Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

New York Gál Krisztina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "New York Gál Krisztina."— Előadás másolata:

1 New York Gál Krisztina

2 New York New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa.
Ország: Amerikai Egyesült Államok Állam: New York Kerületei: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, Staten Island Alapítás éve: 1624 Polgármester: Michael Bloomberg Testvér városai: Budapest, Jeruzsálem, London, Tokió Népesség: fő Népsűrűség: fő/km2

3 Fekvése New York az Amerikai Egyesült Államok atlanti partvidékének északi részén helyezkedik el. Három nagyobb – Manhattan, Staten Island és Long Island (Brooklyn és Queens kerületek) – és számos kisebb szigeten, ill. a szárazföldön (Bronx) helyezkedik el.

4 Éghajlat Az USA ezen részén nedves kontinentális éghajlat uralkodik, amelyben – partvidéki terület lévén – nincsenek komolyabb hőmérséklet-ingadozások, ugyanakkor az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan. A legkellemesebb évszak az ősz. A telek általában hidegek, sokszor nagyobb havazásokkal, melyek megbénítják a várost – de előfordul már-már hűvös, hó nélküli tél is. 

5 Legismertebb épületek
Empire State Building Chrysler Building New York Life Insurance Building 570-es torony Cityspire Metropolitan Life Building Flatiron Building Secretariat Building

6 Empire State Building Az Empire State Building New York város jelenlegi legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete és egyik jelképe.

7 Parkok Central Park Prospect Park Flushing Meadows-Corona Park
Forest Park Washington Square Park Pelham Bay Park

8 Central Park Central Park (3,57 km²) a leglátogatottabb park az Egyesült Államokban, az évi közel 25 milliós látogatottságával. A parkban számost szórakozási lehetőség van. Többek között a park helyet ad számos, kisebb-nagyobb tónak, jégkorongpályának, a Central Park állatkertnek és a Central Park üvegháznak. Számos nem szabadtéri programnak ad helyet a Belvedere vár, a Swedish Cottage Marionette színház, és a Carousel is.

9 Sport Jégkorong: New York Rangers és New York Islanders.
Kosárlabda: New York Knicks és Brooklyn Nets. Amerikai Futball: New York Giants és New York Jets. Baseball: New York Yankees és New York Mets. Labdarúgás: New York Red Bulls. Lacrosse: Long Island Lizards és New York Titans. Arena Futball: New York Dragons.

10 Színházak és előadótermek
A közismert Broadway-színház megjelölés nem csak a Broadwayen lévő intézményeket jelöli, hanem a 39 nagyobb (legalább 500 férőhelyes) színházat (melyeknek valójában csak kis hányada található a főútvonalon). Az ún. Off-Broadway színházak férőhelyesek, kisebb költségvetésű és kisebb érdeklődésre számot tartó, gyakran kísérleti darabokat játszanak, de több itt bemutatott mű átkerül a nagyobb színházakba is. Az Off-Off-Broadway színházak közönsége legfeljebb száz fős, az ezekben játszó színészek többsége amatőr.

11 Zene New York évtizedek óta a jazz, a rock és a blues fővárosa, s itt születtek meg olyan stílusok, mint a hip hop, a latin freestyle, a diszkó és a punk rock, illetve a salsa, ami a hatvanas években jött létre a város latin negyedeiben kubai, Puerto Ricó-i és dominikai hatások vegyítéséből. New York, mint kulturális olvasztótégely, emellett jelentős világ- és folkzenei színteret is fenntart, így megtalálható itt az ír-amerikai (kelta), és a zsidó (klezmer) zene is. A XX. század elején rohamos fejlődésnek induló kotta- és zeneipar is e városhoz köthető. A Broadway zenés színházai és a Tin Pan Alley komponistanemzedéke (George Gershwin, Jerome Kern, Cole Porter, Irving Berlin) tette New York Cityt az amerikai könnyűzeneipar központjává.

12 Múzeumok New York legismertebb szépművészeti múzeumai a Metropolitan Művészeti Múzeum, amely a régebbi korok és a Modern Museum of Art (MoMA), valamint aGuggenheim Múzeum, amelyek a 20. század művészetét mutatják be. A természettudományi múzeumok közül a legnagyobb az American Museum of Natural History, a hozzá tartozó Hayden Planetáriummal. Sok kisebb, egy-egy szűkebb területtel foglalkozó gyűjtemény is található a városban, mint az El Museo del Barrio, mely a latin-amerikai kultúrákkal, vagy a Cooper-Hewitt National Museum of Design, mely a formatervezéssel kapcsolatos kiállításoknak ad helyet. Az Ötödik sugárút egy mérföldnyi szakaszát az ott lévő számos múzeum miatt Museum Mile-nak nevezik.

13 Televízió és film Hollywood létrejötte előtt itt volt az amerikai filmgyártás központja; a queensi Kaufman-Astoria stúdióban már a Marx testvérek és W.C. Fields is forgatott. Napjainkban Los Angeles után a második legmagasabb bevételt termelő filmipar a New York-i. Az USA négy legnagyobb televízió csatornájának (ABC, CBS, Fox Network és NBC), valamint a Music Televisionnek és az HBO-nak is New Yorkban van a székhelye. A város hivatalos tévécsatornája az NYC TV, melyet az NYC Media Group működtet.

14 Taxi A taxizás nagyon egyszerű és kényelmes megoldás New Yorkban, ahol autózni nagyon bajos, parkolóhelyet találni szinte lehetetlen, és hamar elszállítják a tilosban parkolókat. Nem beszélve a dugókról, amik szintén mindennaposak, ezeken taxival sem lehet egykönnyen átjutni. Mindenesetre alkalmi közlekedésre a lakosságnak így is a taxi a legideálisabb

15 Metró Hasonlóan népszerű a metró is: a külvárost a belvárossal és a belvároson belüli pontokat is hálózatszerűen összekötő metró szintén könnyű és ideális közlekedési eszköz az ott élőknek, főleg hogy éjjel-nappal üzemel, de este 9 után már nem tanácsos metrózni. A vonalak teljes hossza 714 mérföld. A vonalak számmal, az állomások betűvel vannak jelölve. A szövevényes hálózatban könnyű eltéveszteni az irányt, így tanácsos figyelmesnek lenni és egy bárhol beszerezhető térképpel utazni.

16 Repülőterek A városnak két nagy nemzetközi repülőtere is van: az egyik a délebbre fekvő, jelentős méretű és forgalmú JFK reptér, a másik a tőle északra lévő, valamivel kisebb LaGuardia repülőtér. A New Jerseyben lévő Newarki reptér is bonyolít a városhoz kapcsolódó repülőforgalmat. Több vasútvonal és pályaudvar is van New Yorkban, a legismertebb a Grand Central Terminal és a manhattani Pennsylvania Station.

17 New York nevezetes szülöttei
Alicia Keys Jay-z 50 Cent P. Diddy Lady Gaga Christina Aguilera Vin Diesel Jennifer Lopez

18 Képek

19 És soha ne felejtsd el!

20


Letölteni ppt "New York Gál Krisztina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések