). A háztartásban is találkozunk CO 2 -dal. Az üvegházhatásért felelős anyagok egyike (az üvegházhatás 60%-áért felel). Három különböző formában találjuk meg: Gázállapotban: a tiszta levegő 0.035% (térfogatszázalék) CO 2 -t (350 ppm) tartalmaz. Ez a mennyiség az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett (100 éve még 280 ppm volt), ami bizonyítottan hozzájárul a globális felmelegedéshez, azaz a CO 2 üvegház gáz Folyékony állapot: tároló tartályokban, nyomás alatt, mint sűrített gáz Szilárd állapotban száraz jég → hűtéshez, tisztításhoz használják

3 A légkörből számos formában kerül széndioxid: szén és széntartalmú anyagok égése, állatok, növények, mikroorganizmusok légzése során. Jelentős mennyiségű szán-dioxid kerül a levegőbe a vulkanizmus során és a tengerek kötött szén-dioxidjából is. Tűz esetén a tűzoltó készülékekből kiáramló szén-dioxid habbal oltják a tüzet. Nagy mennyiségben fulladást okoz. Vizes oldata a szénsav. A szénsav a természetben is előfordul, a szénsavas forrásvizeknek gyógyító hatásuk van. Jelen van az üdítőkben. Sok szerencsétlenséget is okozott már. A borospincékben a must erjedésekor sok szén-dioxid gáz keletkezik. A gyanútlan emberek, ha lemennek ilyenkor a pincékbe megfulladhatnak.

4 A CO 2 a C tartalmú anyagok égésterméke. A CO 2 tekinthető az élet alapjának, hiszen a (zöld) növények CO 2 -ból, a nap energiáját igénybevevő fotoszintézissel építik fel az élet alapvető szerves anyagait. Ezek a szerves anyagok az élőlények pusztulásakor a talajba, vizekbe kerülnek (humuszképződés), a lebontó szervezetek nyomán pedig egy részük előbb-utóbb visszakerül a légkörbe. A fotoszintézisen keresztül az erdők a légkörből megkötik és tárolják a CO 2 -t, így nagyban befolyásolják annak mennyiségét. Az emberi tevékenység során kibocsátott CO 2 mennyiségének mintegy fele a légkörbe marad, másik fele az óceánokba, illetve bioszférába kerül.

5 A szén-dioxid tulajdonságainak vizsgálata KísérletMegfigyelésKövetkeztetés A szén-dioxid hasonlóan felfújja, feszíti a léggömböt, mint a levegő A szódabikarbóna és ételecet reakciója során szén-dioxid keletkezi A szén-dioxid gáz halmazállapotú

6 A gyertya néhány pillanat múlva elalszik Előbb a kicsi gyertya alszik el Tölthető egyik edényből a másikba, mintha folyadék lenne. Sűrűsége nagyobb a levegő sűrűségénél, előbb a kád alját tölti meg. Színtelen, szagtalan. láthatatlanul ugyan, de mégis hasonlóan áll a kádban, mint a víz.

7 A desztillált vízbe szén-dioxidot vezetünk, majd forraljuk A patronból gyorsan kiömlő gáz lehűl. A szén-dioxid és a víz között reakció játszódik le Endoterm folyamat (az anyag belső energiája nő, a környezeté csökken). CO 2 +H 2 O= H 2 CO 3 Indikátor kimutatja a savas kémhatást. Elbomlik

8 Magnéziumot égetünk CO 2 -ban A Mg tovább ég. Fehér por keletkezik C kiválását figyelhetjük meg. 2Mg+CO 2 = 2MgO+C Redoxi reakció exoterm

9 NaOH oldatot öntünk szén-dioxidba és tenyerünket a pohár szájára szorítjuk. A pohár felemelődik az asztalról 2NaOH+CO 2 =Na 2 CO 3 +H 2 O Reakció játszódik le. A szén-dioxid elnyelődik a lúgban, a nyomás lecsökken, szívó hatás érvényesül

10 CO 2 kimutatása a kilélegzett levegőben (meszes vízzel) Ha folytatjuk a CO 2 bevezetését kitisztul A meszes víz zavaros lesz CO 2 +Ca(OH) 2 =CaCO 3 +H 2 O A CaCO 3 átalakul Ca(HCO 3 ) 2 CaCO 3 +H 2 O=Ca(HCO 3 ) 2 A légzéskor beszívott levegő összetétele megváltozik, szén-dioxid tartalma kimutatható. Az emberi testben felvett tápanyagok lassú elégetése, lebontása folyik. A lebontás során szén-dioxid gáz keletkezik. Belégzéskor a levegő kb 0,03%,kilégzéskor százszor ennyi mennyiségű szén- dioxidot tartalmaz. Hasonló módon oldódik fel a szénsavas forrásvíz hatására a mészkőhegységek belseje, így képződik a barlang. 3. Szén-dioxid kimutatása

11 Szén-dioxid kimutatása pezsgőtablettában Ha a vízzel telt lombik alá pezsgőtablettát teszünk, a lombikban a víz szintje csökken Az oldódás során szén- dioxid gáz keletkezik, amely kiszorítja a vizet a lombikból. Mérhető a keletkezett szén-dioxid térfogata.

12 A talaj szén-dioxid kibocsátásával is foglalkoztunk. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Karcagi Kutatóintézetének munkatársa segítségével megismertük egy kézi mobil készülék működését, amellyel az intézetben a talaj szén-dioxid kibocsátását vizsgálják, a mérésekből a talaj szerves anyag tartalmát tanulmányozzák és összehasonlító elemzéseket végeznek. Az infravörös elven működő gáz analizátor segítségével mi is végeztünk méréseket.

13 A mérés helye ppm érték Teremben 1300 Szabad térben 280 Út mellett 350 Út mellett autó halad el 450-600 A készülék ppm koncentrációt mér, majd képletekkel számolják a gázemissziót. F=d(V/A)(C 2 -C 1 )/t.273/(273+T) F-CO 2 -emisszió(gm -2 h -1 ) d-CO 2 térfogattömege (kg/m 3 ) V-a henger talajszint feletti térfogata (m 3 ) A-mérési felület (m 2 ) C 1 -kezdeti CO 2 koncentráció C 2 -az inkubáció utáni CO 2 koncentráció t-inkubációs idő (h) T-levegő hőmérséklete( o C)

14 Az üvegházhatás Az üvegházhatás a légkör hõvisszatartó képessége. Fokozatosan nõ a légkörben azoknak a gázoknak a mennyisége, amelyek az üvegházhatást elõidézik. Az 1960- as évekig a levegõ vízgõztartalma mellett főleg a szén-dioxid, valamint a metán, az ózon, a dinitrogén-oxid játszott szerepet a légkör hõvisszatartó tevékenységében. Ezt követõen viszont a freonok szerepe erõsen megnövekedett. A közeli jövõben a szén-dioxid és a melléje felsorakozó többi, termelés során keletkezõ gáz üvegházhatása akár egyforma jelentõségûvé válhat. Milyen veszélyek fenyegetik a Földet az üvegházhatás növekedése miatt? Amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása az utóbbi évek ütemében folyna tovább, - számítások szerint - 2030-ra a Föld átlaghõmérséklete 3 - 6 °C-kal emelkedne meg. A hõmérséklet növekedése mellett jelentõsen (akár 30 %-kal is) csökkenne a csapadék évi mennyisége. 1 - 2 °C-os évi középhõmérséklet-növekedés 100 év alatt 40 cm-rel emelné meg a világtenger szintjét az elolvadó jégtömegek miatt.

15 Szén- dioxid Iparosítás elõtt290 1980339 1993363 Becslés 2030-ra450 Az üvegházgázok hozzájárulása a Föld felmelegedéséhez A globális hőmérséklet-növekedés környezeti változásokhoz vezet (tengerszint emelkedés, szélsőséges időjárási viszonyok). Változik a mezőgazdaság termelő képessége. Mindez komolyan hathat a gazdaságra. Számíthatunk egyes természeti vizek kiszáradására, gleccserek olvadására, az árvizek gyakoribbakká válhatnak, állat és növényfajok kipusztulásának sebessége növekedhet. Bizonyos betegségek könnyebben elterjedhetnek. Az éghajlat stabilitásához az kell, hogy a Föld légköréből annyi energia jusson ki, mint amennyi oda bekerül. Ezért minden ország nagy feladata a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének megoldása. Gáz A felmelege- déshez való hozzájáru- lása 2000-ig A felmelege- déshez való hozzájáru- lása 2050- ig Középhõmér- sékletet növelõ hatása 2050-ig Szén- dioxid 42 - 46 %51 - 60 %1,5 - 6 °C Az üvegházhatásért felelős legfontosabb gázok átlagos koncentrációja a Föld légkörében (ppm):


Letölteni ppt "„Gyakorold azt amit már tudsz, és ez segíteni fog felismerni azt, amit még nem tudsz! ” /Rembrandt/ Egy hétköznapi vegyület - A szén-dioxid - C+O 2 =CO."

Hasonló előadás


Google Hirdetések