Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Tiszteld, óvd, szeressed és szolgáld az életet!”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Tiszteld, óvd, szeressed és szolgáld az életet!”"— Előadás másolata:

1 „Tiszteld, óvd, szeressed és szolgáld az életet!”
Az Élet kezdete és vége „Tiszteld, óvd, szeressed és szolgáld az életet!” Mindenkinek joga van az élethez és a természetes halálhoz… Dr. Németh Norbert NymE-SEK, Szhely, március 7.

2 Az emberi élet kezdete:
A fogantatás pillanata! A fogantatás pillanata az új élet kezdete, precízebben: az un. „zigóta” állapot Zigóta állapot: a női petesejtnek és a férfi ondósejtjének az egyesüléséből létrejött sejt, melynek kromoszóma állománya magában foglalja az egyednek a teljes genetikai információját.

3 A keresztény tanítás az életről:
Az étet Isten tulajdona és ajándéka, amelyet senki semmiféle körülmények között nem olthat ki!

4 A keresztény tanítás az abortuszról:
A közvetlen abortusz, melyet célként vagy eszközként szándékolnak, mindig az erkölcsi rend ellen van, mert egy ártatlan emberi élet előre megfontolt kioltása!

5 Az abortusz „okai” a fejlett világban:
a szabadság helytelen értelmezése alacsonyabb életszínvonal államilag előírt fogamzásgátlás és sterilizáció („egy gyermek politika” – Kína)

6 Abortuszok Magyarországon (KSH adatai – regisztrált abortuszok)
1997-ben az abortuszok száma volt, 2009-ben meg-nem-született magzat, hazánkban között abortuszt hajtottak vére, 1950-től napjainkig ez a szám eléri a 6,5 milliót, Ma Magyarország népessége:

7 Eutanázia Az eutanázia szó az eu (jó) és a thanatos (a görög mitológiában a halál megszemélyesítője) szavakból származtatható, magyar megfelelőjét, a „jó halál”. Mit takar az eutanázia, a jó halál fogalma? Aktív tevőlegességet az élet megszüntetésére, magyarul gyilkosságot. Az emberiség történetében, történelmében a halálos ítéleteket államilag fizetett szakszerű gyilkosok, hóhérok végezték, az eutanázia során azonban a hóhérmunkát az orvossal végeztetik el.

8 Aktív eutanázia azért nem fogadható el, mert ebben az esetben egy ártatlan emberi élet tudatos és szándékos kioltásáról van szó, ami gyilkosságot, vagy öngyilkosságot jelent!

9 Passzív eutanázia azért fogadható el kizárólag abban az esetben, amikor az eredmény nincs arányban a beavatkozással és a közösségre is nagy terheket ró, mert ekkor a beteg életének a betegség vet véget és nem az aktív orvosi beavatkozás.

10 „Halandóságunk tudata csodálatos ajándék
„Halandóságunk tudata csodálatos ajándék... Úgy gondolom, hogy nem a halálban, hanem a haláltól való menekülésben veszítjük el önmagunkat.” Max FRISCH ESZKATOLÓGIA (gör. ta eszkata, lat. novissima = későbbi, végső állapot): - az Életközpontúság - a teremtés jövője - a Beteljesedés

11 „Bármit teszel, gondolj halálodra, akkor sohasem fogsz bűnt elkövetni
„Bármit teszel, gondolj halálodra, akkor sohasem fogsz bűnt elkövetni.” (Sirák fia 7,36)

12 AZ ÉLETÜNK, A PRÓBATÉTEL ÁLLAPOTA A HALÁLLAL VÉGET ÉR!
ZARÁNDOKLÁSUNK, AZ ÉLETÜNK, A PRÓBATÉTEL ÁLLAPOTA A HALÁLLAL VÉGET ÉR! Bibliai alapjai ennek az állításnak: Préd 9,10: Ami tennivalót csak talál a kezed, azt mind tedd meg, amíg képes vagy rá. Sir 11,28: Míg meg nem hal, ne mondj boldognak senkit, csak a halálakor lehet latra vetni az embert. Gal 6,10: Amíg tehát időnk van, tegyünk jót mindenkivel. Lk 16, 25-26: Fiam - felelte Ábrahám -, emlékezzél csak vissza, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg hogy kijutott a rosszból. Most tehát neki itt vigasztalásban van része, a te osztályrészed pedig a gyötrelem.

13 Bibliai alapjai ennek az állításnak:
AZ EMBER ÖRÖK SORSA A HALÁL UTÁN, A KÜLÖNÍTÉLETEN AZONNAL ELDÖL, ÉS KEZDETÉT VESZI. Bibliai alapjai ennek az állításnak: Lk 16, 19-31: A gazdag és a szegény Lázár Lk 23, 43: A jobb lator

14 Az ember halála az ember nemcsak elmúlik, hanem tud is a haláláról, vagyis halálhoz viszonyuló léte van, titok az, ami a halálban, a halál mögött és a halál után történik/rejtőzik, társadalmunkban a halál tabu, teológiai értelemben a halál az élet legvégső pontja, másrészt a halál az új és örök élet kezdete is.

15 A törvényszerűségek és lehetőségek:
minden embernek meg kell halnia, a halál a bűn következménye, büntetés (Róm 5,12), a halál az ember utolsó nagy tette lehet, a halál az idő vége, végessége és végérvényesítése, a halálban feltűnik az örök élet lehetősége és reménye.

16 Halandóságunk az elfojtás, hozzászokás, hozzászoktatás,
az ember nem akarja tudomásul venni halandóságát, ennek módszerei: az elfojtás, hozzászokás, hozzászoktatás, az elhalálozás biológiai, pénzügyi és szociológiai jelenség pusztán, a halál ártalmatlanítása, eutanázia és eutanázia-turizmus.

17 Az újraélesztés – klinikai halálból való visszatérés
A természettudomány nem ismeri a halál beálltának pontos, abszolút időpontját, s csak annak megállapítására állít fel kritériumokat, hogy az emberi vagy az emberhez méltó élet már nem nyerhető vissza, vagy hogy valaki már (korábban!) elhunyt. Az újraélesztettek nem haltak meg teológiai értelemben, csak „vetettek egy pillantást odaátra”. Bár csak azt lehet újraéleszteni, aki korábban meghalt.

18 Tabu ám mégis foglalkozunk vele
Bár a halál témája ma egyre inkább tabunak számít, mégis intenzíven foglalkoztatja a hívőket és a nem-hívőket egyaránt. Raymond A. Moody 150 személynek a klinikai halál alatti élményei és tapasztalatai alapján írta meg „Élet az élet után” c. könyvét. Gloria Polo Ortiz, kolumbiai orvosnő beszámolója a „túlvilágról. Újraéleszteni csak azt lehet, aki meghalt! DE teológiai szempontból ez nem halál!

19 Lényeges a különbség a teológiai és az orvosi értelemben vett halál között
A teológiai halál: A halál ebben az értelemben az élet vége, végérvényes lezárulása, amit az ítélet és az örök élet követ szükségszerűen, csalatkozhatatlanul és azonnal – nem lehetséges visszatérés a földi életbe! Az orvosi halál: évezredeken keresztül a halál fogalma egyet jelentett a szívműködés, a légzés megszűnésével és a pupillák tág, fénymerev voltával. Ha az orvos ezeket a tüneteket konstatálta, a halál bekövetkeztét megállapította. Az újraélesztettek élményei gyógyszerészetileg és neurológiailag is megmagyarázhatóak!

20 reinkarnáció A nyugati ember úgy véli, hogy egy újjászületésben mindazt bepótolhatják, amit eddig elmulasztottak. A kereszténység azt vallja, hogy egy példányban, egyszer élünk!

21 reinkarnáció Nyugaton: A reinkarnáció elképzelését összekapcsolják a teljesítmény gondolatával! Sokan fordulnak a keleti meditáció és az önvizsgálat ázsiai lélekvándorlással vegyített formáihoz. A reinkarnáció a dönteni nem tudó és felelősséget vállalni nem tudó nyugati ember menekülési útvonala. Keleten: A reinkarnáció átok és büntetés! A megtisztulás egyetlen és gyötrelmes módja!

22 Halál és örök élet Kereszténységben: Reinkarnáció hitében:
Egyszeri, megismételhetetlen és egyedi életünk van. A kereszténységben csakis a teljes ember a valósága részesülhet a megváltásban (test és lélek). Nem a mi erőfeszítésünkön múlik személyiségünknek a felépítése. Reinkarnáció hitében: A természet és benne az ember is a keletkezés, elmúlás és megújulás folyamatos körforgásában él. A megváltás keleten nem más, mint szabadulás a testtől, hiszen az ember lényege a lélek, a test csak járulékos. Az embernek saját erejéből kell megteremtenie, megvalósítania önmagát.

23 „Amit láttam, minden a halál volt
„Amit láttam, minden a halál volt... Álmélkodtam, hogy a többi halandó még életben van, holott halhatatlanként szeretett barátom a halálnak lett a martaléka. Még inkább álmélkodtam, hogy élek én magam is, hiszen barátom másik ÉN-je voltam, őt pedig eltemettük. Az a valaki fején találta a szeget, midőn barátját «lelkem felének» nevezte.” Szent Ágoston, Vallomások IV.

24 Március 12. 18.00 órakor a SEK-ban , „C” nagyelőadóban
Halál és örök élet keresztény szemmel c. előadásra 2012. március 12-én, 18 órakor szeretettel várok mindenkit!


Letölteni ppt "„Tiszteld, óvd, szeressed és szolgáld az életet!”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések