Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A határon átnyúló egészségügyi ellátás tapasztalatai és aktuális helyzete Esztergomban Előadó: Lugosi Krisztina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A határon átnyúló egészségügyi ellátás tapasztalatai és aktuális helyzete Esztergomban Előadó: Lugosi Krisztina."— Előadás másolata:

1 A határon átnyúló egészségügyi ellátás tapasztalatai és aktuális helyzete Esztergomban Előadó: Lugosi Krisztina

2 A témaválasztás okai  Saját bevétel növelésének lehetősége  Október végéig meg kell teremteni az uniós irányelv hazai bevezetésének feltételeit! Cél: - Várólisták csökkentése - Világos jogi alap megteremtése a külföldi ellátásokhoz - Világos jogi alap megteremtése a külföldi ellátásokhoz -Nemzeti kapcsolattartó pontok kialakítása -Nemzeti kapcsolattartó pontok kialakítása

3 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának el ő zményei 1. Földrajzi, történelmi háttér  közös történelmi gyökerek, kedvező lakossági hozzáállás  az új Mária Valéria híd szerepe, a Duna összetartó hatása  Sturovo excentrikus elhelyezkedése  az Ister Granum régió kialakulása (102 település)

4 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei 2. Uniós elképzelések és minták  A lisszaboni szerződés támogatja az Unió tagállamai közötti együttműködést  Tőlünk nyugatabbra példák az együttműködésre (Benelux államok, Svájc, Franciaország)

5 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei 3. Egészségügyi ellátási problémák a szlovákiai Sturovo területén  A környéken 23 település, több mint 30 ezer lakossal  Sürgősségi ellátás orvossal ellátott mentőgépkocsival  A fekvőbeteg ellátás 55-70 km-re Sturovótol  Az esztergomi kórház a hídon keresztül 5 km!!  A népesség jelentős része érti és beszéli a magyar nyelvet.

6 Az egészségügyi együttm ű ködés kialakulásának el ő zményei 4. Lehetőségek és problémák Esztergom területén  Az esztergomi kórház hasonlóan excentrikus központot jelent.  Jól felkészült szakorvosi gárda.  Több szakmában II. progresszivitási szintű ellátás. (sebészet, belgyógyászat, reumatológia, neurológia, szemészet)  Kiemelkedő szintű diagnosztikai háttér.

7 Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei 5. Lehetőségek és problémák Esztergom területén  368 aktív ággyal és 105 krónikus ággyal rendelkezik ágykihasználtság 80%  Jelentős a területen kívüli ellátás.  Önálló sürgősségi ellátás!

8 A szerződés létrejötte a Vaszary Kolos Kórház és a Dovera biztosító között  2009. elejétől a szerződési tárgyalások megindítása.  2009.október 16-án a szerződés aláírása, hatálybalépése november 1.  Jelenleg kizárólag 24 órát meghaladó, megszakítás nélküli fekvőbeteg ellátásra vonatkozik a szerződés!

9 A szerződés lényeges elemei  Minden egyes résztvevő osztály esetében az ár (euróban) külön rögzítésre került. Hospitalizációs átalány  A hospitalizációs átalány nem tartalmazza ortopédia esetén a protéziseket, a stenteket illetve szemészet esetén a prémium lencsét (ár külön mellékletben rögzítve), az akut dialízis költségeit.  Betegek tervezett egészségügyi ellátására kizárólag a biztosító előzetes hozzájárulásával van lehetőség. Kivéve az akut egészségügyi ellátás, melyet a biztosító utólag hagy jóvá.  A lejelentés a Biztosító által rendelkezésre bocsátott hospiCom programon keresztül történik.  2009.október 16-án a szerződés aláírása, hatálybalépése november 1.  Jelenleg kizárólag 24 órát meghaladó, megszakítás nélküli fekvőbeteg ellátásra vonatkozik a szerződés!

10 A szerződés lényeges elemei  A Kórház köteles zárójelentést készíteni.  A Kórház a tárgyhót követő hó 10. napjáig elkészíti a jelentést és kiállítja a számlát a tárgyhóban nyújtott egészségügyi ellátásokról.  A számlát 30 napos fizetési határidőre állítja ki euróban. Devizaszámla nyitási kötelezettség  A biztosító előzetes bejelentés nélkül bármikor jogosult ellenőrzést folytatni a Kórházban.

11 A megvalósítás lépései az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban  Személyzeti feltételek kialakítása. (szlovák nyelvtudású munkatárs felvétele)  Központi betegfelvételi iroda kialakítása.  Informatikai háttér biztosítása.  Szakmai feltételek egyeztetése a szlovákiai betegellátókkal.  A beteg-beutalások rendjének kialakítása.

12 Eredmények  A Dovera-s ellátottak száma a 2010. évi 36 főről, 2011.évre 56 főre, 2012. évre 111 főre nőtt!  Legkeresettebb osztályok: Szemészet (50%), Belgyógyászat, Sebészet, Traumatológia  A Dovera-s beteg ellátásból származó bevétel meghaladja azt az összeget, melyet az OEP-től kaptunk volna ugyanezen betegekért! (2012. évben 17,2 millió Ft bevétel)  Az ágykihasználtság mutatószáma 80% Van még kihasználatlan kapacitás! Van még kihasználatlan kapacitás!  Szakmai feltételek egyeztetése a szlovákiai betegellátókkal.  A beteg-beutalások rendjének kialakítása.

13 A betegforgalom növelésének ösztönzése  2012. január 1-jétől érdekeltségi rendszer került bevezetésre a kórházi osztályok részére A Dovera-s betegekért járó finanszírozás 5%-a visszaforgatásra kerül Erzsébet-utalvány formájában (ha az esetszám éves szinten a 20 főt meghaladja 8% kerül visszaforgatásra)  Marketing tevékenység fokozása a határon túlra (szórólapok, rendezvények)

14 A betegellátás fejlesztésének irányvonalai  a mentők határokon való átjárási feltételeinek biztosítása  telediagnosztikai lehetőségek kialakítása  közös beutalási rend létrehozása  közös dokumentáció  a szerződés kibővítése járóbeteg ellátásra

15 A határon átnyúló egészségügyi ellátással összefüggő problémák  születéssel kapcsolatos kérdések  elhalálozással, temetkezéssel kapcsolatos kérdések  az abortusz elvégezhetőségének kérdései  panaszügyek, betegjogi és polgári peres kérdések

16 Hogyan tovább?  A szerződés lejárati dátuma: 2013. szept. 30.  Meghosszabbítása függ:  Az uniós irányelv hazai bevezetésének gyakorlata?  A szlovákia magánbiztosítók államosítása?

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A határon átnyúló egészségügyi ellátás tapasztalatai és aktuális helyzete Esztergomban Előadó: Lugosi Krisztina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések