Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A paraszolvencia kérdéséről – a tulajdonosok szemével is

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A paraszolvencia kérdéséről – a tulajdonosok szemével is"— Előadás másolata:

1 A paraszolvencia kérdéséről – a tulajdonosok szemével is
Dr. Kincses Gyula Főigazgató 2005. augusztus.

2 „… Sajnos nem tudni, hogy miért…”
ennek próbálunk utána menni ebben az előadásban

3 Elvi megfontolások A hálapénz kérdés a magyar egészségügy örök-zöld témája. Torz klisék Gerő Ernőtől az alacsony orvosi fizetésekig. Összetett jelenség: mást jelent a „hálapénz”, és mást a „paraszolvencia”: paraszolvencia: betegtől kapott orvosi mellék- jövedelem, hálapénz: a paraszolvencia egy fajtája, az önként, hálából adott, ajándék-kiváltó pénzadomány. Nem ez a meghatározó. A két fogalmat sokszor szinonimaként használják, holott nem az.

4 A paraszolvencia problémái
Egyéni teher nem definiált vásárlás: miért is fizettem tulajdonképpen? (sok esetben áldozat-bemutatás jellegű teher a jóindulat felkeltéséért), nem meghatározott (Eleget adtam? Sokat adtam?), nem számonkérhető az ellentételezés, nem kapcsolható hozzá fogyasztóvédelem, nem kapcsolható hozzá adókedvezmény, nem kapcsolható hozzá kompenzáció. Társadalmi teher (lásd a következő slide-ot)

5 A paraszolvencia, mint társadalmi teher
Reform fék: ellenérdekelté teszi a vélemény-vezér orvosokat: a szerkezet átalakításában, ésszerűsítésében (intézmény és osztályok összevonása), torzítja/kioltja a finanszírozási rendszer alapüzeneteit (túlápolás, esetszám növelés, polipragmázia), Erősíti a szürke és fekete-gazdaságot: adó és járulékmentes jövedelem (ami ráadásul nemcsak az APEH, de a feleség előtt is eltitkolható), közinvesztíció – magán-haszon: az önkormányzat/állam végzi a beruházást, az orvos-elit inkasszál. A feudalista belső struktúra konzerválása.

6 Az SZJA megfizetése legalizálja-e a paraszolvenciát?
Az előny nélkül adottat igen. A számla nélkül vásárolt többletszolgáltatás semmiképpen sem jogszerű, hiszen vagy más tulajdonában levő erőforrást (kórházi tulajdonú emelt szintű hotel-részleg, stb.) árul valaki saját zsebre, vagy saját munkáját adja el illegális körülmények között (azaz az éjjel bemenő szülész munkajogilag nem hálapénzt kap, hanem fekete munkát végez), mindez közteher-elkerülés is.

7 Mit akar vásárolni a beteg a paraszolvenciáért?
Konkrét szolgáltatást: személyre szabott választást (orvos, intézmény, technológia), soronkívüliséget, gyorsabb ügyintézést, eltérő hotelkörülményt. Nem konkrét szolgáltatást, hanem biztonságot: Személyes kapcsolatot (nem ketteske vagyok, hanem Én) a jóindulat felkeltése, (vélt) hátrány elkerülése. Önigazolást: („én megtettem mindent”)

8 A paraszolvencia fajtái
Előny-szerzés nélkül adott paraszolvencia a tényleges hálapénz, a szokásból adott paraszolvencia, a hátrány elkerülése miatt adott paraszolvencia. előnyért adott paraszolvencia: más kárára előnyt szerző paraszolvencia: kriminális! más egészségi állapotát nem károsító előny: hotelszolgáltatás, eltérő szakmai tartalom vásárlása, humán szolgáltatás vásárlása (szakmailag nem indokolt orvosválasztás).

9 Egy más felosztás a betegtől kapott (adófizetéssel legalizálható),
az orvos által a „normál” ellátásért kért (kriminalizált) paraszolvencia. Ebben az esetben a hálapénz a feltétele annak, hogy a beteg megkapja azt, ami a járulékáért jár.

10 Célkitűzések A más kárára előnyt szerző paraszolvencia ellen a törvény szigorával kell fellépni, mind az adó, mind az elfogadó oldaláról. A más egészségi állapotát nem károsító paraszolvenciát legális piac kialakításával kell felszámolni, legális szolgáltatásvásárlássá alakítani.

11 Lehetséges javítási technikák
Béremelés A béremelés elengedhetetlen feltétele a paraszolvencia megszűntetésének, de a kérdést önmagában nem rendezi. A paraszolvencia a szakma azon rétegeiben a leg-jelentősebb, ahol a rászorultság a legkisebb. A leginkább kikövetelt, az elvárt paraszolvenciáról szóló történetek is a szakma legjobban kereső rétegéről keringenek. (megoldja-e ezt 3X-os fizetés???) Nem igaz az, hogy ott nincs „paraszolvencia”, ahol rendezett a fizetés. Lásd MERKUR telep, majd bankok hitelbírálata. Az 50%-os béremelés semmilyen hatással nem volt a hálapénzre.

12 Lehetséges javítási technikák
Szigor Történeti példák bizonyítják, hogy legtöbbször az elvárt megoldás (béremelés + szigor) együttesen sem hoz érdemi eredményt. Nyíltság, átlátható szakmai szabályok. Ez érdemi eszköz. Az egyén választásához kötött szolgáltatások legális megvásárolhatósága. Ez is érdemi eszköz.

13 Lehetséges megoldási irányok
Tisztázott rendszerben legálissá tenni a szolgáltatás-vásárlást, és a hiányokat meg kell szüntetni. Hiányok: egyes ellátások, egyes technikák, körülmények, bizalom, emberszámba vevés.

14 Lehetséges javítási technikák
Az intézményi management megerősítése, az intézményi átalakulás elősegítése. (a köz invesztíció a köz-nek is hozzon hasznot, és a szerkezeti átalakítást nem akadályozhatják meg személyi kérdések) A betegek-attitűd megváltoztatása „Amíg van aki adja, mindig lesz, aki elfogadja”. A „paraszolvencia nyomás” létező fogalom.

15 A közgondolkodás átfogó változása szükséges
Nincs ingyenes ellátás, csak térítés-mentes, azaz valakinek mindenért fizetnie kell. A betegeknek az egészségügyben is fel kell ismerniük azt, hogy nagyobb biztonságot jelent a számla szerinti legális szolgáltatásvásárlás, mert ahhoz fogyasztóvédelem, „garancia”, számonkérhetőség, (vagy legalábbis elvárhatóság) kapcsolódik. A betegekben csökkenteni kell a kiszolgáltatottság érzést, és el kell érni, hogy abban az esetben ha úgy érzik, követelik tőlük a hálapénzt, és ennek hiányában nem kapják meg a nekik járó ellátást, forduljanak a betegjogi képviseleti rendszerhez. El kell hitetni, hogy lehet, érdemes másként, vannak alternatívák, létezik szolgáltatói verseny az egészségügyben is.

16 Tényleg, hol nincs paraszolvencia?
Ahol nincs korrupciós nyomás betegoldalról: Nincs személyes kontaktus, A beteg nem látja általa befolyásolhatónak az ellátást (adunk-e borravalót a McDonald's-ban?) A magánellátásban Ártábla van, a beteg már legálisan fizetett, azt kapja ami jár, tiszták a viszonyok. A tulajdonosnak nem érdeke, hogy ellenőrizetlen bevétel keletkezzen.

17 Összegzés A paraszolvencia komplex társadalmi jelenség, és megoldása is csak a társadalom evolúciós folyamatai kapcsán lehetséges. A fekete-piac kifehérítése csak legális piaccal lehetséges (MERKUR példa) A tisztázott viszonyok feltétele: legálisan megvásárolható szolgáltatások, (az ellátási csomag pontosítása, lásd 21 lépés), könnyített adózási feltételek, felelős tulajdonosi magatartás, a tájékozott fogyasztói magatartás erősödése.

18 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "A paraszolvencia kérdéséről – a tulajdonosok szemével is"

Hasonló előadás


Google Hirdetések