Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban."— Előadás másolata:

1 Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban

2 Falusi turizmus A falusi turizmus a nem kiemelt gyógy- és üdülőhelyeken, hanem a falusi és tanyai térségekben folytatott vendégfogadás, amely általában a vendéggel azonos épületben (tanyán) való együttlakás (együttélés) mellett valósul meg és magában foglalja a vendég részére rendszeresen nyújtott étkeztetés szolgáltatásait is.

3 • városon kívül elhelyezkedő • helyi és regionális vonzerőkkel rendelkező • gondozott vidéki, falusi környezetet biztosító • a belföldi és külföldi vendégek számára szállás és/vagy • szabadidő-eltöltési szükségletek széles körű kielégítése, amely • kereskedelmi alapokon nyugszik • magában foglalja a szervező helyi intézmények és szolgáltatók együttműködését • fenntartható • nem tömegturizmus • helyi, kistérségi vonzerőre alapuló • családias, emberbarát szemléletű • munkahelyteremtő • lakosságot helyben tartó • (pótlólagos) jövedelmet szerző • a megszerzett jövedelmet rendszerint helyben visszaforgató tevékenység A falusi turizmus ismérvei

4 Település és környéke hagyományainak, falusi jellegzetességeinek a bemutatása: Kézműves termékek Gasztronómiai érdekességek Szép természeti táj, természeti értékek...stb. Nem csak infrastruktúra, hanem helyi vonzerő megteremtése! Jellegzetessége: -Természet közelsége, természetesség - Megőrzött hagyományok - Kiemelkedő jelentősegű a falusi vendégszeretet, a családiasság, mint vonzerő.

5 A környezetbarát település 1. Évente szerveznek a településen virágosítási versenyt. 2. Évente szerveznek a közigazgatási területén természet- takarítást. 3. Egész évben kínálnak turisztikai, kulturális programokat. 4. Rendeletet alkotnak a faluképet rontó hirdetések eltüntetésére. 5. Szelektív hulladékgyűjtést szerveznek. 6. Helyi szennyvízkezelést alakítanak ki.

6 Környezetbarát falusi vendéglátó tevékenységének jellemzői 1. Kertjében, gazdaságában biogazdálkodást folytat + 2. Szelektív hulladékgyűjtést folytat szolgáltató helyén és otthonában 3. Csak környezetbarát tisztítószereket használ szolgáltató helyén és otthonában 4. Környezetbarát festékanyagot, felületkezelést és technológiát alkalmaz felújítás során 5. Környezetbarát fűtés kialakítása 6. Megújuló energia használatának előnyben részesítése + 7. Energia és víztakarékos eszközök, technológiák használata

7 8. Allergia ellenes textilanyagok használata 9. Természetes anyagok használata a berendezésekben és dekorációban 10. Környezetbarát marketing eszközök használata (újra-papír, Internet, személyes kapcsolattartás) 11. Magyar termékeket (étel, ital) kínál fogyasztásra Külföldi terméket nem is hirdet 12. Ismeri, használja és kínálja a közeli ásványvizeket 13. Kulturális programokról tájékozottság 14. Tájjellegű ételeket, italokat kínál, vagy ha nem étkeztet, akkor együttműködik olyan szolgáltatókkal, akik ezt megteszik 15. Akciókat szervez (virágosítás, környezet-tisztítás) és ezeket dokumentálja

8 16. Ismeri a környék turista útjait, térképpel rendelkezik ezekről 17. Maga is közreműködik turistautak kijelölésében, részt vesz azok karbantartásában 18. Kerékpárt kölcsönöz vendégeinek. 19. Lovagoltat és/vagy lovas programot szervez 20. Kézműves termékeket készít természetes anyagokból Ismeri a tájjellegű táncokat, dalokat és azokat megtanítja 22. Gyógynövény és gombagyűjtő utakat szervez 23. Mozgáskorlátozottaknak alakít ki szolgáltatásokat, általában gyógy-programokat szervez 24. Természetes anyagokból készült gyerekjátékokat állít fel kertjében, házában

9 Környezetbarát szolgáltatások Cél: Megőrizni természetes környezetet, a biológiai sokféleséget. Lehetőségek: - Gyümölcsészet - Szerves gazdálkodás - Hagyományok ápolása - Helyi termék előállítás - Kézműves termékek

10 Gyümölcsészet Speciális fajták megőrzése: Nem igényelnek permetezést Legjobban alkalmazkodtak (télállóság, betegségekkel szemben…stb), Genetikai tartalékok Friss gyümölcs Befőttek, lekvárok Asztalt termékek Ezekhez kapcsolódó programok Gyümölcsészet termékei

11 Aszalás: Évszaknak megfelelő gyümölcsök kínálása Turisták bevonása: termékek előállításába szüretbe

12 Szerves gazdálkodás Megismerése, megismertetése

13 Szerves gazdálkodás Tájban gondolkodva, őrizve/gazdálkodva, integráljon különböző tevékenységeket Őshonos háziállatok tartása és bemutatása A mezőgazdasági munka bemutatása, részvétel a mezőgazdasági, illetve a ház körüli munkákban Gidrán

14 Jeles napokhoz, évszakokhoz kapcsolódó programok

15 Helyi vagy helyben megtermelt termékek Ismerjük a régió biotermékeit, imázs termékeit, ezeket tudjuk vendégeinknek is ajánlani Ismerjük a helyi termék előállítókat Rendelkezzünk fűszerkerttel Ismerjük a tájjellegű ételeket, ilyet kínáljunk is vendégeinknek Idény jellegű ételek kínálata

16 Terített asztal helyből És hogy környezetbarát legyen… Ne használjunk műanyag dolgokat!

17 - Kenyérgabonák sokféleségéből házi kenyér, lepény, pogácsa készül tűzhelyen, kemencében, nyárson, tűzikutyán, vasrostélyon, kövön, bográccsal. - Innivalók: forrásvíz, kútvíz, gyümölcsborok, pálinkák, mézsör, házi szörp -Fűszerek: ház előtt fűszernövények termelése (főzéshez, teához). -Só, olaj, cukor minimalizálása (ez utóbbi mézzel is helyettesíthető). - Évszaknak megfelelő, hazai gyümölcsök kínálása. - Hús sózva, szárítva, lesütve is tartósítható. - Tej, aludttej, joghurt, tejföl, köpüléssel vaj. - Tejföltől megtisztított aludttejből túró, sajt. - Konzervek, tartósított élelmiszerek minimalizálása, jelzéseik figyelése. Az allergiát és rákos megbetegedéseket okozó „problémás” E- számok köre. Terített asztal helyből

18 Tiszta élelem: egészséges, teljes értékű táplálkozás - Válaszd a hazait és a természetest - Vegyszermentesség - Élelmiszer-adalékanyagok közt problémás – E-számok: tartósítószerek, antioxidánsok, technológiai segédanyagok, hozzáadott tápanyagok, „kozmetikai” adalékok,mesterséges színezékek, természet azonos aroma. - Saját, szelíd földművelés, vagy biotermék. - Az évszaknak megfelelő gyümölcsöket vegyél! - Tartósíts magad: fagyasztás, befőzés, aszalás, szárítás stb.

19 Helyi termék előállítás Sajtkészítés:

20 Helyi termék előállítás Méz Lekvár, Befőtt Tartalékolás, gyűjtögetés tavasztól őszig: aszalva, lekvárként, savanyítva (gyümölcs, zöldség).

21 Hazai védjegyek Kiváló magyar élelmiszer Cédrus: Magyar környezetbarát védjegy Ellenőrzötten ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszeripari termékek

22 Ami nem illik bele a falusi vendéglátásba SZINEZÉKEK TARTÓSÍTÓSZEREK ANTIOXIDÁNSOK EMULGEÁLÓ SZEREK ÉS SÓK SŰRÍTŐ ANYAGOK ZSELÉSÍTŐ ANYAGOK STABILIZÁTOROK ÍZFOKOZÓK ÉTKEZÉSI SAVAK SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK CSOMÓSODÁST ÉS LESÜLÉST GÁTLÓ ANYAGOK MÓDOSÍTOTT KEMÉNYÍTŐK ÉDESÍTŐSZEREK TÉRFOGATNÖVELŐ SZEREK HABZÁSGÁTLÓK FÉNYEZŐ ANYAGOK LISZTJAVÍTÓ SZEREK SZILÁRDÍTÓ ANYAGOK NEDVESÍTŐ SZEREK KELÁTKÉPZŐ ANYAGOK ENZIMEK TÖMEGNÖVELŐ SZEREK HAJTÓGÁZOK ÉS CSOMAGOLÓGÁZOK

23 Környezet Természetes alapanyagú berendezések a házban és a kertben (fa, üveg, kő, fém) Szelektív hulladékgyűjtő edények Komposztáló Energia és víztakarékos berendezési tárgyak Környezetbarát felületkezelő és tisztítószerek, a vendégek számára is Harmóniában a tájjal

24 Harmóniában az egészséggel A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Bőrünkkel érintkezve, belélegezve allergiás reakciókat válthat ki (gumikesztyű és szellőztetés munka közben)! Hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénzt takaríthatsz meg és nemcsak lakásod, hanem a környezeted is tisztább lesz. Használjunk: minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben. Mosószóda Citromlé Szódabikarbóna Ecet

25 Hagyományok és alternatív megoldások ötvözése Organikus gazdálkodás, Kézműves mesterségek, Aktív természetvédelem, Ökoturizmus, Környezetkímélő, takarékos technológiák gyakorlati alkalmazása Cél: Őseink környezettel való együttélését, kultúráját és hagyományait megőrizzük!

26 - Kenyeret adó természet tisztelete. - Közösség jövőjének biztosítása a természethasználat során. - Közösségben szerzett tudás: gazdálkodás, termelés. - Tájba illő építkezés, természetes anyagok használata, hulladékok megfelelő hasznosítása. - Rend, tisztaság. - Többgenerációs családi-rokoni hálózatok

27 Falusi turizmus fenntarthatósági szempontjai - Helyi termékekre, foglalkoztatásra, jövedelemteremtésre, a helyi piacra építsen. - Helyi erőforrások használatát részesítse előnyben. - Az erőforrásokat fenntartó módon (eltartó-képesség, multifunkcionalitás, körfolyamat) használja. - A helyi környezeti rendszereket adottságainak megfelelően használja. - Őrizze meg a természetes környezetét, a biológiai sokféleséget. - Integrálja a környezet és fejlődés kérdéseit, a fejlesztések során előzze meg a környezeti és társadalmi problémák létrejöttét. - Őrizze meg a szerves kultúrát, a szerves kultúrára építve fejlesszen. - Kínáljon lehetőséget a látogatók számára a szerves kultúra, gazdálkodás megismerésére, tanulására. - Biztosítsa a turisták megelégedettségét, de nem mindenáron.


Letölteni ppt "Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések