Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi a SPORT? Meghatározott szabályok szerint, időtöltésül vagy versenyszerűen folytatott testgyakorlás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi a SPORT? Meghatározott szabályok szerint, időtöltésül vagy versenyszerűen folytatott testgyakorlás."— Előadás másolata:

1

2 Mi a SPORT? Meghatározott szabályok szerint, időtöltésül vagy versenyszerűen folytatott testgyakorlás

3 AZ EMBEREK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA ELKESERÍTŐ  A népességszám csökken: Termékenyégi ráta 2,5 helyett 1,2 (OECD, 2007.)  Az élettartam rövid: Férfiak: EU 75,7 év, MO: 69,03 év (KSH, 2006.) Nők: EU 81,9 év, MO: 77,35 év (KSH, 2006.)  Az élők betegek: „A lakosság egészségi állapota romlik.” (EüM, 2002.)  A fiatalok életvitele aggasztó: Nikotin, alkohol, drog, korai szex, mozgáshiány.

4 Elhízott, túlsúlyos gyerekek A helytelen táplálkozásból és a mozgásszegény, ülő életmódból fakadó elhízás hazánkban, de az EU tagállamaiban is olyan probléma, amely a gyermekek 20-25%-át érinti. Sajnos ez az állapot romló tendenciát mutat, súlyos egészségi problémákat, valamint költségvetési kiadásokat vonz. Gyengíti a humán erőforrást

5 Napjainkban nagyon igaz, követendő a régi görög mondás: „Ép testben ép lélek”

6 Pierre de Conertin gondolatai:  „A sport az istenek ajándéka.”  „ Bátorság vagy te, Sport!”  „Öröm vagy te, Sport!”  „Szépség vagy te, Sport!”  „Tisztesség vagy te, Sport!”  „Termékenység vagy te, Sport!”  „Haladás vagy te, Sport!”  „Béke vagy te, Sport!”

7 A SPORT SZEREPE ÉLETÜNKBEN  A XXI. század rohanó világában nagyon fontos szerepet kell hogy betöltsön az emberek életében: legyen az verseny vagy szabadidősport.  Magyarország nagyon büszke sportsikereire.  Ez a KICSI, DE ER Ő S NEMZET jelentős szerepet játszik a világ sportjában.

8 Óvoda  A magyar oktatási rendszerben már óvodás korban ( 3- 7 év)megkezdődik a mozgáskultúra fejlesztése  Hetente 2-3 alkalommal játékos, ügyességi foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek.  Ebben a korban nagyon érdeklődőek és tanulékonyak, különösen jól kifejlett az utánzó képességük.

9 Óvoda  Ebben az életkorban nélkülözhetetlenek az ügyességfejlesztő, izomerősítő és légzésjavító gyakorkatok!

10 Általános iskola  Az alsó tagozatban nagyon sok iskolában működik a mindennapos testnevelés.  Felső tagozatban általában a heti 3 óra kötelező.  Ebben az életkorban /6 – 14 év/ megismerkednek az alapvető sportági technikákkal is (pl. úszás, atlétika, labdajátékok, torna)  Az ügyesebbek délutánonként iskolai vagy egyesületi különórákon sportolhatnak.

11 A TESTNEVELÉS IDŐKERETE NÉHÁNY EU TAGORSZÁGBAN A testnevelés tantárgy percekben kifejezett heti minimális és maximális tantervi időkerete 1-4. évfolyamokon jelentős eltérést mutat a 27 EU-s tagország viszonylatában a 2006. évi adatok alapján. (Ken Hardmann, 2007.) OrszágMinimum/PercMaximum/Perc Ausztria50 200 Szlovákia 45135 Franciaország 90240 Magyarország90225 A törvény által megengedett 225 perc heti 5 testnevelés órát jelent. Több iskolafenntartó önkormányzat él is ezzel a törvényi lehetőséggel. (pl. Debrecen, Hódmezővásárhely, Szolnok).

12 Középiskola  Heti 3 testnevelés óra kötelező  Azok a tanulók, akik erre rászorulnak, könnyített testnevelésben vehetnek részt, vagy délutáni gyógytestnevelés órára járhatnak  A legügyesebbek, akiknek tanulmányi eredményük is kiemelkedő, Diákolimpiai sportversenyeken mérkőzhetnek meg egymással (pl. atlétika, labdajátékok /kosár-, kézi-, röplabda, labdarúgás stb/.

13 Egyetem, főiskola  Heti 2 testnevelés óra kötelező.  A diákok különböző sportágak közül választanak az adott intézmény kínálatából (pl. tenisz, úszás, aerobic, kosárlabda stb.), s hetente két órán köteles részt venni.

14  Magyarországon a testnevelés az egyetlen tantárgy, amely kifejezetten a testi fejlődésre, a pszichomotoros kultúra fejlesztésére, a higiéniára összpontosít.  Kiemelt fejlesztése ezért indokolt!

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mi a SPORT? Meghatározott szabályok szerint, időtöltésül vagy versenyszerűen folytatott testgyakorlás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések