Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Algoritmusleíró eszközök. Az algoritmus definíciója  Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Algoritmusleíró eszközök. Az algoritmus definíciója  Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást."— Előadás másolata:

1 Algoritmusleíró eszközök

2 Az algoritmus definíciója  Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást tartalmaz.  Nem feltétlenül véges végrehajtási idejű.  Megfelelő sorrendű (szemantikailag helyes).  Utasításonként megfelelően paraméterezett (szintaktikailag helyes).

3 Algoritmus leíró eszközök

4 Folyamatábra  A programot gráfként írja le.  A program-gráf egy irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll. Egyetlen induló és befejező éle van, az induló élből bármely csomópont elérhető.  A folyamatábra három féle csomópontot tartalmaz: utasítás csomópont, döntés csomópont, gyűjtő csomópont.  Látványos.  Hátrányai: terjedelmes, szövegszerkesztővel nehezen készíthető, javítása rendkívül nehézkes.

5 Folyamatábra  Utasítás csomópont  Döntés csomópont  Gyűjtő csomópont IgazHamis Utasítás Feltétel

6 Folyamatábra IgazHamis Emelje fel a kézibeszélőt Várja meg a tárcsahangot Keressen egy másik telefonkészüléket! Vége Dobjon be egy érmét! Tárcsázzon! Van búgó hang?

7 Stuktogram  A folyamatábra hibáit próbálja meg kiküszöbölni azzal, hogy a program-gráfot élek nélkül ábrázolja.  Egyetlen alapelem marad, a téglalap.  Csak strukturált programok írására alkalmas.  Hátránya: terjedelmes, nehezen javítható, nehezen „olvasható”.

8 Stuktogram Szekvencia: Utasítás1 Utasítás2 Feltétel NemIgen Utasítás1Utasítás2 Szelekció: Iteráció: Feltétel Utasítás(ok)

9 Leírás fával  A program-gráfot fával írja le.  A fa nem tartalmaz ciklust.  A ciklusokat rekurzívan írhatjuk le.  Az eddigieknél szélesebb alkalmazási lehetőségű, áttekinthetősége viszont továbbra is rossz.

10 Leírás mondatokkal  Sorszámozott utasítású programozási nyelvekhez (pl.: BASIC) illeszkedik.  Utasításai sorszámozott mondatok.  A követést a sorszámok biztosítják.  Hátránya: nehezen áttekinthető, nehezen olvasható, nem egyértelmű, nem specifikus.

11 Leírás mondatokkal 1. Emeld fel a kézi beszélőt! 2. Várd meg a tárcsahangot! 3. Ha van búgó hang, akkor folytasd az 5. soron! 4. Keress egy másik telefonkészüléket! Folytasd a 7. soron! 5. Dobj be egy érmét! 6. Tárcsázz! 7. Vége

12 Leírás mondatszerű elemekkel  Más néven: pszeudokód, vagy leírónyelv.  Elemei nem teljes mondatok, hanem mondat szerű elemek.  Anyanyelv + matematikai, logikai nyelv.  Struktúrái megfelelnek a Neumann elvű programozási nyelv struktúráinak.  Kódolása egyszerű.

13 Leírás programnyelven  Nem „mindenki” számára érthető.  Szigorú szintaxisú.

14


Letölteni ppt "Algoritmusleíró eszközök. Az algoritmus definíciója  Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását.  Véges sok utasítást."

Hasonló előadás


Google Hirdetések