Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hardver-szoftver gyakorlás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hardver-szoftver gyakorlás"— Előadás másolata:

1 Hardver-szoftver gyakorlás

2 Párosítsd össze a megfelelőeket!
Szkenner Játékkonzolok elsődleges irányító eszköze szokott lenni. Alaplap Hordozható adattároló eszköz USB-re csatlakoztatható. Írható és olvasható. Memória (RAM) Papírlapról egy másik papírlapra lehet átjuttatni a szöveget vagy képet. Pendrive Összeköti a számítógép belsejében lévő részeket. Merevlemez Ha a saját gépünkre mentünk el valamit, akkor ezen fog tárolódni. Kontroller Papírlapról a számítógépbe visz be adatokat. Fénymásoló Műveleteket végez, irányítja a számítógép eszközeinek munkáját. Processzor (CPU) Ideiglenesen megjegyzi a futó programokhoz szükséges adatokat.

3 Párosítsd össze a megfelelőeket!
Touchpad A gép tartalmát másolhatjuk a CD-re. Joystick Elsődleges kimenet, megmutatja, hogy mit csinál a gép éppen. Hangszóró A számítógép képi megjelenítéséért felelős. Monitor Játékok irányítására szolgáló bemeneti eszköz. Webkamera CD lemez tartalmát másolhatjuk vele a gépre. Videókártya A kurzort tudjuk irányítani vele. CD-író Zene és hangok lejátszására szolgáló eszköz. CD-olvasó Videó beszélgetéshez szükséges eszköz, amely segít a másik félnek látni minket.

4 Igaz-hamis (ami igaz legyen zöld, hamis piros!)
Az egér a számítógép elsődleges kimenete, ez mozgatja a kurzort. A számítógépben több hűtés létezhet, elsősorban a videókártya, a processzor és a tápegység igényel hűtést. Hálózati kártya nélkül nem tudunk internetezni, és hangszóró nélkül nem hallhatjuk a gépen lejátszott zenéket. A CD lemezek sérülékenyebbek a pendriveoknál, és kevesebb adat is fér rájuk általában. Ha áramszünet van vagy kikapcsoljuk a számítógépet, akkor a memória tartalma elveszik, a merevlemezé megmarad. A számítógép működéséhez szükség van bizonyos hardverekre és bizonyos szoftverekre is.

5 Egészítsd ki a táblázatot!
Eszköz Feladat Bemenet/Kimenet/ Mindkettő/Háttértár Headset Nyomtató Floppy Zene hallgatása, nem zavarunk másokat. CD lemez Adatok tárolása, hordozható eszközökben használják általában. USB csatlakozó

6 Párosítsd össze a megfelelőeket!
Operációs rendszer Fekete képernyő, szöveges parancsok, a Windows elődje. Médiaszerkesztő Zene, videó klippek, vicces videók játszhatók le vele. Férgek A számítógép működtetéséért felelnek. Kommunikációs pr. Comodo, Kaspesrky, NOD32, Norton, AVG, Windows tűzfal Hálózati programok Zenét, videót lehet vele vágni. MS-DOS Skype, Facebook, MSN. Youtube Rosszindulatú programok, tönkre tehetik a gépünket. Biztonsági szoftverek A hálózatok (Internet) használata a fő profilja ezeknek a programoknak.

7 Párosítsd össze a megfelelőeket!
Illesztőprogramok A nyomtatott anyagok elkészítését, tördelését segítik. Skype Ezek segítségével készülnek a programok. Képszerkesztők Programok, filmek, zenék letöltése. Vigyázni kell az illegális tartalommal! Fájlcserélők A felhasználó által létrehozott programok csoportjának tagja. Kiadványszerkesztők A hardverek illetve perifériák megfelelő működtetését biztosítják. Aknakereső Szöveg, hang, videó továbbítására szolgáló távbeszélő program. Fejlesztői környezetek Képek módosítása, retusálása, effektusok alkalmazása a fő feladatuk. Prezentációk Játékok csoportjába tartozik.

8 Igaz-hamis (ami igaz legyen zöld, hamis piros!)
A számítógép működéséhez elengedhetetlenek a játékprogramok és az irodai szoftverek. Érdemes egy tűzfalat és egy vírusirtót is telepíteni a számítógépre. A bankok és cégek kifejezetten számukra készült programokat is használnak, melyeket üzleti szoftvernek nevezünk. A tömörítőprogramok arra használatosak, hogy helyet takarítsunk meg a számítógépen. Az alkalmazói programok csoportjába tartoznak. A tervezőprogramokkal megtervezhetjük az órarendünket, vagy a bevásárló listánkat. A számítógép vírusokat kaphat, ha túl sokáig nyitva hagyjuk az ablakot, vagy nem fűtűnk télen.

9 Egészítsd ki a táblázatot!
Szoftvercsoport Feladatok Példapr. (min3) Operációs rendszer Vírusirtó Word, PowerPoint, Excel Zenét, filmet lehet nézni vele. programok Új képet lehet létrehozni benne. Audacity, Movie Maker, Logomotion Web böngészők

10 Relációanalízis Az internetes játékoknak nincsenek veszélyei, mert kizárólag gyerekek számára készültek. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

11 Relációanalízis A Torrent programok használata teljesen biztonságos, mert legális tartalmakat is le tudunk velük tölteni. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

12 Relációanalízis A számítógépes játékok hasznosak lehetnek, mert bizonyos játékok fejlesztik képességeinket, például a logikai gondolkodást. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

13 Relációanalízis Ha meg szeretnénk védeni a számítógépünket a külső támadásoktól, akkor vírusirtó és tűzfal programot is telepítenünk érdemes, mert ez a két program együtt 100%os védelemmel látja el a gépünket. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

14 Relációanalízis Az Google Chrome az egyik legkedveltebb böngésző, mert a Microsoft termékei mindig a legjobbak a saját kategóriájukban. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

15 Relációanalízis Az operációs rendszerek a legelterjedtebb programok, mert minden számítástechnikai eszközön szükséges, hogy fusson egy a működéshez. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

16 Relációanalízis A Mozilla Firefoxot nagyon sokan használják, mert a Youtube egy igen népszerű weboldal. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

17 Relációanalízis A vírusirtókat érdemes sűrűn frissíteni, mert a gonosz emberek folyamatosan újabb vírusokat „tenyésztenek” ki a számítógépeink tönkretételére. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

18 Relációanalízis A pendrive sok tekintetben jobb mint egy cd, mert kapható sok féle alakban, így mindenki ki tudja fejezni a személyiségét vele. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

19 Relációanalízis Az asztali PC-k könnyen hordozhatóak, mert a számítógép belsejében sok a műanyag alkatrész. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

20 Vége!


Letölteni ppt "Hardver-szoftver gyakorlás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések