Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1848-49 emlékezete. Séta a fiumei úti sírkertben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1848-49 emlékezete. Séta a fiumei úti sírkertben."— Előadás másolata:

1 1848-49 emlékezete

2 Séta a fiumei úti sírkertben

3

4

5

6 Vörösmartyra kortársként emlékeztünk.

7 Megidéztük Arany Jánost és Arany Lacikát

8 Arany síremlékével szemben a síremlék kivitelezője nyugszik. Az építész, Kauzer obeliszkje jelképként figyelmeztet a mindenkori értelmetlen pusztításra.

9 Sétánk közben fejet hajtottunk az 56-osok parcellájának emlékműve előtt.

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 WORONIECKI MIECZYSZLAV herceg az 1848-49. évi szabadságharc lengyel lovas légiójának hű ezredese az itt elterült régi fa-téren halt vértanúhalált 1849 október 20.-án 23 éves korában a magyar szabadságért és az ezeréves magyar-lengyel barátságért magyar-lengyel egyesület stowarzyszenie wegiersko polskie a soknemzetiségű szabadságharc egyik, máig élő jelképe az alig 24 éves lengyel herceg, Mieczyszław Woroniecki ezredes előtt, akit a szabadságharcban való részvételéért kivégeztek.

20

21 akiket Damjanich özvegyének hősies tette mentett ki a Józsefvárosi temető jeltelen sírjaiból. Csernovics Emíliának köszönhetően jelentős összeg gyűlt össze adományokból, amelyből annak a kilenc vértanúnak állítottak közös síremléket a Kerepesi úti temetőben, akik életükkel fizettek a forradalomban és a szabadságharcban tanúsított magatartásukért.

22 közöttük Jókait, kinek mellére a forradalom estéjén ötszínű kokárdát tűzött a székely Laborfalvi Róza.

23 aTáncsics-szabadító Szathmáryné Farkas Lujzára, Jókaira, Rózára és a kokárdára emlékezve – mert minden sikeres férfi mögött áll egy asszony – egy szál rózsát tettünk Jókai fejfája mellé, amely kívánsága szerint háza kapujából készült, és föléje nem nehezedik kő.

24 Történelmi sétánkon felkeresett emlékeinket Görgey (saját akarata szerint helyesen Görgei) sírkeresztjével zártuk, melyet késői kegyeletül a lelkiismeret nemzetiszín szalagjai díszítettek.

25  A MACSE Temetői séták sorozatot szervezi: Beszeda László  Az 1848-49. Történelmi sétát szervezte:  Beszeda László és Papcsik Béla  Fotók: Papcsik Nóra Veronika  Összeállította: Papcsik Béla


Letölteni ppt "1848-49 emlékezete. Séta a fiumei úti sírkertben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések