Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „fény százada”.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „fény százada”."— Előadás másolata:

1 A „fény százada”

2 Enciklopédia (Részlet az Enciklopédiából, 1751-1772)
„Merj tudni !” Egy enciklopédia célja valójában az, hogy összegyűjtse az egész földön elszórt ismereteket; hogy általános rendszerüket bemutassa kortársainknak és átadja az utánunk következőknek, nehogy az elmúlt századok munkássága hiábavaló fáradozássá váljék a rákövetkező századokban; hogy unokáink tanultabbak lévén egyben erényesebbekké és boldogabbakká legyenek, mi pedig úgy halhassunk meg, mint akik nagy szolgálatokat tettek az emberi nemnek... (Ford.: Komoly Péter)

3 Felvilágosodás Fontos a tudás. A tudás forrása a megfigyelés.
A világ megismerhető. A tudás legyen elérhető mindenki számára.

4 gazdaságilag megerősödik,
Kik? A polgárság gazdaságilag megerősödik, Miért? jogokat követel.

5 legfőbb képviselői franciák.
Angliából indul, de… Diderot Rousseau Voltaire legfőbb képviselői franciák.

6 Minden ember szabadnak születik
Mit hirdetnek? Mindenki szabadon gondolkodhat Mindenki szabadon szólhat A törvény előtt mindenki egyenlő Nincsenek születési előjogok népfelség elve A hatalom mindenkié

7 „Még ezek után merje valaki azt mondani, hogy jó dolog királynak lenni
A nép átruházza a hatalmat az uralkodóra. Ha a király visszaél vele, a nép megfoszthatja hatalmától. népfelség elve

8 Feladatok: A „fény százada” Olvasd el figyelmesen a tankönyv szövegét!
Emeld ki a lényeget! Próbálj önállóan válaszolni a tankönyv kérdéseire! Minden válasz után ellenőrizd tudásodat = olvasd át a tankönyv ide vonatkozó részét! A tankönyv segítsége nélkül oldd meg a munkafüzet feladatait (az én segítségemet a következő dián találod)! 6. Foglald össze magadnak (szóban és/vagy írásban), amit megtanultál! Aki többet akar tudni:

9 Segítség a mf. 5.oldal 3. feladatához
A jobb alsó sarokból indulj felfelé egészen a legfelső sorig, majd térj át balra, az utolsó előtti oszlopra, haladj lefelé, ismét egy kocka balra, és indulj felfelé … és így tovább

10 Fontos fogalmak:

11 Alaptörvény – államszervezet - állampolgár
alkotmány Alaptörvény – államszervezet - állampolgár Egy társadalom életét meghatározó alaptörvény. Rögzítik benne az államszervezet felépítését, az állampolgárok jogait, kötelességeit.

12 Olyan nagy terjedelmű tudományos mű, amely egy,
enciklopédia Tudományos mű Olyan nagy terjedelmű tudományos mű, amely egy, vagy több tudományág ismereteit foglalja össze szócikkekre bontva.

13 Ész – értelem - polgárság
felvilágosodás Ész – értelem - polgárság 18. századi filozófiai mozgalom, amely az ész és az értelem fontosságát hangsúlyozva a polgárság gondolkodásmódját tükrözte.

14 megfoszthatja őt a tróntól.
Népfelség elve Hatalom – király - nép A hatalom nem a koronát viselő királyé, hanem a népé, aki csak átruházza a hatalmat a királyra. Ha a király ezzel visszaél, zsarnokká válik, a nép megfoszthatja őt a tróntól.


Letölteni ppt "A „fény százada”."

Hasonló előadás


Google Hirdetések