Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák, Ha fáztak a zúzmarától, Ahol sírtak a jégcsapok Amint a tél a tavaszba táncolt. Ahol szikrázott a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák, Ha fáztak a zúzmarától, Ahol sírtak a jégcsapok Amint a tél a tavaszba táncolt. Ahol szikrázott a."— Előadás másolata:

1

2

3 Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák, Ha fáztak a zúzmarától, Ahol sírtak a jégcsapok Amint a tél a tavaszba táncolt. Ahol szikrázott a nap A nyíló hóvirágon és Szerettük egymást Oly sok, szép délutánon. Ahol csobbant a víz Amikor eveztünk, Ahol boldogok voltunk, Sírtunk és nevettünk, S ahol sétáltunk Az öreg vár tövében, Amely ringatott, Mint anya az ölében... Ez mind te voltál, Óvár, S talán leszel is örökké, Ha megőriz az emlék és Nem válik majd köddé! (Csontos Károly)

4 Történeti áttekintés 1. A Magyaróvári Gazdasági Magántanintézetet – Wittmann Antal javaslatára – 1818. október 25-én alapította Albert Kázmér szász-tescheni herceg. A képzés időtartama két év volt, az oktatás nyelve kezdetben latin, később pedig német lett. 2. 1872-ben az anyaintézményből kivált a bécsi Mezőgazdasági Főiskola (mai nevén Universität für Bodenkultur Wien - Bécsi Mezőgazdasági Egyetem). 3. 1874-ben 'Magyar Királyi Gazdasági Akadémia' néven a legmagasabb szintű felsőoktatási intézményként működött. Nagy érdeme a XIX sz. végén tevékenykedő professzori karnak, hogy sikeresen ötvözte a felsőoktatást a kutatással. Az ekkor megalapított intézetek nagy része ma budapesti, illetve másutt működő intézetek lettek: a. Gazdasági Eszköz- és Gépkísérleti Állomás b. Meteorológiai Megfigyelő Állomás c. Vetőmagvizsgáló Állomás d. Növénytermesztési Kísérleti Állomás e. Állatgyógyászati Állomás f. Növényélet-és Kórtani Állomás g. Magyar Királyi Tejgazdasági Kísérleti Állomás h. Országos Növénynemesítő Intézet i. Vegykísérleti Állomás k. Szarvasmarhatenyésztők Egyesülete 4.1942-ben az Akadémia átalakult Mezőgazdasági Főiskolává négyéves képzési idővel.

5 5. A második világháború után a Főiskolát a Budapesti Agráregyetemhez csatolták, és az, az egyetem mezőgazdasági karának, magyaróvári osztályaként működött tovább. 6. Az osztályt 1949-ben felszámolták. 7. 1954-től ismét Mezőgazdasági Akadémia. 8. 1957-ben egyetemi rangú felsőoktatási intézmény lett, 4 éves oktatási képzéssel. 9. 1962-ben az intézmény új neve Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola lett. 10. 1970-ben a Keszthelyi és a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola összevonásával létrehozták az Agrártudományi Egyetemet. 11. 1987-ben pedig a kaposvári Állattenyésztési Karral bővült az egyetem. Ennek megfelelően a kar új elnevezése: Pannon Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar Mosonmagyaróvár lett. A felsőoktatási intézményhálózat átalakításáról megalkotott 1999. évi LII. törvény alapján jött létre 2000. január 1-jén a Nyugat-Magyarországi Egyetem.

6 Meghatottan gondolok azokra a napokra Mikor lábam az egyetem lépcsőjét először tapodta Bohém voltam, züllésre hajlamos, fiatal svihák Már rég nem vagyok az – mi egykor – óvári diák! *** De jó lenne megint fiatal és vidám diáknak lenni, Kisbőrönddel, de nagy reménnyel ismét Óvárra menni Lehet – mint annyiszor – ott sem váltanám meg a világot, De a jó Istent arra kérném, áldással segítse, a sok Óváron tanuló, s a már régebben ott végzett diákot! (Dr. Petrányi István)

7 Az óvári vár, a kép előterében a Lajta

8 Az Alma Mater A kar és az egyetem címere

9

10

11

12 Téglahíd és a várkapu

13

14 Várkapu, a várudvarból nézve

15 Régi korok emlékei

16 Az óvári vár

17

18 Nikolaus Lenau költő

19 Lenau pad

20 Az egyetem „B” épülete

21 1956-os emlékmű az egyetem területén

22 Ujhelyi professzor szobra

23 Az egyetem „B” épülete

24 Az Aula Nemzetközi konferencia az Aulában

25 Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ

26

27

28 Auditorium maximum

29

30 A lucsonyi Szent Anna kápolna

31 Cserháti Sándor út

32 Cserháti S. kollégium – új épület Cserháti S. kollégium – régi épület Gazdász HotelGazdász Hotel és a régi kollégium

33 A MOGAAC Bauer Rudolf olimpiai bajnok, óvári gazdászról elnevezett egyetemi sportcsarnoka

34 Mosoni-Duna

35 Ó a Lajta ágainak ti megannyi sok bal és jobb partja, vajon Hány, előadás helyett sétálgató ifjú párt kaptatok rajta? Nincsenek már ott találkák, reménykeltő randik, légyottok Rég nem vagyunk azok – mi voltunk – óvári diákok! (Dr. Petrányi István)

36 A kiserdő

37 Már soha nem lehetek az – mi voltam – óvári diák Visszanézés, emlékezés, csak ez jut nekem ma már Büszke vagyok, hogy valaha én is jártam az Akadémián Szép idő volt, jó idő volt, kár, hogy elmúlt, jaj de kár! (Dr. Petrányi István)

38 Vége


Letölteni ppt "Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák, Ha fáztak a zúzmarától, Ahol sírtak a jégcsapok Amint a tél a tavaszba táncolt. Ahol szikrázott a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések