Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaIgnác Illés Megváltozta több, mint 10 éve
1
Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében
Projekt kísérlet Készítette: Papp Eszter 10. a
2
A kísérlet célterületei
1. A kísérlettel azt akartam bebizonyítani, hogy a több etilén gázt kibocsátó gyümölcs mellett tárolt más gyümölcsök ill. zöldségek gyorsabban érnek ill. csíráznak 2. A kísérlet másik célja az volt, hogy kiderítsem, vajon befolyásolja-e a levegő természetes etiléntartalma az érési ill. csírázási folyamatot
3
1. Célterület Erre a célra a bizonyítottan sok etilén gázt kibocsátó almát használtam fel Az alma mellé banánt tettem, mely gyümölcsöt világszerte etilénnel érlelik mesterségesen az érlelőkamrákban is Zöldségként a burgonyát használtam fel, hogy bebizonyítsam alma mellé téve hamarabb csírázásnak indul
4
2. Célterület Az almát és banánt tartalmazó zacskók közül az egyikből kiszívtam a levegőt és a zacskót szorosan lezártam A másikban bent hagytam a levegőt és úgy zártam le
5
Az elvárt eredmények 1. Célterület
Azt vártam, hogy az alma mellett tárolt banán érettebb (barnább, pöttyösebb, puhább) lesz a kísérlet végére az alma nélkül zacskóban tárolt banánnál. Az alma mellett tárolt burgonyán a csírázás kezdeti jeleire számítottam 2. Célterület Különbséget vártam a levegő nélküli és a levegővel teli zacskóban az alma mellett lévő banán érettségi foka között Előfeltételezésem szerint a levegő nélküli zacskóban lévő gyümölcs kevésbé lesz érett, mivel a levegőnek is van természetes etiléntartalma.
6
A kísérletben felhasznált gyümölcsök és zöldségek fotói
Éretlen banánok
7
Csíramentes burgonya
8
A kísérlet előkészítése
A gyümölcsök és zöldségek bezacskózása
9
A kísérlet előkészítése
A gyümölcsök és zöldségek bezacskózása
10
A kísérlet előkészítése
A levegő kiszívása a zacskóból
11
A kísérlet körülményei
A kísérlet időtartama 2005. december 24. – január 9. (azaz 17 nap) A kísérlet körülményei Tárolás szobahőmérsékleten
12
A kísérlet eredményei képekben
Banán levegővel Banán almákkal levegővel Banán almákkal levegő nélkül
13
A kísérlet eredményei képekben
Burgonya levegővel Burgonya almákkal és levegővel
14
A kísérlet eredményei 1. Célterület
Az alma nélkül levegővel telt zacskóban tárolt banán egyértelműen más képet mutatott. Az erős pöttyöződés az érés kifejezett jele. Határozottan érettebb lett ez a banán, mint az alma mellett tárolt bármelyik két gyümölcs. Előfeltételezésem, mely szerint az alma mellett tárolt banán érettebb (barnább, pöttyösebb, puhább) lesz a kísérlet végére az alma nélkül zacskóban tárolt banánnál nem nyert bizonyítást a kísérlettel. Az elvárthoz képest csak a burgonya csírázása volt egyértelmű jele annak, hogy az almák etilén termelése felgyorsítja az érést ill. a csírázást. Ebben az esetben előfeltételezésem, mely szerint az alma mellett tárolt burgonyán a csírázás kezdeti jeleire számítottam, beigazolódott.
15
A kísérlet eredményei 2. Célterület
A levegővel teli, ill. anélküli zacskókban almával együtt tárolt banánok közt jelentős eltérés nem volt látható Egyedüli szemmel látható eltérés az volt, hogy a levegő nélkül tárolt banán szára leesett Az előfeltételezésem nem nyert bizonyítást, mely szerint a levegő nélküli zacskóban lévő gyümölcs kevésbé lesz érett, mivel a levegőnek is van természetes etiléntartalma
16
Következtetések Arra a következtetésre jutottam, hogy a műanyag tasakban való tárolás lehetett az oka annak, hogy nem tudtam kísérletemmel alátámasztani a tudományosan igazolt tényeket Ha kisebb méretű karton dobozba tettem volna a gyümölcsöket és zöldségeket valószínűleg sikeresebb lett volna a kísérletem
17
Személyes megjegyzések
Szerintem megérte kipróbálni ezt a kísérletet, akkor is, ha nem úgy sikerült minden, ahogy vártam, mert nem tudtam bebizonyítani minden tudományosan alátámasztott tényt De ami sikerült, annak nagyon örültem Végre úgy érzem, hogy találtam valamit a kémiában, ami nem száraz és számomra érthetetlen, hanem nagyon is gyakorlatias, ráadásul a kedvenc tantárgyamhoz is kötődik
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.