Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ite missa est. Menjetek, küldetésetek van.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ite missa est. Menjetek, küldetésetek van."— Előadás másolata:

1 Ite missa est. Menjetek, küldetésetek van.
MISE Missa Ite missa est. Menjetek, küldetésetek van. Missió Menjetek, el vagytok küldve. Menjetek küldetésetek van. Isten küld ki minket a világba. Elbocsátás

2 Szentmise ősi elnevezései
Eucharistia Kenyértörés Most a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik ezekkel a szavakkal: "Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ezt tegyétek az én emlékezetemre." Lk 22, 19 Áldozat Kenyértörés: A tanítványok/apostolok előtt a lakomával volt kapcsolatos. Ez a lakoma csak külsőségeiben volt hasonló a zsidóknál és pogányoknál szokásos áldozati lakomhoz, mert ez előttük az „Úr asztala” volt. Megemlékezés: A szentmise egyik legrégibb része, ami közvetlenül az átváltoztatás után következik – anamnézis (gör.) az Úr Jézus megváltói életéről, szenvedéséről, haláláról, feltámadásáról és dicsőséges mennybemeneteléről. Eucharistia: hálaadás (gör.) Kezdték az egész misét echaristiának hívni, később az eledelt, az átváltoztatott kenyeret és bort. Mai használatában az Oltáriszentség. Misztérium Megemlékezés

3 …és mégsem titok, hanem titokzatosság!
Misztérium Átváltoztatás szövegében is benne van, hogy a szent mise „mystérium fidei”, hitünknek és a hívőknek misztériuma. „IME HITÜNK SZENT TITKA” …és mégsem titok, hanem titokzatosság! Titokzatosság - F Ü G G Ö N Y ! Valami isteni és a lélek mélyén végbemenő folyamatot jelent, amelyben az isteni az emberhez leereszkedik, átjárja és átalakítja és így a földit, az emberit a maga isteni magasságába emeli.

4 Misztérium … az isteni az emberhez leereszkedik, átjárja és átalakítja és így a földit, az emberit a maga isteni magasságába emeli. Ez végbemehet az isteni tanítás által, mely titkos és mélyebb ismereteket ad az embereknek, de végbe mehet valamely cselekedet által, melyben az ember az Istennel érintkezik és így az isteni élet részesévé lesz (ez történik a szent misében). A szent mise tehát mint misztérium, szent cselekedet, mely üdvösségünk tényeit misztikusan, de valósággal láthatóan, foghatóan, hallhatóan megjeleníti.

5 Áldozat Mi az áldozat általában? Mi volt az Úr Jézus kereszthalála? Mi a kapcsolat a szentmise és a keresztáldozat között? Hogyan vegyünk részt mi, személyesen a szentmisén?

6 Az embernek önmagát kell mindig áldozatul adnia Istennek!
Áldozat – általában/1 Istentiszteleti tény: az áldozattal hódol az ember Istenének, mint teremtőjének és egyetlen urának és megvallja, hogy egész életével Isten rendelkezik. Az embernek önmagát kell mindig áldozatul adnia Istennek! …DE! Pogányok és bizonyos kultuszok félre értették és valóságos emberáldozatot mutattak be. Kain maga helyett gabonát, Ábel bárányt, Melkizedek kenyeret és bort. …ha megvan az áldozatos lelkület (mivel Isten a lelket nézi), akkor a tényleges áldozatot helyettesíteni lehet jelképpel.

7 Áldozat – általában/2 Magunk helyett valamit adunk Istennek. 1. Magunk megfosztása 2. Másnak átadjuk Az Istennek adott tárggyal még történik valami: SACRIFICIUM - áldozat (elkülönítés) Megfosztás: lemondás, elszakadás. Átadás: az Egyház a 2. elemet emeli ki, az adománynak Istennek való átadását, mert minél jobban szeretek valakit, annál kevésbé fogom érezni a lemondással járó fájdalmat. Sacra facere: elkülönítetté tenni (sacerno igéből: elkülöníteni, elválasztani) Az elkülönítés kifejezései: Destrukció – lerontás Consecratio – liturgikus szertartással megszentelik, régebbi természetes állapotánál magasabb rendbe helyezik, átváltoztatják.

8 JÉZUS KRISZTUS = MEGVÁLTÓ!
Áldozat – Úr Jézus keresztáldozata/1 Isten fia teljes önátadásának kellett kiengesztelnie az Atyát az első emberpár bűnéért. …és a mi bűneinkért! Jézus keresztáldozata a maga akaratából való tökéletes és valóságos önátadás. Bűn: az Istentől való elszakítottság állapota. Első emberpár bűne: engedetlenség, önmaguk felmagasztalása. A L M A ! JÉZUS KRISZTUS = MEGVÁLTÓ!

9 JÉZUS KRISZTUS = MEGVÁLTÓ!
Áldozat – Úr Jézus keresztáldozata/2 JÉZUS KRISZTUS = MEGVÁLTÓ! Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés; olyan, aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit bizony nem becsültünk sokra. Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentől) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott. Igen, a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze; a mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást. (Iz 53, 3-5)

10 ÉRTED! ÉRTED?

11 Áldozat – Úr Jézus keresztáldozata/3
Az újszövetség egyetlen áldozata az Úr Jézus keresztáldozata a Golgotán. Krisztus áldozatának kegyelme a kereszt tövéből fakad, amely a szentmisén,mint „csatornán” érkezik hozzánk.

12 A szentmise jelenvalóvá teszi a Golgotát.
Áldozat – Kapcsolat/1 A szentmise jelenvalóvá teszi a Golgotát. Lélekben az egész emberiség a Golgotán van! A tekintetünket Jézus Krisztusra kell szegeznünk, Arra aki a keresztre van szegezve. Szándék!!! Szándék nélkül soha ne menjünk szentmisére.

13 A szentmise és a keresztáldozat egy és ugyanazon áldozat.
Áldozat – Kapcsolat/2 A szentmise és a keresztáldozat egy és ugyanazon áldozat. Megjelenésükben (érzékszerveinkben) különböző, de belső lényegükben teljes azonosság van. A golgotai véres áldozat jelenik meg vér nélküli áldozatként az oltáron. Mikor az Atya az égből letekint az oltárra a szentmise alatt, akkor lényegében ugyanazt látja, mint a Golgotán: látja szent Fiát, aki az emberiség iránti szeretetből egyforma áldozatos lélekkel mind a kettőben önmagát ajándékozza az Atyának.

14 Szentmise részei SABBATH Bevezető szt. Befejező szt. PÁSZKA
Igeliturgia Eucharistia Sabbath napi istentisztelet. IMÁDSÁG - KÉT OLVASMÁNY (a thorábol /Mózes öt könyve/ és a nebiímből /próféták/) – két olvasmány között ÉNEK – majd a jelenlévők közül valaki BESZÉDET mondott (ILYEN ALKALMAKKOR PRÉDIKÁLT JÉZUS IS). Pászka (átvonulás, Isten átvonulása) hála ünnep: kiszabadulás Egyiptomból. Megemlékeztek az Úristen jóságáról, szabadításáról. Útrakészen felöltözve fogyasztották el a húsvéti bárányt, és a kovásztalan kenyeret és a családatya serlegből bort adott a jelenlévőknek.

15 Szentmise részei - Igeliturgia
„A jó földbe vetett magok pedig azok, akik a igét meghallják, befogadják és termést hoznak, …” (Mk 4,20) és meg is érti azt (Mt 13,23) „Figyeljetek arra amit hallotok. Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is, sőt ráadást is adnak nektek.” (Mk 4, 24)

16 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/1
AZ EUCHARISTIKUS ÁLDOZAT AZ EGÉSZ KERESZTÉNY ÉLET FORRÁSA ÉS CSÚCSA. II.V.ZS A mi feladatunk, hogy belépjünk Jézus „órájába”. B A csúcs az a hely amit mindenhonnan lehet látni és ahonnan minden látható. Áldozati adományok átadása: az oltárhoz vitt kenyérben és borban Krisztus az egész teremtést átveszi, hogy átformálja és bemutassa az Atyának. B

17 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/2
Áldozati adományok átadása Kenyér felajánlása Jelenti az * emberi életet – az életet fenntartó legfőbb táplálék * emberi munkát – arcunk verejtékével kell megkeresnünk * közösséget – sok kis búzamagból lett egy kenyérré

18 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/3
Áldozati adományok átadása Bor és víz keverés Jelenti * Krisztusban, az Istennek és embernek teljes egyesülését * mibennünk az embernek az egyesülését Istennel Bor felajánlása Jelenti a * vidámságot, derűt, amellyel Istennek áldozzuk magunkat * kehely, szenvedéseink gondjaink kelyhét

19 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/4
Mi is mutassunk be áldozatot, úgy, hogy önmagunkat helyezzük az oltárra egyesítve Krisztus áldozatával. Ha önmagunkat helyezzük az oltárra, mit helyezünk az oltárra?

20 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/5
„…az Eucharisztiában Jézus Krisztus kifejezetten az emberek átalakításáért tevékenykedik.” II. JP Ha önmagunkat helyezzük az oltárra, mit helyezünk az oltárra?

21 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/6
Átváltoztatás K: Krisztus szava+Szentlélek+felszentelt pap A pap Krisztus képében mondja ki a szavakat, de hatékonyságuk és a kegyelem Istentől van. …az áldás ereje nagyobb a természet erejénél, mert az áldás révén maga a természet is megváltozik.

22 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/7
Átváltoztatás után (Úr felmutatás) K: A pap imádásra felmutatja a mi Urunk, Jézus Krisztus lelkével és istenségével együtt az Ő testét és vérét, az egész Krisztust. Szemünket az oltárra kell szegeznünk és szívünket teljesen oda kell fordítanunk: „ÉN URAM, ÉN ISTENEM!”

23 Szentmise részei – Eucharisztia liturgiája/8
Minden szentmisén szinte lenyúl az Atya az égből és elfogadja az oltáron lévő adományt: az Ő szent Fiát és vele minket magunkat. M

24 Áldozás Az áldozhat, aki áldozott, aki tehát odaadta a földi kenyerét, emberi életét, az veheti most a mennyei kenyeret és az isteni életet. M Nem az eucharisztikus eledel alakul át bennünk, hanem titokzatos módon mi alakulunk hasonlóvá Jézushoz. „Önmagába von be minket” B

25 Krisztus áldozata mindenkiért van!
„Ő ugyanis azon az éjszakán, amelyen elárultatott, kezébe vette a kenyeret, és neked hálát adva áldást mondott, megtörte, majd tanítványainak adta, és így szólt: VEGYÉTEK, ÉS EGYETEK EBBŐL MINDNYÁJAN, MERT EZ AZ ÉN TESTEM, MELY ÉRTETEK ADATIK.”

26 „Ő ugyanis azon az éjszakán, amelyen elárultatott, kezébe vette a kenyeret, és neked hálát adva áldást mondott, megtörte, majd tanítványainak adta, és így szólt: VEGYÉTEK, ÉS EGYETEK EBBŐL MINDNYÁJAN, MERT EZ AZ ÉN TESTEM, MELY ÉRTETEK ADATIK.” Jézus kezébe vett ENGEM… Jézus megtört ENGEM … Jézus áldást mondott RÁM… Jézus tanítványainak ad ENGEM …

27 Jézussal együtt legyünk megtört kenyér a világ életéért! B
Jézus kezébe vett ENGEM… Jézus áldást mondott RÁM… Jézus megtört ENGEM … Jézus tanítványainak ad ENGEM … Jézussal együtt legyünk megtört kenyér a világ életéért! B

28 Menjetek, küldetésetek van!
Ite missa est. Menjetek, küldetésetek van! Menjetek, el vagytok küldve. Menjetek küldetésetek van. Isten küld ki minket a világba, mert általunk akarja megszentelni a világot!


Letölteni ppt "Ite missa est. Menjetek, küldetésetek van."

Hasonló előadás


Google Hirdetések