Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület"— Előadás másolata:

1 Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Házi vízkezelés Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

2 Napi vízfogyasztásunk

3 Takarékos vízfogyasztás

4 Toalett  Vásároljunk víztakarékos öblítőtartályt. A szokásos tartályok egy öblítés során 8-12 l ivóvizet zúdítanak le; ez egy kétgyermekes családnál akár l vizet is jelenthet

5

6 Mosás Az automata mosógép által felvett energia
10-20 %-a a szivattyút és a motort működteti, a többi a vizet melegíti.  Energiatakarékos programmal rendelkező gépet vásároljunk. (AA+) A megengedett maximális ruhamennyiséggel mossunk. Alacsonyabb hőfokú(40°C) programot használjunk. Használjunk a ruha szennyezettségének megfelelő mennyiségű mosószert. Mosás

7 Tisztálkodás Kádfürdőzéshez egy ember 140 l ivóvizet használ. Ennél takarékosabb megoldás a zuhany használata, ehhez már 70 l víz is elegendő. A zuhanyozáshoz használjunk víztakarékos zuhanyzószelepeket.

8 Kézmosás Használjunk egykaros keverőcsapokat, amelyekből azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik. Részesítsük előnyben az önzáró csaptelepeket!

9 Mosogatás

10 Szobanövények Naponta 2l víz

11 Kert-öntözés a) csapról b) kútból c) szürkevizes rendszerekből

12

13

14

15 Egyéb

16 Szürke vízes rendszerek
esővíz a) gyűjtés, -háztetőről - talaj drénezés, -szivárgók b) tisztítás c) tárolás d)felhasználási lehetőségei

17

18

19

20 Szürke szennyvíz: Eredete és összetétele szerint abban különbözik a házi szennyvíztől, hogy nem tartalmazza a víz-öblítéses WC használatból keletkező ún. fekáliás szennyvizet. A mosás és mosdás révén keletkező, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minőségét jelöli. Szürke víz akkor keletkezik, ha a lakásban nincs víz-öblítéses angol WC, vagy komposzt WC került beépítésre, vagy a WC szennyvize elválasztva kerül elvezetésre. A keletkező szennyvíz átlagos mennyisége egy automata mosógéppel, bio toalettel felszerelt, 4 fős háztartásra vonatkoztatva 38 l/nap A szürkeszennyvíz néhány nap alatt megdohosodik.

21 Házi szürkevíz Gyűjtés Szűrés, tisztítás, fertőtlenítés Tárolás
Szállítás Felhasználás, 1-2 nap alatt.

22 Szennyvíz kezelése, felhasználási lehetőségei
Házi szennyvíz: A lakosság ivó- és háztartási célú vízhasználatából keletkező, más eredetű szennyvízzel nem keveredett szennyvíz, amely konyhai, fürdőszobai, WC használatból, mosásból és takarításból keletkezik. A keletkező szennyvíz mennyisége egy fürdőszobával, angol WC-vel ellátott, automata mosógéppel felszerelt, 4 fős háztartásra vonatkoztatva, 140 l/ nap/fô takarékos vízfogyasztás esetén 56 l/nap.

23

24 a) WC szennyvize: A szennyvizek további osztályozására létezik a feketevíz vagy barnavíz elnevezés, amely szilárd hulladékot és fekáliát is tartalmaz, valamint a sárgavíz elnevezés, amely vizeletet tartalmaz. b) Egyéb szennyvíz: A lakosság egyéb, nem háztartási célú tevékenysége során keletkező, házi szennyvíznek nem minősülő szennyvize, amely keletkezhet, pl. kisipari, mezőgazdasági jellegű tevékenységekből.

25 (1) Először a szürkevízből egy szűrőfilter eltávolítja a szilárd szemcséket pl. papírmaradványokat, textilt, hajat, stb. A filter tisztítása automatikusan történik, a szennyezőanyagok a készülék megfelelő csövén távoznak a csatornahálózatba. A szűrés után a víz keresztülmegy egy kétlépcsős biológiai tisztító folyamaton (2). A vizet oxigénnel kezelik, majd mikroorganizmusok tisztítják meg. Az eljárást 3 óra múlva megismétlik a kezelt vizen. A folyamat alatt biológiailag aktív iszap is keletkezik, melynek eltávolítása automatikus. (3) A harmadik lépés az UV lámpás sterilizáció.

26 (4) A folyamat végén szagtalan és sokáig eltartható tisztított víz keletkezik. A vízminőség megfelel az EU fürdővíz direktíváinak (76/160/EEC). Az eljárást jóváhagyta a német TÜV is. Ezzel az eljárással megtisztított víz használható WC öblítésre, mosásra, öntözésre, takarításra is. A berendezés kezelése is egyszerű, minden fontos információ, az esetlegesen fellépő hibák is, egy kijelzőn jelennek meg. Ellenőrzéseknél a berendezés legfontosabb területeinek helyzetét le lehet kérdezni, mint pl. a teltség vagy a szelepek helyzete. További előnye a berendezésnek, hogy csekély a fenntartási költsége. Az erős műanyag tartály, a pumpák, a vezetékek és az UV-lámpa gondoskodnak a hosszú élettartamról.

27

28 Szennyvíztisztítás növényekkel

29

30 Nád-Phragmites australis
Széleslevelű gyékényTypha latifolia Tavi káka-Schoenoplectus lacustris  Virágkáka-Butomus umbellatus Mocsári gólyahír-Catha palustris Zsombéksás-Carex elata Sárga nőszirom-Iris pseudacorus Ágas békabuzogány-Sparganium erectum

31

32 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület"

Hasonló előadás


Google Hirdetések