Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RÉZMŰVES RAMÓNA.  A pénzügyi szolgáltatások hosszú távú fejlődésének meghatározó az információ technológia sokrétű, gyors ütemű fejlődése. A szélessávú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RÉZMŰVES RAMÓNA.  A pénzügyi szolgáltatások hosszú távú fejlődésének meghatározó az információ technológia sokrétű, gyors ütemű fejlődése. A szélessávú."— Előadás másolata:

1 RÉZMŰVES RAMÓNA

2  A pénzügyi szolgáltatások hosszú távú fejlődésének meghatározó az információ technológia sokrétű, gyors ütemű fejlődése. A szélessávú adatközlési technika világméretű elterjedésével lehetővé vált a beérkező információk azonnali feldolgozása, értékelése valamint saját információk és ügyleti utasítások bármely más pontra történő késedelem nélküli eljutatása.  Ez a fejlődés világszerte elősegítette az elektronikus fizetési eszközök kialakítását és használatát.

3  A hazai pénzforgalmi törvény külön kiemeli a kis összegű készpénz helyettesítő fizetési eszköz fogalmát. Ezek a fizetési eszközök nemzetközi forgalomban nem bírnak jelentőséggel.  Kis összegű készpénz helyettesítő fizetési eszköz,olyan fizetési eszköz,amely kizárólag 9.000 Ft-ot meg nem haladó fizetési műveletre használható, vagy amelyen a rendelkezésre bocsájtott vagy tárolt pénzérték nem haladja meg a 45.000 Ft-ot.  Fontos változás hogy megszűnt a korábbi bonyolult rendszer amely megkülönböztette az elektronikus fizetési eszközöket, a távolról hozzáférést biztosító fizetési eszközöket és készpénz helyettesítő fizetési eszközöket is.  Elektronikus fizetési eszköznek tekinthető a távolról hozzáférést biztosító fizetési eszközök és az elektronikus pénzeszköz.

4  A kibocsájtó csak az ügyfél kifejezett írásbeli kérelmére bocsájthat ki elektronikus fizetési eszközt,a kibocsájtás során ügyelni kell hogy,a személyes adatokat (kód) senki ne ismerhesse és, hogy az ügyfél tájékoztatva legyen a szerződésben foglaltakkal.  A távolról hozzáférést biztosító fizetési eszköz olyan eszköz, amelynek birtokosa rendszerint személyazonosító kód illetőleg más azonosító használata révén rendelkezhet a hitelintézettel szemben fennálló bankszámla követelésről vagy a hitelintézet által nyújtott hitellehetőségről.  Ilyen eszköz:bankszámla követelésről való rendelkezést biztosító bankkártya,stb.

5 A legnagyobb elektronikus fizetési módszer a bankkártyával történő fizetés.  A távolról hozzáférést biztosító fizetési eszköz a kártyabirtokos számára lehetővé teszi hogy a kártyával a hitelintézetnél elhelyezett számlája terhére, biztonsági kódok megfelelő használata mellett, meghatározott pénzügyi műveletet végezzen.

6  A betéti kártya addig használható fizetésre vagy készpénz felvételről az automatából, még a számlán van fedezet.

7  A bankkártyák a számlán lévő fedezetet meghaladóan vagy fedezet nélkül, egy előre rögzített hitelkeretig történő vásárlást, készpénzfelvételt tesznek lehetővé.

8  Előre fizetett kártya: olyan kártya amely a kártya birtokosa által előre kifizetett összeg erejéig használható. Egy speciális előre fizetett kártya az elektronikus pénztárca.  Terhelési kártya:Abban különböznek a hitelkártyáktól, hogy nem feltétlen állapítanak meg hitelkeretet, és a hó végén a teljes tartozást ki kell egyenlíteni a kártyabirtokosnak. Az előleg kártyák a betéti és hitelkártyák tulajdonságait egyesítik. A kártya a vásárláskor, készpénzfelvételkor figyeli, hogy az ügyfélnek mivel éri meg jobban fizetni a számlán lévő tényleges fedezettel vagy éppen a hitelkeret felhasználásával.

9  Lehet belföldi,külföldi  Kapcsolódhat Ft. számlához vagy a bank által frekventált devizanemben  Pénzforgalmi szolgáltató megterheli valamilyen devizanemben kedvezményezett bankja jóváírja az összeget.  Konverziós árfolyamok használata nem egységes.

10  A bankkártya virtuális bankkártya, amely kifejezetten az internetes vásárlások lebonyolítására használható. A bankkártya fizikailag nem létezik, csak a kártya száma, a lejárati dátum és az ellenőrzési kód alapján megfogható.  A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni és általában csak a vásárlás lebonyolítása megelőzően helyez el rajta pénzt. A kockázat miatt csak olyan adtok megadása szükséges amik a kártyán egyébként is rajta van. Az internetes vásárlás során pin kódot sohasem adunk meg.

11  Kísérleti Jelleggel indította el a Visa Europe új programját, melynek lelke egy valódi elektromos kijelzővel rendelkező tokennel ellátott, normál méretű bankkártya.  A Visa pin-kártya program megoldást kínál nyújtani a bankkártya csalások ellen, ezek a kártyák egy folyamatosan változó 8 jegyű számra cserélné a 3 jegyű pink-kódot, amelyet a kártya pin megadása után ír ki apró hátlapi kijelző. Így csak a valós tulajdonos tud tranzakciót lebonyolítani, hisz csak ő ismeri a kódot.

12  Az elektronikus pénz leginkább a készpénz digitális formájaként képzelhető el. Előre kifizetett értéket képvisel, ellenben a bankkártyával, amely csak értékhatárhoz való hozzáférést biztosít.  A Hpt. Szerint az elektronikus pénz kibocsájtásakor átvett készpénz vagy átutalt vagy átutalt számlapénz nem lehet kevesebb mint a kibocsájtott elektronikus pénz értéke.  Az elektronikus pénz készpénz átvétele, illetőleg számlapénz átutalása ellenében kibocsájtott elektronikus pénzeszközön tárolt pénzérték, melyet elektronikus fizetés céljából a kibocsájtón kívül más is elfogad.

13  Az adathordozón megjelenő pénzt az elektronikus pénzeszköz kibocsájtója teremti úgy, hogy az ügyfelek készpénzt fizetnek be, vagy a számlájukról pénzt utalnak át, amely ellenében a hitelintézet ezt az összeget elektronikus jelként szolgáltatja vissza az elektronikus pénzeszközön, és az azáltal válik fizetőeszközzé, hogy a kibocsájtó megállapodást köt kereskedőkkel,szolgáltatókkal annak elfogadására vonatkozóan, majd visszaváltja az elektronikus pénz értéket készpénzre vagy számlapénzre. Az elektronikus pénzeszköz elektronikus pénzzel újratölthető.  Az elektronikus pénzeszköz olyan készpénz helyettesítő fizetési eszköz, amely az elektronikus pénz tárolására szolgál és amellyel az ügyfél közvetlenül végezhet fizetési műveleteket.

14  A kártya nem csupán az azonosítást szolgálja hanem a chip fizikailag tárolja a pénz értéket.  Maga a chip kártya széles terméklistát jelöl a 2 alapvető csoport: 1. Az uninteligens memória kártya 2. Az intelligens mikroprocesszoros kártya A memóriakártyák egyszerűbb kevesebb biztonságot igénylő. A mikroprocesszoros chip kártya a legkorszerűbb elektronikus adathordozó. A chipkártyák pénzérték tárolására alkalmas eszközök.A chip tulajdonképpen egy cél számológép. A smart card önmagában is alkalmas a többféle rendszerben való használatra.

15  A dallamos smart kártya olyan új technológiára épül, amelyben a hangokat a bankkártya adja át. A felhasználó a speciális kártyát vásárláskor a számítógép mikrofonjához tartja s ekkor ez olyan speciális hangot bocsát ki melynek segítségével a kereskedő webhelyen a vásárlót azonosítja. Előnye hogy a kártya egyedi hangját lehetetlen utánozni.

16  A contactless a smart kártya iparágában használatos szakkifejezés, amely egy újfajta kártyaolvasási módszert takar. Egy rádió jel olvassa le a kártya adatokat kis távolságból anélkül, hogy a kártyát a készülékbe kellene helyezni.  A contactless technológia rádiófrekvencián alapul,az olvasó egy rádió jelet küld a kártyának,amely rendelkezik saját chippel és antennával. A chip a rádió jel segítségével bekapcsol és képessé válik az olvasóval kommunkikálni.

17  Az e pénz felhasználása a gyakorlatban sokféle fizetési rendszerrel valósul meg.  A fizető programok olyan webes felületen működnek melynek célja a fizetés megkönnyítése.  A fizető programok nem adják ki az ügyfél adatait ők hajtják be az árú szolgáltatás ellenértékét.

18  Az internetes kereskedelmi lehetőségek egyik fajtája,közvetlenül történő fizetés.  A pay pal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszó megbízással tölthetnek fel, lakossági vagy céges bankszámláról és innen kezdve a velhasználó a pay pal számlával bármely másik felhasználónak képes lesz pénzt küldeni anélkül hogy a valódi kártya számát felfedné.

19  Online központosított pénzintézet.  Ami szükséges hozzá egy e-mail cím és egy bankszámla amiről a befizetést kell végezni.  A számla feltölthető hitelkártyáról banki átutalással és egyéb lehetséges módokon.  P2P pénzügyi rendszert használják általában magánszemélyek kis összegű átutalásához stb.

20  A MONEYGRAM INTERNATIONAL a világ egyike legtekintélyesebb pénzküldéssel foglalkozó cégeinek.  Legfontosabb termékei és szolgáltatásai közé a globális pénzküldés, átutalási megbízások és pénzügyi intézmények és lakossági ügyfelek felé történő átutalások sorolhatók.

21  Ez alrendszer egy kicsit olyan minta a telefonkártya. Előre kifizetünk egy nagyobb összeget, vagy hitelbe kapunk egy olyan fizető eszközt,amelyet egy szűkített vásárlói körbe használhatunk, és az összeg erejéig kis egységben fogyaszthatunk szolgáltatást vásárolhatunk árút.  A Millicent esetében elektronikus utalvány csomagot veszünk valamelyik MilliCent rendszerben résztvevő banktól vagy utalvány árusító cégtől és az utalványokat hazsnáljuk fel a vásárlás során.

22  1996-ban alakult  Elektronikus pénztárca  Feltölthető smart kártyákkal működő rendszerből.  Ezeket a kártyákat előre megállapított összegben lehet megvenni majd feltölteni újra.  Ezek a kártyák más műveletre is képesek (adattárolás) a chip programozásának függvényében.

23  A mobilbanking szolgáltatást gyorsan háttérbe szorította az internet.  Az igazán csábító alternatíva a kontraktus nélküli szolgáltatásban rejlik.  Ennek előnye hogy a telefon ellátja a bankkártya/hitelkártya funkciót, de használatához nem szükséges azt a POS terminálhoz érinteni hanem elég annak közelébe helyezni majd az úgynevezett NFC ( near field connection) technológia segítségével végzi el a tranzakciót.  A megvalósításnak azonban számos technikai és pénzügyi akadálya van.

24

25  Az euró bevezetése kihatott az egész európai pénzügyi infrastruktúrára.  A felgyorsult technológiai fejlődés alaposan átalakította a fizetési megbízások elszámolására és kiegyenlítésére szolgáló rendszereket.  A klíring rendszernek meg kell felelniük a Lámfalussy-normák néven ismert általános követelményeknek is.  (Az európai monetáris intézet volt elnöke)

26  Az európai közösség fizetési forgalmának gyakorlatai lebonyolítása kapcsán hagyományos giro-rendszerek és RTGS rendszerek ismeretesek.  RTGS (real time gross settlement system) Valós idejű bruttó elszámolási rendszer. Abban különbözik a bruttó elszámolási rendszertől, hogy míg ott a kiegyenlítés időben elválhat az elszámolástól, addig itt a két folyamat időben elválaszthatatlan. bruttó elszámolási rendszer bruttó elszámolási rendszer kiegyenlítéselszámolás  Nagy összegű egyedi tranzakciók back to back átutalások és kormányközi fizetési lebonyolítás jönnek létre

27  Az elszámolás a fizetési megbízások továbbítását, egyeztetését és visszaigazolását jelenti, amely során kialakítják a teljesítés alapját képező végső pozíciót.  A teljesítés a pénzügyek átadása a fizető fél és a kedvezményezett( a fizető fél bankja és a kedvezményezett bankja) között.

28  Nettó elszámolási rendszer: az elszámolás és a kiegyenlítés időben mindig elválik egymástól.  Bruttó elszámolási rendszer:az elszámolásra és a kiegyenlítésre egyszerre egy lépésbe kerül sor. amennyiben van elegendő fedezet akkor a tranzakció a küldés időpontjába véglegessé válik.  2 fajtája van:  Késleltettet kiegyenlítésű rendszer,ezek a nap végi bruttó elszámolási rendszerek  Valós idejű és folyamatos elszámolást biztosító rendszerek tartoznak ide.( ezek a rendszerek:RTGS(REAL TIME GROSS SETTLEMENT)rendszerek)

29  A hibrid rendszerekben a tagok az általuk elhelyezett fedezet erejéig teljesíthetnek kifizetéseket, és a fedezet nettó pozíció kiegyenlítésére kerül sor naponta egy vagy több alkalommal.  A fizetési forgalom intézményei:  Pénzügyi intézmények,befektetési szolgáltatók,KELER,Magyar posta zrt.,MÁK,Magyar Nemzeti Bank,Giro elszámolás forgalmi zrt.,GIRO bankkártya zrt.  Kártya rendszer:A kártya rendszer mind nettó alapon működnek  Ezekhez Magyarországon 3 különböző elszámolási rendszer kapcsolódik  Europay,Visa Giro zrt.

30  A magyarországi bankközi fizetési program elszámolása teljes mértékben elektronikus úton történik. Ez 2 módon a BKR és a VIBER alkalmazásával valósul meg.  Bankközi Klíringrendszer:Az MNB kezdeményezte egy olyan rendszer létrehozását amely megoldhatja a hazai bankok pénzforgalmának lebonyolítását.Így alapították a GIRO elszámolásforgalmi RT.-t,  A giro zrt. Által nyújtott BKR szolgáltatásait BKR- hez közvetlenül csatlakozó hitelintézetek vehetik igénybe.

31  Az összes résztvevő közötti kiegyenlítés egy lépésben zajlik az IBI mátrix(interbank indebtedness Matrix) segítségével.  IBI Mátrix.A giro elszámolásforgalmi zrt. által pénzügyi teljesítés céljából az MNB részére továbbított tartozások és követelések listája amit az MNB a BKR tagjai között elszámol.  A BKR-ben kizárólag olyan hitelintézetek forgalmazhatnak, amelyek szerepelnek az MNB által vezetett nyilvántartásban, A hitelesítő táblában.

32  A hitelesítő tábla az összes érvényes bankkód- bankszervkódot, a hozzátartozó bankfiók nevét és címét, továbbá a viber adatokat tartalmazza.  Egyéb Giro szolgáltatások: 1. Girinfo 2. Hunstep2* 3. Giroháló 4. Girolock 5. GiroDirect  A Hunestep2 keret a Hunestep2 elszámolási napon a résztvevő számára rendelkezésre álló, az átutalások fedezetül elkülönített euró egyenleg.

33


Letölteni ppt "RÉZMŰVES RAMÓNA.  A pénzügyi szolgáltatások hosszú távú fejlődésének meghatározó az információ technológia sokrétű, gyors ütemű fejlődése. A szélessávú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések