Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Honnan származnak a kerti törpék?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Honnan származnak a kerti törpék?"— Előadás másolata:

1

2 Honnan származnak a kerti törpék?
Egy német szociológus kiderítette. Szerinte valószínűleg a században Törökországban születtek. A szociológus azt állítja, hogy az akkoriban Afrikából arab rabszolgakereskedők által Törökország bányáiba került pigmeusok nehéz munkát végeztek. Munkabírásuk annyira lenyűgözte a törököket, hogy alakjukat kőből faragott szobrok formájában is megörökítették. Velencei kereskedők útján a szobrok eljutottak Olaszországba, és ott a gazdag polgárok és kereskedők kertjeiket díszítették velük, majd egész Európa területén ,,meghonosodtak". A 17. és a 18. században megváltozott a kis kőemberkék külseje. Kisebbre készítették a szobrokat, aranyból és porcelánból, fehér arccal, és így európaiakká váltak. A következő században pedig már tömegével árulták őket gipszből, agyagból és fából.

3 … és napjainkban: Újra divatba jött Magyarországon is a sokáig a giccset egyértelműen megtestesítő kerti törpe. Ma már igényes kertekben is feltűnik a százötven éves figura, amelyből számtalan változatot kínálnak. Akinek ez sem elég, vaddisznó, vagy szarvas-figurákkal is benépesítheti a kertjét. A kerti törpe hazája Németország. Ősei majolikadíszek voltak a választófejedelmek parkjaiban. A kertek tömegcikként előállított őrzői a XIX. század második felében indultak világhódító útjukra, amikor egy thüringiai cég gyártani kezdte a piros sapkás, nagy szakállú agyagfigurákat. Az üzletág szakértői szerint a német ajkú területeken a kertekben ma mintegy 30 millió törpe lakik. A világon összesen 35 millióra becsülik e népes populációt.

4 Nanológia A svájci székhelyű Nemzetközi Társaság a Kerti Törpék Védelmére létrejött szervezet tagjai megfogalmazták, milyen is az igazi kerti törpe: agyagból készül, férfi, szorgos, barátságos és teljesen fel van öltözve. A svájci szervezet tagjai szakértők: a nanológia (nanus latinul törpét jelent) tudományának művelői. A svájci nanológusoknak szaklapjuk is van, a Gartenzwerg Gazette. A kerti-törpe szakirodalom tanulmányozása során az is kiderül hogy, Franciaországban működik a Kerti Törpék Felszabadító Mozgalma. A törpeszabadítók rendszeresen elrabolják a törpéket a kertekből, és a szó szoros értelmében szabadon engedik őket a mezőkön, erdőkben. A törpeszabadítók a kerti törpék szexuális felszabadítása, alkoholfogyasztása és végre modernebb öltözéke mellett is síkraszállnak. Mindezt jó tudni, mielőtt valaki törpét vásárol, bár Magyarországon még aligha találnánk felszabadítót.

5 A giccs főbb ismérvei 1. Könnyen fogyasztható, nem kíván gondolati erőfeszítést 2. Egyszerűen reprodukálható, bazári áru, bóvli, souvenír 3. Anyag-forma-funkció harmóniájának felbomlása 4. Személyes érintettségeknél felmentést élvez 5. Lelkiállapot, a szív komfortja, licitálás a valóságra 6. Átvitel egyik médiumról a másikra 7. Régi mesterek műveinek gyatra reprodukálása 8. Egy adott funkciójú tárgy funkciótlanul átmegy egy másikba 9. Megváltoztatott dimenziók, a használhatóság határáig 10. Az eredetiség és különlegesség hiánya jellemzi 11. Nem művészeti kategória, nem rossz, nem hibás vagy dilettáns 12. Célja a fogyasztói tömegigények kielégítése 13. Édes és megnyerő, a megvásárolható boldogság (ál)művészete 14. Közhelyek használata, szinesztézia, megfelelés az elvárásoknak 15. Az életszerűséget nélkülöző, idealizált ábrázolások 16. A felsorolás korántsem teljes!!

6 A giccs metamorfózisa - Érzelem → érzelgősség - Értelem → közhely
- Érzékenység → kényeskedés - Szenvedés → szenvelgés - Eredetiség, szellem → poénkodás, szellemes paradoxonok erőszakolt gyártása, ripacskodás - Különösség → egzotikum - Emlékezés → nosztalgia

7 A Délvilág „A napos oldalról” rovatának sziporkái:
- Akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke. - Az élet egy játék , és én szeretek játszani. - Semmi sem olyan veszélyes, mint a visszavonhatatlan. - Mosolyogj mindennap, mert akkor szép lesz az életed! - Az élet egy nagy keringő, amit életed végéig táncolsz, csak nem mindegy, hogy kivel.

8 Gelfert szerint a giccs lehet:
takaros, kedélyes, szentimentális, vallásos, költői, vagy szociális, természeti, lakóhelyi, alpári, nagyvilági, erotikus, hátborzongató, magasztos, fennkölt, monumentális, hazafias, politikai, ideológiai giccs, vagy akár szégyenlős

9 Törpék

10 Törpék

11 és egyebek

12 Kerti mindenfélék

13 … ezt meg magam barkácsoltam

14 …ez is a kertben volt

15

16 A mártélyi főutcán

17 Bolhapiacon

18

19

20 Képzőművészet Kerek erdei tó, bőgő szarvas, úszkáló hattyú, sejtelmes fények, esetleg naplemente/napfelkelte. Halmozás, mind ez így együtt a szinesztézia. Kétségtelenül létezik ilyen kép a valóságban, a vadászok, erdészek, erdei munkások biztos láttak már ilyet. Azt a hatást kívánja elérni, hogy ilyen idealizált világba kívánunk élni, ide vágyódunk, amiben önmagában nem lenne baj, csakhogy ilyen világ, mivel mesterkélt, és hatásvadász, nem létezik.

21

22

23

24

25 Giccs a fotográfiában Anne-Marie von Sarosdy magyar származású német fotóművésznő hosszú évek óta készíti a német romantikus, hazafias regényeket tartalmazó füzetecskék címlapjait, amelyekből évente megvásárolnak úgy száznegyvenmillió darabot. „ - A képek eredendően kereskedelmi célt szolgálnak, a valódi üzleti világban pedig a költségvetés számít.”

26

27

28

29 A lakásban

30

31

32

33

34 Szuvenírek

35

36 Sóbányából sót

37 Építészet - Barbie ház (Dabas főutcáján)
- A Halászbástya („Giccs, de szép” mondta Szerb Antal) - Walt Disney parkjai - Las Vegas szállodái - Bory-vár (Székesfehérvár, Öreghegy) - Dobay csárda (Hódmezővásárhely, Damjanich u.) -

38 Halászbástya

39 Bory - vár

40

41 Irodalom Pöttyes-, Csíkos-könyvek, idősebbeknek Júlia sorozat.
A giccsirodalom burjánzása úgy tűnik, megállíthatatlan. A könyvesboltokban fellelhető szórakoztató irodalom nagy része manapság az. A tényirodalmat is beszámítva (történelmi hitek és tévhitek elfogult magyarázatai, gyorstalpaló tudományból, élővilágból, felvilágosító könyvek, bármiről amit könnyen el lehet adni, másfél oldalon az atommaghasadástól a genetikáig bárki tájékozott lehet, csak a könyvet kell megvennie. Pöttyes-, Csíkos-könyvek, idősebbeknek Júlia sorozat. Margaret Mitchell (Elfújta a szél), Herczeg Ferenc patetikus történelmi regényeitől kezdve a szocreál munkásregényekig, a megható állattörténetek . Szovjet háborús regények után nyugati ponyvák: pl. Alistair MacLean: Navarone ágyúi c. regénye. Rejtő Jenő könyvei?

42 A bánat? Egy nagy oceán A bánat? Egy nagy oceán. S az öröm?
Az oceán kis gyöngye. Talán, Mire fölhozom, össze is töröm.

43 Petőfi Sándor Előbb, 1844 végén barátjának, Vachott Sándornak sógornőjét, a tizenötéves Csapó Etelkét hitte szíve választottjának, s a lány korai halála megrázta a költőt. Petőfi gyásza nem nélkülözte a teatralitást: odaköltözött Vachottékhoz, s az elhunyt lány szobájában írta költeményeit. Majd l845 júliusában megismerkedett Medgyánszky Bertával, a gazdag gödöllői jószágigazgató lányával, s úgy érezte, hogy ő az igazi. Szeptemberben megkérte a kezét, de kosarat kapott.

44 Emlékül Babusnak Az életbe csak Három erényt kövess
Higy remély és szeress Higy de kinek remélj de Mit szeress de jól nézd Meg, hogy kit!! Amenyi sztrencsénben A tott kivánok néked Anyi jót amenyi soroksáron A sváb anyi áldás szájon Rád! szeretettel jegyzi Kulcsár Ferenc szűcssegéd 1944 XI. 2.

45

46 Zene Richard Clayderman zongorajátéka, A klasszikus zenei témák popzenei feldolgozásai, esetleg csinos lányok hegedű-előadásában, vagy autentikus népzene technosított vagy pop-os előadásban, ahol főleg a külsőségekre, (koreográfia, öltözet, ál eredetiség) koncentrálnak, vagy egyszerű alapérzések nagy érzelmi töltéssel, pátosszal történő érzelgős előadása könnyen dúdolható sematikus dallamokkal, miközben az előadó zenei kvalitásait, hangterjedelmét senki nem vonja kétségbe. Mulatós "lagzi" zenék, a cigányzene és népies műdalok nagy része. Operettek, természetesen happy end-el. Nem minden feldolgozás giccs! Pl. Muszorszkij: Egy kiállítás képei c. zongora darabjának Ravel zenekari átdolgozása. Bartók népzenei feldolgozásai.

47

48 Film, televízió Számtalan "alkotás" a Lessie hazatértől a Ben Hurig, az Oz-tól Zefirelli Rómeó és Julia feldolgozásáig, a "hollywoodi" már szinonimájává vált a giccsgyártásnak. Szappanoperák, családregények, sorozatok. Háborús filmek egy része. Két világháború közötti magyar filmgyártás legtöbb alkotása: pl. A meseautó, Az én lányom nem olyan stb. „A nagy testvér”, kibeszélő és számos szórakoztató műsor. Minden ami a bulvársajtóval kapcsolatos.

49 A giccs és a bulvár egy tőről fakadnak
A bulvár, és közvetítő közege a bulvármédia teret ad nem csak a sznobnak, hanem annak a kisembernek is, aki nem csak ízlésben, hanem életvitelben is hasonlítani akar a bulvár által közvetített hamis eszményekhez. A bulvár fogyasztói ráadásul kukkolási vágyukat is kielégíthetik amennyiben a bulvármédia az általa kreált, vagy felkapott sztárok illetve közéleti szereplők intim dolgaiba enged betekinteni. Többnyire alantas ösztönökre hat, az érzelmeket érzelgőssé, nyálasssá silányítja, a tragédiákat felnagyítja, a különösséget és eredetiséget az elvárt sablonos sztereotípiákká változtatja át.

50 …és ami sohasem volt és nem is lesz giccs

51

52 Ajánlott irodalom Gillo Dorfles: A giccs – Gondolat, Budapest 1986
Hermann István: A giccs – Kossuth, 1971, esztétikai kiskönyvtár Abraham A. Moles: A giccs – A boldogság művészete – Gondolat, Budapest 1975 Lulács György : A "giccs"-ről és a "proletkult"-ról Budapest 1947 Gillo Dorfles: A giccs – Gondolat, Budapest 1986 Vitányi Iván: A „könnyű műfaj” – Budapest 1965

53


Letölteni ppt "Honnan származnak a kerti törpék?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések