Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások"— Előadás másolata:

1 A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások

2 Mágneses kölcsönhatás
A mágneseknek sajátos környezetük van, melyet mágneses mezőnek nevezünk. A legtöbb fémből készült testet a mágneses mező vonzza. A mágneses mező és a mezőben lévő például vasdarab között kölcsönhatás van! Függ a testek anyagától, hogy létre jön-e kölcsönhatás! Pl.: alumíniumot NEM vonzza a mágneses mező.

3 A mágneses mező Ahol a legerősebb a vonzás mágneses pólusnak nevezzük (északi és déli pólus) É-É taszítás (azonosak taszítják) É-D vonzás (ellentétesek vonzzák) egymást

4 Az elektromos kölcsönhatás
Bármilyen anyagú test elektromos állapotba hozható, ha sajátjától különböző anyagú testtel szorosan érintkezik. (Ilyenkor töltés megosztás jön létre,) Az elektromos állapotban lévő testeknek sajátos környezetük van, amelyet elektromos mezőnek nevezünk. !Megkülönböztetünk sztatikus elektromosságot és elektromos áramot! NEM összekeverendő! (Mondjunk 1-1 példát!)

5 Dörzselektromosság Ebonit rudat szőrmével dörzsölünk.
Üveg rudat bőrrel. omanyok/fizika/fizika-10- evfolyam/elektrosztatika/az-elektrosztatika- alapjelensegei Elektroszkóp: érzékeli a töltésmegosztás (függetlenül attól, hogy negatív vagy pozitív) Megegyező elektromos állapotú testek taszítják, a különbözőek vonzzák egymást!

6 Gravitációs kölcsönhatás
Földnek olyan sajátos környezete van, amely a közelében lévő testeket magához vonzza, ezt nevezzük gravitációs mezőnek. A gravitációs mező a környezetében lévő minden testtel kölcsönhatásban van, függetlenül annak anyagától. Cavendish kísérlete.


Letölteni ppt "A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések